Close
Log Ind Opret Bruger

Uenighed om efternavn

 • 18 juni 2023, 20:35

  Hej,

  Vores datter skal døbes om 5 uger og vi er uenige om hvilket efternavn hun skal have og det stresser mig helt vildt.

  Hun har fået mit mellemnavn da det er ret specielt og vi var enige om at det skulle føres videre.

  Jeg vil gerne have hun hedder Nielsen til efternavn som mig da det har stor betydning for mig at mine børn deler samme navn som mig, og min kæreste vil have Larsen til efternavn som ham fordi han ikke mener han kan skifte efternavn da han bliver kaldt Larsen.

  Jeg ved, at det er lidt egoistisk af mig at bede om både mellem-, og efternavn, men vi har et meget anstrengt forhold til hans forældre som aldrig har behandlet mig ordentligt gennem de 4 år vi har været sammen, og for få uger siden meddelte de at de nok ville cutte kontakten med os. Derfor har jeg det enormt anstrengt med at min datter potentielt skulle dele efternavn med dem, og jeg har heller ikke selv intention om at skifte til hans efternavn hvis vi skal giftes.

  Vi har snakket om begge efternavne med bindestreg – hvilket jeg syntes lyder afsindigt grimt -, men også her er vi uenige om hvilket der så skulle stå til sidst.

  Jeg har foreslået at vi finder et nyt efternavn vi kan starte vores nye familie med, og lavet en liste med muligheder. En del af mig syntes også det kunne være en super fin måde at starte vores nye familieliv på. Min kæreste er SLET ikke med på ideen og han vil overhovedet ikke diskutere efternavn, så det er endt i skænderier hver gang jeg har prøvet…

  Har i nogle gode råd?

  18. juni 2023 kl. 20:50

  Jeg ville lade barnet få hans efternavn. Hvis han føler sig knyttet til navnet og det er en stor del af hans identitet.

  Hun kommer til at få navn fra sin far og ikke fra sine bedsteforældre.

  18. juni 2023 kl. 21:07

  Jeg kan faktisk godt følge dig lidt her, for jeg kan virkelig heller ikke lide min kærestes efternavn som er Helle 😬😬 Vi har ofte stået i situationer hvor folk har troet vi hed hans fornavn og så var jeg Helle 🤣🤦‍♀️ Så er også meget imod at vores kommende barn skal hedde det, men omvendt har jeg stået hårdt på mit mellemnavn skal videre fordi det som dit er ret specielt, vil også hellere end gerne give min kærestes mellemnavn videre som efternavn, men har måtte lade det være op til ham hvilket han giver videre, hvis det ender med han vælger Helle, så har jeg sagt at så får han ikke også sit mellemnavn med, for så sluger jeg en stor kamel der!

  Hvis vi en dag skal giftes, så vil jeg bestemt heller ikke tage Helle som efternavn, så synes det er en svær situation, men måske du må ende ud i et kompromis mht efternavnet, især nu når meget af din kærestes identitet er knyttet op på navnet…. så kan barnet jo altid få Larsen fjernet eller erstatte det med Nielsen når det selv kan vælge engang. Uanset hvad synes jeg i hvert fald ikke du skal lægge skjul på at det bliver et offer for dig at gå med til Larsen især pga situationen

  18. juni 2023 kl. 21:23

  Det er vigtigt for dig at dine børn får dit navn, men det gør de jo qua dit mellemnavn. Jeg synes altså den er ret clear cut, et navn fra hver forælder må være rimeligt, man kan ikke bare kræve at ‘få’ begge navne med to forskellige begrundelser. Og det er jo ikke en god mulighed med et nyt efternavn når din kæreste nu bliver kaldt ved sit efternavn. Jeg synes slet ikke det har noget med bedsteforældrene at gøre, det har noget at gøre med at din kæreste, lige som du selv, gerne vil dele et navn med sine børn, uden at skulle lave om på sig selv for at få ‘ret’ til det.

  18. juni 2023 kl. 21:56

  Jeg synes det er egoistisk af dig, det er jo også hans barn og ikke kun dit 😊 vores søn har mellemnavn fra min familie for det hedder alle drengene helt tilbage ril min tip tip oldefar også har han min kærestes efternavn. Det er mor fair, man kan ikke få det hele 😊

  18. juni 2023 kl. 22:24

  I kalder simpelthen ikke jeres barn Nielsen-Larsen til efternavn. Det er jeres barn der skal leve med jeres stædigheder og det er sku for stor en navnebyrde at lægge på sit barn.

  men, det er kun fair at i får et navn hver. Så er den faktisk ikke længere. Du insisterer på dit mellemnavn, ergo må du acceptere at Nielsen er ude.

  18. juni 2023 kl. 22:27

  Og så er der over 100.000 danskere der hedder Larsen til efternavn. At han forældre også gør det, betyder ikke rigtig noget her 🙂

  19. juni 2023 kl. 04:53

  Min søn fra tidligere forhold fik mit efternavn som mellemnavn og min eks’ efternavn.
  mit var ret specielt og ikke et man kan købe sig til, og hans er Hansen.
  men det betød meget for ham og så fik han så hans efternavn.
  Det er “bare” et navn, og det betød en verden for min eks.

  Jeg ser det som mandens måde at kunne give barnet noget, vi giver dem liv, de giver dem efternavnet, så kan barnet selv vælge hvilket de vil bruge 🙂 min søn bruger sit mellemnavn og nævner sjældent sit efternavn.

  19. juni 2023 kl. 04:56

  Tak for alle jeres svar 🙂

  Må indrømme at det ikke lige gik den vej jeg ønskede, så det hjælper nok ikke så meget /: kan ikke se hvorfor et barn skal have ét navn fra hver. Hans argument handler udelukkende om hvad han selv bliver kaldt og har intet at gøre med at han har et ønske om at hedde det samme som sine børn. Han har derudover en ven der kaldes ved et efternavn han har fjernet, så det er muligt uden at “ødelægge” en identitet (som i forvejen slet ikke burde være koblet op på et navn). Og jeg har desværre ikke mulighed for at skelne efternavnet Larsen fra bedsteforældrene selvom i er flere der mener man kan det..

  Men tak fordi i har ville dele jeres meninger og givet svar så hurtigt! 🙂

  19. juni 2023 kl. 04:57

  Og skal siges min mand og hans søskende (og jeg og vores datter) har min svigermors efternavn som mellemnavn og svigerfars som efternavn. Nogen af os bruger mellemnavnet primært andre efternavnet.

  men uanset hvad er det ikke retfærdigt af dig at kræve begge navne 🙂 det er jo også hans barn. Og grundlaget for efternavnet virker lidt som ren og skær stædighed. Larsen er et meget almindeligt navn og det er ham der giver jeres barn det ikke svigerforældrene.

  19. juni 2023 kl. 04:59

  Hvorfor kan man ikke have flere begrundelser? 😀 det kan man da sagtens. Den sidstnævnte er først blevet forstærket efter hun er født som følge af den modbydelige behandling hans forældre har ydet siden hun kom til verden.

  19. juni 2023 kl. 05:10

  Ja, det er stædighed, for i min verden er der stadig en tilknytning til dem hvis de deler samme navn, og det bryder jeg mig ikke om. Og når hans argument udelukkende går på hans eget kaldenavn (og intet har med baby at gøre) som begrundelse så har jeg svært ved at acceptere det. Derfor er mit kompromis også at finde et nyt efternavn vi begge syntes om.

  19. juni 2023 kl. 05:50

  Min svigermor er heller ikke ligefrem en jeg omgåes, men det betyder noget for min mand hun har HANS navn. Det behøver han ikke sidde og skære ud i pap for mig og hælde sine følelser ud for at jeg forstår.. 🤷🏼‍♀️

  det har jo intet med din svigermor at gøre det er også hans datter lige så meget som det er din. Tænk hvis han lige så hårdnakket stod på dit mellemnavn ikke skulle med fordi han ikke brød sig om din mor?

  velkommen til livet med børn – det er et stort kompromis for man bliver sjældent 100% enige i alt, så havde det da været nemt.

  og et nyt navn er jo tydeligvis ikke en mulighed når han knytter så meget af hans identitet til hans efternavn?
  hvis du hader hans efternavn så meget risikerer du at signalere du hader en del af ham. Prøv at tænke på hvad signaler du sender ham? Det her skulle være en kærligheds ting. I har fået jeres lille guldklump, og har startet jeres familie sammen, og du hænger fast i et skide efternavn, fordi du ikke kan lide dine svigerforældre? Det er ikke deres navn hun får det er hans.
  hvis hun er enig i dit synspunkt kan hun altid få fjernet eller ændret Larsen, og fx som min dreng bruge sit mellemnavn alene som efternavn eller hun kan købe Nielsen eller et helt andet.

  det er en helvedes til ballade over et navn der tydeligvis betyder meget for din mand, er det nødvendigt han skærer det ud i pap for dig før du forstår hvad følelser han går med?
  bare det at han trækker sig fra diskussionen og det bliver skænderi, viser jo han har mange følelser investeret i det her.. Prøv at se lidt indad og tænk på din mand også. Og så skide vær da med de skide svigerforældre. Vi vælger ikke vores svigerfamilie, men du har valgt din mand og du siger indirekte til ham at du ikke vil lade jeres barn få den del af ham fordi du ikke bryder dig om nogen i hans familie der INTET har at gøre med den her diskussion. Det er dig der skaber balladen, fordi du er egoistisk og stædig og kun ser på dine egne følelser og behov, istedet for at se på din mands.

  undskyld hvis det lyder hårdt, men er fandme barnligt det der.

  19. juni 2023 kl. 06:11

  Ja, det er stædighed, for i min verden er der stadig en tilknytning til dem hvis de deler samme navn, og det bryder jeg mig ikke om. Og når hans argument udelukkende går på hans eget kaldenavn (og intet har med baby at gøre) som begrundelse så har jeg svært ved at acceptere det. Derfor er mit kompromis også at finde et nyt efternavn vi begge syntes om.

  Du får ét efternavn, han får ét efternavn. Det betyder noget for jer begge, derfor er det fair, det behøver faktisk ikke flere argumenter. Det er desværre ikke herfra du vinder 😀
  Som en anden nævner, kan det det være noget “biologisk” i ham der bliver vækket ift. at give “sit navn videre (også selvom at navne er en social konstruktion, men det er en vane mennesket trods at har tilvænnet sig igennem mange 1000 år)

  At efternavnet sider på nogle mennesker, du/i ikke bryder dig om, er i dette eksempel lidt ligegyldigt, når efternavnet er så almindeligt som Larsen. Jeres barn vil højest sandsynligt aldrig forbinde det med den historie, så længe i ikke tager historien med.

  Havde det været et mere specielt efternavn, er bandt familierne sammen (Gyldenløve, Von Hoff, Friesenborg mv.) ville jeg kunne forstå det, for så vil der ligge en historie og en arv bag navnet.

  19. juni 2023 kl. 08:04

  Jeg er stadig ikke enig, for navnet stammer stadig fra en familie hvorved man fører det videre.

  Og ja din besked er ekstrem hård. Du kender mig ikke, og du kender ikke os, så udfra et kort referat jeg lige skriver kan du ikke vurdere at jeg ikke tænker på hans følelser og behov, for det gør jeg, og er der noget jeg kan finde ud af er det at kigge indad 😉 Og er man et par skal man kunne snakke sammen om sine følelser, så ja han bør skære ud i pap hvad han føler. Men vi behøves i hvert fald ikke diskutere mere herinde, jeg har fået jeres inputs som jeg bad om, og det var det. Jeg lukker den her når man begynder at skulle skrive så nedladende for at trumfe sit argument igennem 🙂

 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.