Close
Log Ind Opret Bruger

Sprog gået tilbage i børnehaven?!

 • 13 februar 2022, 14:27

  Er det normalt, at et barn der var godt i gang med at lære at tale, og gjorde sit bedste med at forsøge at udtale svære ord, pludselig er gået tilbage i den sproglige udvikling efter at være kommet i børnehave? Han har været hjemmepasset indtil da.  Han var begyndt at tale meget mere, men efter børnehavestart, synes jeg det er mere sløret, og han forsøger ikke længere at tale tydeligt. Han er forresten lige blevet 3 år.

  Han har ikke været den nemmeste at motivere til at tale, og som yngre været en “mand” af få ord. Men han sagde stolt “Dygtig” helt korrekt, når han havde gjort noget godt, og han kunne sige sit eget navn. Det er især disse ord, jeg har lagt mærke til, er helt forsvundet efter han startede i børnehave.

  Vi plejede at bede ham om at sige det rigtige ord, når han for eksempel spurgte efter mælken. Og så kunne han nogenlunde sige ordet. Han skulle bare lige mindes om det.

  Men det gider han ikke længere, efter han kom i børnehave. Motivationen til at prøve at udtale ordene er helt forsvundet, som om han har fået for meget lov til at snakke sludresprog, som ingen forstår, og ingen har hjulpet ham tilstrækkeligt med at udtale ordene.

  Det er som om, han bare har mistet al lyst til at prøve at snakke ordentligt, og synes han kan “nøjes med” sit sludresprog, fordi det går jo henne i børnehaven.

  Han har mistet en del ord og en del udtale, og det gør mig ked af det, at vi nu af børnehave har fået besked på at tage ham til ørelæge og tjekke hans hørelse, så de kan få godkendt at få talepædagog på ham.

  Det er frustrerende for mig, fordi han var så godt på vej til at tale rent herhjemme, og det bare er gået i den helt modsatte retning.

  Jeg føler, børnehaven har ødelagt hans sprog, og jeg bliver ked af det, når jeg hører andre små børn sige “Dygtig” fordi han plejede at sige det hele tiden.

  Jeg ved at børn udvikler sig forskelligt, men det plejer jo ikke at gå tilbage!

  Både børnehaven og jeg tror for øvrigt ikke, at hans hørelse fejler noget. Han forstår alt, kan hviske og kan sige hele alfabetet (igen, når han er motiveret til det!). Jeg ved, at det er lidt svært for ham at placere tungen rigtigt, så det er sikkert noget med motorikken.

  Men jeg bliver også lidt bekymret for om en anden årsag til den tilbagegående/“dovne” sprogudvikling er blevet sløret/skjult af hans start i børnehave.

  Han er for resten fuldstændig med på udviklingen og meget dygtigt på alle andre punkter.

  Jeg ved ikke, hvad jeg vil med dette opslag. Jeg føler mig magtesløs, og føler at jeg har mistet kontrollen over situation. Måske nogen har nogle gode råd?

  Ellers er det rart bare at dele mine følelser. Måske andre har oplevet noget lignende?

  13. februar 2022 kl. 18:20

  Det er helt naturligt at når der sker større forandringer – såsom at starte i børnehave at udviklingen kan gå lidt i stå eller endda tilbage. Lige nu er der så meget han skal forholde sig til og det kræver meget energi af ham. Jeg vil vædde med at når han er “faldet til rette” at hans sprog vender stærkt tilbage.

  13. februar 2022 kl. 22:44

  Tusind tak for svar. Det er meget beroligende, og jeg håber du har ret. ☺️

  14. februar 2022 kl. 08:39

  Jamen det var så lidt, jeg har selv oplevet da min datter startede i vuggestue at hun ikke “var den samme” som de beskrev som jeg oplevede, men det er jo klart, det betyder ikke at hun mistrives, hun skal bare lægge sin energi anderledes.
  har han vinterferie? For jeg vil tro du ville kunne se en forskel fra starten til slutningen af ferien 😊

  14. februar 2022 kl. 09:31

  Jeg tænker også, det er normalt, det kan sagtens gå tilbage, indtil han er faldet helt til. Mange børn spiser heller ikke ret meget den første tid i børnehaven.

  Tilgengæld tænker jeg, børnehaven har helt ret i, I skal have en talepædagog på ham. Et barn på tre år, kan normalt tale i sætninger og have et stort ordforråd, så det kunne godt lyde som om, jeres dreng har brug for lidt hjælp til at få knækket koden 😊

  14. februar 2022 kl. 18:10

  Han taler allerede i sætninger (4-6 ord) og har også et meget stort ordforråd. Det er “kun” udtalen der er svær for ham. Men det er fint med mig at de får hjælp til ham. Det er bare lidt frustrerende for mig, når mine øvelser med ham virkede, og det hele så gik tilbage igen. Men sådan er det nok bare, at have børn af sted. Det skal jeg godt nok lige vænne mig til. Jeg føler, det er taget ud af mine hænder.

 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.