Close
Log Ind Opret Bruger

Jeg kan ikke slippe skyldfølelsen…

 • 21 februar 2016, 21:27

  Min dejlige lille dreng blev født den 26. oktober 2015, i uge 30+5.
  Vi var indlagt i 4 uger og havde derefter en "Tidlig udskrivelse til hjemmet" periode på 5 ugers tid, hvor sonden fulgte med og 2 ugentlige besøg af en sygeplejerske.

  Nu hvor han har det så godt – sonden er væk, han er blevet en stor, flot dreng og vi endelig har en "almindelig baby"….så føler jeg ikke jeg kan hænge sammen mere. Jeg har haft skyldfølelse siden han blev født, ikke længere over det faktum at fødslen gik i gang, men fordi jeg var i så stort et chok i tiden efter, at jeg slet ikke kunne overskue ham. Jeg følte mig ikke som mor i den periode, men mere som en kvinde der ikke længere var gravid. Jeg har aldrig været i så stor en krise som jeg var dér. Da jeg kom op og så ham på neo efter fødslen, følte jeg ingen genkendelse overhovedet. Jeg var så chokeret under fødslen at jeg ikke kunne huske hvordan han havde set ud. Jeg forstod slet ikke hvordan det pludselig var sket. Hvordan det kunne ske så hurtigt og jeg faktisk havde født uden at vide at det var det jeg var i gang med. Jeg kunne slet ikke rumme ham og var derfor ikke så mange timer dagligt hos ham den første 1½ – 2 ugers tid. Jeg ved at jeg ikke kunne gøre det anderledes fordi jeg var så meget i chok, men jeg hader at det var sådan….

  Jeg ved ikke hvordan jeg skal slippe min skyldfølelse og selvbrebejdelse. Og hvordan jeg skal slippe tanken om at jeg er er bagud som mor og derfor skal være perfekt i alle henseender fremover.

  Jeg havde virkelig brug for at sætte ord på og sige det højt yes

  Avatar
  Anonym
  21. februar 2016 kl. 21:33

  Hvor føler jeg med dig!!

  Du skal ikke gå der alene og tænke alle de tanker inde i dit lille hoved! Jeg håber, at du har en kæreste/mand eller mor, som du kan lufte dine tanker til! Du tænker måske, at det er pinligt, at du som nybagt mor ikke har kunnet være mor det første stykke tid. Jeg kan kun forestille mig, hvor stort et chok det er at gå i fødsel uden egentligt at være til stede! Puha søde..

  Dit barn vil med tiden forstå, hvad det er, du har været/er igennem. Det skal du altså ikke bebrejde dig selv! Og du er ikke den eneste, der tænker de tanker! Jeg har mange gange tænkt, at jeg er en dårlig mor, og jeg ved med sikkerhed, at de vil komme igen! Det gør de for alle mødre – ikke kun dig!

  Jeg synes, det kunne være en ide at tale med din læge om det, hvis ikke det allerede er gjort, for du skal have noget hjælp!!! Og så håber jeg som sagt, at dine nærmeste er der for dig!!

  Du skal nok komme igennem denne svære tid! Og.. DU ER EN GOD MOR!!!

  Kæmpe knus..

  21. februar 2016 kl. 21:36

  Det største kæmperne til dig no

  Min kusine fødte også meget for tidligt og hun havde også svært ved at forstå hvad der var sket. Tror det er normalt,  men derfor kan det stadigvæk føles forkert.

  Min kusine er i dag kommet oven på og er mor til en dejlig snart 2 årig. Mener hun snakkede med sin læge om det på opfordring fra sin mor, fordi hun var bange for at det ville sætte sig til noget depressions lignende noget. Tror det er meget vigtigt at få talt ud om det.

  Håber du husker at det er okay at du har det sådan. Du har været udsat for en voldsom oplevelse. Og husk at tale med nogen om det. Gerne nogle af dine nærmeste, men måske også en professionel.

  21. februar 2016 kl. 21:37

  Kram til dig???? Det lyder som en hård oplevelse som tager lang tid at bearbejde.

  livet er langt og du har en dejlig dreng at leve det med????

  Jeg har selv haft skyldfølelse overfor min dreng og min pige i himlen fordi jeg har en genfejl som gør at jeg laver dårlige moderkage – så jeg følte i lang tid at jeg var en dårlig mor selvom det ikke er min skyld????????

  21. februar 2016 kl. 21:46

  Først vil jeg lige give dig et stort knus. 

  Jeg føler virkelig med dig. Jeg skulle have ks d. 17, men gik i fødsel en uge før, og lå med veer og så tog de hende ved kejsersnit. Førud for fødslen havde alle vuderinger sagt hun var større end gennemsnittet og aaaalt var som det sku være. Så jeg var ikke nervøs. Men da de tog hende ud var fostervandet tykt og grønt. Hun kunne ikke trække vejret selv, hun rystede og var stresset og MEGET lille. jeg var komplet i chok. Da jeg så hende første gang oppe på neo, var jeg så medtaget følelsmæssigt at jeg ikke kunne hænge sammen. De første dage var jeg også kun hos hende nogle timer. Jeg var ved at dø af skyld følelse og er det stadig. Jeg burde have vidst noget ikke var i orden. Jeg kan stadig ikke tale om det uden at græde og få kvalme. Føler faktisk jeg blev traumatiseret. Det var så frygteligt. Jeg er dog kommet til den konklusion at jeg blir nødt til at tilgive mig selv. Og det blir du også nødt til. 

  Jeg sender dig alt den kærlighed jeg kan for jeg ved hvordan skyld kan æde en op.

  21. februar 2016 kl. 21:52

  Jeg fødte mine tvillinger I uge 31. Forløbet op til var enormt langt med sivende fostervand osv osv. Ikke desto mindre var jeg også i chok bagefter, og jeg havde nok ærligt talt nok at gøre med mig selv lige en overgang. 

  Tja. For at være helt ærlig.. min kæreste kunne have taget vores tvillinger og være gået med dem i dagene efter fødslen, og jeg ville bare have vinket Farvel til dem uden at gøre andet end det. 

  Det er ok at være i chok. Det er frygtelig mange følelser man skal håndterer når man pludselig er blevet mor. 

  Du siger at jeres dreng trives, hvilket han her gjort eftersom i ikke havde fået lov til at komme på THO ellers. Det vil sige, at du gør det godt som mor. 

  Snak om det. Giv dig selv lov til at tænke tankerne, snakke om det. Det er den eneste vej frem, i stedet for at lade det nage dig. 

  Avatar
  Anonym
  21. februar 2016 kl. 21:53

  Jeg kan godt følge dig. Selvom jeg kun fødte 4 uger før tid, og vi kom hjem med det samme.

  Men tanker som "hvad kunne jeg have gjort anderledes", "hvad gjorde jeg galt" eller "overså jeg min krops signaler om at holde mig i ro", er gået gennem mit hoved mange gange. Det tror jeg er meget normalt. MEN det er IKKE din skyld!! Og du er ikke en dårlig mor!

  Jeg synes, du skal få det hele snakket igennem med nogen – jordemoder, læge, sundhedsplejerske. Og finde andre præmatur-mødre. (Der findes bla en facebookgruppe, men ellers kan sundhedsplejersken måske hjælpe?)

   

  22. februar 2016 kl. 03:54

  Jeg havde termin d. 17/2, men onsdag d. 9/12 ville vores dreng ud til os – 10 uger for tidligt. Jeg fødte ved akut ks, da moderkagen havde løsnet sig, og jeg fik en styrtblødning. Da jeg fødte under fuld narkose, fik jeg ham ikke at se de første godt 17 timer, da de kørte ham til neo-natal afd. I aalborg ( jeg fødte i Hjørring), og det var nogle rigtige grimme timer. Han var heldigvis rigtig fin, men ret lille, og vejede kun 1600 g ved fødslen. 

  Vi nåede at være indlagt i godt 8 uger, før de lod os slippe, men i den tid har jeg tit haft rigtigt svært ved at overskue tingene. Han har været i de bedste hænder, men jeg har konstant gået med en følelse af at være i højeste beredskab. På den anden side har jeg haft mega dårlig samvittighed over, at jeg ikke kunne få amningen op at køre trods adskillelige forsøg, og at jeg ønskede barnet eller mig selv hen, hvor peberet bor. Følelsen af på den ene side ikke at slå til, men på den anden side også bare at have lyst til at være ligeglad, det er forfærdeligt. Jeg kom heldigvis til at snakke med en rigtig dygtig psykolog på sygehuset, der midt i mit anfald af uduelighed, mindede mig om, at jeg havde handlet helt rigtigt og holdt hovedet koldt, den aften i december, hvor jeg begyndte at bløde. Jeg kan se, at det er min skyld, at det er gået så godt, som det er, og det er virkeligt værd at holde fast i, når de mørke tanker melder sig. 

   Sørg for at få snakket med din læge og evt. Kontaktet en psykolog. Det er helt alm. At reagere på et sådant traume. Spørg evt. Om du kan komme til at tale med de jordemødre og læger, der var med ved fødslen, så de kan fortælle lidt mere om, hvad der skete. Det skal jeg i hvert fald. 

  De bedste tanker

  22. februar 2016 kl. 06:40

  Jeg fødte kun 5 uger for tidligt, men jeg kender godt den følelse. Han kommet uventet en tilfældig fredag aften – vi skulle til at se tv serier, da jeg fik regelmæssige (og kraftige) plukveer. Efter en halv time ringede jeg fødegangen, for jeg var overbevist om at jeg havde en blærebetændelse de ikke havde opdaget da jeg klagede over plukveer tidligere på ugen (skanningen viste at livmoderhalsen ikke blev påvirket og var 4,2 cm lang). Far blev derfor hjemme med storebror på 14 måneder og jeg tog en taxa til sygehuset – den stakkels chauffør var ligbleg og blev ved med at holde mig i hånden. Jeg grinede bare lidt, for jeg skulle jo bare ind og have piller, der var så længe til fødslen.

   

  På fødegangen får jeg et værelse og da jeg (igen igen) skal voldsomt på wc, beder de mig vente lidt. Jeg havde jo tid til planlagt kejsersnit 5 uger senere. Hun undersøger mig, jeg er 9 cm åben og har presseveer – før hun siger det, gjorde det faktisk ikke ondt. Hun siger at jeg godt på føde lillebror, men hun skal lige finde hovedet før jeg presser – han ligger på tværs og er ved at sprænge min livmoder – så akut kejsersnit og de får ringet til min mand, som kommer med en sovende storebror.

   

  Det går fint men jeg bliver dårlig af medicinen til at trække livmoderen sammen efter han er kommet ud, så jeg så ham ikke da han kom ud. Han var bleg, blå, uden puls og vejrtrækningen – alt gik så stærkt. Der var en sød læge der tog billeder af det hele, men jeg var så dårlig at jeg ikke kunne se på dem og de kærte ham væk sammen med far mens jeg kom på opvågningen. Den lille storebror lå og sov på barselsgangen alene.

   

  Mine forældre kom for at tage min første dreng med hjem. Jeg måtte først komme op og se lillebror når jeg kunne gå selv og timerne gik bare. Til sidst måtte jeg sige at enten kørte de mig op i sengen eller også kravlede jeg derop på maven – der var der gået næsten 6 timer efter fødslen.

   

  På neo lå lillebror med slanger og ilt og sonde, med overvågning, ober det hele. Han kunne ikke trække vejret ordenligt og de var ved at sende ham til skanning om hans lunger var klappet sammen. Men han kom på mit bryst og rettede sig hurtigt. Han var lille, tynd og dækket af fine hår over det hele. Han kom sig hurtigt og vinkel hurtigt hjem – hvor jeg jo også havde et lille barn som ventede på mig. Men… der gik mere end 1 år før jeg kunne genkende min yngste på billederne fra den første måned. Jeg havde en irrationel frygt for at de havde byttet om på børnene på neo og jeg ville aldrig finde ud af det. Skyldfølelse overfor lillebror over at jeg ikke kunne holde på ham og overfor storebror over at han pludselig skulle være den store når han stadig var så lille. Alt hvad jeg gjorde føltes som for lidt og når de begge græd eller skreg, følte jeg mig som verdens dårligste mor. 

   

  Han har stadig tendens til astmatisk bronkitis og får tit inhalations medicin for at kunne få luft, jeg har siddet i en stol med ham så mange nætter, fordi han ikke kunne få luft og det hjalp at sidde op af mor. Men jeg har følt mig så utilstrækkelig, som om jeg fejlede totalt overfor begge mine drenge og har været helt følelsesløs af bare skyldfølelse.

   

  Jeg havde en super god præmatur sundhedsplejerske som jeg talte med, og så talte jeg meget med min mand om det hele. Og jeg har fortalt om min oplevelse, igen og igen, til alle som ville lytte og jeg har kigget billeder og set hvor fint han vokser, hvor fint de begge klare det og så går det bedre. Der er stadig dage hvor skyldfølelsen kommer snigende – som nu, hvor vi har fået ekstra træning fra Fyns, ergo og taleterapeut fordi lillebror har lidt problemer med at tale (han kan ikke og han bliver to år lige om lidt) og problemer med balancen. Så får jeg det som om at det er min skyld at han skal kæmpe ekstra for det- så må jeg lige minde mig selv om at han jo selv bestemte hvornår han ville komme og at jeg jo troelige går til træning med ham tre gange om ugen, de får korte dage og fridage og at jeg har to dejlige drenge som jeg er den bedste mor i verden for – han kan jo lægge puslespil med fem brikker og lave morgenmad selv, så noget gør jeg jo rigtigt.

  22. februar 2016 kl. 07:44

  FrøkenSkruk skrev :

  Min dejlige lille dreng blev født den 26. oktober 2015, i uge 30+5.
  Vi var indlagt i 4 uger og havde derefter en “Tidlig udskrivelse til hjemmet” periode på 5 ugers tid, hvor sonden fulgte med og 2 ugentlige besøg af en sygeplejerske.

  Nu hvor han har det så godt – sonden er væk, han er blevet en stor, flot dreng og vi endelig har en “almindelig baby”….så føler jeg ikke jeg kan hænge sammen mere. Jeg har haft skyldfølelse siden han blev født, ikke længere over det faktum at fødslen gik i gang, men fordi jeg var i så stort et chok i tiden efter, at jeg slet ikke kunne overskue ham. Jeg følte mig ikke som mor i den periode, men mere som en kvinde der ikke længere var gravid. Jeg har aldrig været i så stor en krise som jeg var dér. Da jeg kom op og så ham på neo efter fødslen, følte jeg ingen genkendelse overhovedet. Jeg var så chokeret under fødslen at jeg ikke kunne huske hvordan han havde set ud. Jeg forstod slet ikke hvordan det pludselig var sket. Hvordan det kunne ske så hurtigt og jeg faktisk havde født uden at vide at det var det jeg var i gang med. Jeg kunne slet ikke rumme ham og var derfor ikke så mange timer dagligt hos ham den første 1½ – 2 ugers tid. Jeg ved at jeg ikke kunne gøre det anderledes fordi jeg var så meget i chok, men jeg hader at det var sådan….

  Jeg ved ikke hvordan jeg skal slippe min skyldfølelse og selvbrebejdelse. Og hvordan jeg skal slippe tanken om at jeg er er bagud som mor og derfor skal være perfekt i alle henseender fremover.

  Jeg havde virkelig brug for at sætte ord på og sige det højt yes

  Først og fremmest får du lige en kæmpe krammer.

  Jeg har ikke oplevet det, men tillader mig nu at skrive alligevel. 

  Din krop er gået i chok og det har du ikke selv været herre over og jeg kan godt forstå, at de første uger har føltes som om, at du bare skulle have styr på barnets vægt, holde øje med ham og andet. At det næsten blev som et arbejde, frem for dit eget barn. Jeg tror egentlig det er noget, af den mest naturlige reaktion – som sagt uden jeg ved det 100 {c5f7349c4a730ed1ebffb5801ab1f366a3ee771179c7367b38fbc295f8396722}.

  Hvis man sammenligner med andre tilfælde, så hører man også om (måske) uforståelige reaktioner. Min søster opdagede først sin graviditet i uge 19 i en alder af 17 år, fik af vide hun ventede en pige og da hun kom ind på sygehuset, blev fik hun lidt at sove på, da hun ikke skulle føde foreløbig. For det første ville hun have en abort men det var jo for sent (og har været fantastisk mor hele vejen igennem), for det første hun fødte en dreng og for det tredje fødte hun 1 time efter, at hun havde  fået sovemedicinen. Hun græd og græd efter hun havde født. hun havde rendt rundt i 20 uger og forberedt sig på en pige, samtidig med hun ikke var ordentligt til stede  under fødslen, fordi hun havde fået sovemedicin og hendes mor, som skulle have været med til fødslen, var blevet sendt hjem af jordmoderen. Så egentlig kan man jo godt forstå hendes reaktion.

  Så jeg tror, at du skal have nogle til hjælpe dig med at bearbejde det, da det lyder som om, du har gået med det længe nu og ikke selv kommet frem til noget konstruktivt. Forstå mig ret. Er der ikke nogle tilbud gennem sygehuset? I så fald ville jeg undersøge det, hvis det var mig. Det er ikke noget nederlag, tværtimod gør du noget godt, når du gør noget aktivt for at komme videre 🙂 

  24. februar 2016 kl. 21:57

  Søde piger, tak for de dejlige og betænksomme svar! no

  Jeg har fået snakket med sundhedsplejersken og fortalt hende ærligt hvordan jeg har det, og jeg har nu fået et par telefon-numre jeg kan ringe til og ellers snakker vi videre næste gang hvor hun også laver den der efterfødsels-test eller hvad det hedder.

  Avatar
  Anonym
  25. februar 2016 kl. 11:00

  Det kan i hvert fald ikke skade at ringe til et af numrene og høre, hvilke muligheder du har:-) Det er bare med at tage imod hjælpen:-)

  Kæmpe kram..

  9. maj 2016 kl. 12:40

  Hej. Først vil Jeg starte med at sige at Jeg håber det bliver bedre med Tiden. 

  Jeg fødte I uge 23+5 , 7måneders indlæggelse og vi har ilt I hjemmet, min søn er et år idag, men har på intet tidspunkt følt skyldføelse, for hvordan kan det være vores skyld? Hvilken mor ville vælge føde for tidligt? INGEN. 

  Nu er Jeg Muslim og tror på Gud(ved Jeg jo heller ikk om du gør)  ved ikke om det er det der gør forskellen, men syntes da bestemt ikke du skal bebrejde dig selv. Ja neonatal afdelingen er ikke ligefrem det man forbinder med at blive forældre, men vi er så heldig at vi har de afdelinger der tager sig af vores små guldklumper og de fleste Børn for et godt liv. 

  Så Jeg ville råde dig og jer andre til helt at slippe den tanke om at det var jeres skyld.

  Og Jeg ved om nogle hvordan det er og gå igennem sådan et hårdt forløb, så det ikke fordi Jeg sidder på sidelinjen og spiller bedre viden. 

  Viser 13 indlæg - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.