Close
Log Ind Opret Bruger

Råd og erfaring til PCOS

 • 23 februar 2020, 17:24

  Hej;

   

  Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at høre om jeres historier/erfaring angående PCOS og hvad i gjorde for at optimere din chancer? jeg har selv lige fået konstanteret PCOS,  min kæreste har fin sædkvalitet, og det er egenligt mig selv jeg som sådan skal have styr på pga min manglende mens som jeg ikke har haft i et år efter jeg stoppede på p-piller. Hvad gjorde i  anderledes?? jeg er blevet tilmeldt insermering behandling med det er først til april jeg kan komme til .. pga lang ventetid desværre…

  Har i nogle gode råd og erfaringer til mig? jeg er selv 24 år gammel, og træner og er aktiv dagligt, er normalvægtig og spiser fornuftigt, (ingen junk food) jeg hverken ryger eller drikker. 

  23. februar 2020 kl. 19:41

  Er din cyklus regelmæssig?

  23. februar 2020 kl. 20:02

  Mit første råd ville være MOTION.

  Mit næste råd ville være KOST.

  Men det ser ud til at du har styr på begge dele. 

  Hvordan har du det med sukker? Jeg skiftede sodavand osv ud med sukkerfri drikke, som f.eks blue Keld.

  Så tager jeg dagligt inositol, som er et kosttilskud der udgør mirakler for flere PCO piger. Hvis en gynækolog skulle anbefale det, ville det nok være mere kendt som "inofolic" "inocaps" som stort set er det samme, bare med folsyre i og til en lang dyrere pris.

  Det er ihvertfald de 3 ting, som har gjort en kæmpe forskel hos mig, trods jeg har været normalvægtig. 

  23. februar 2020 kl. 20:04

  Bogen "spis dig gravid" er også værd at anbefale til PCO/PCOS smiley

  23. februar 2020 kl. 20:06

  Hej. 
   

  Her er min historie. Stoppede af p-piller i januar 2014. Total uregelmæssig cyklus, alt mellem 40-90 dage. Lægen påstår det bare er pga p pillerne. I november får jeg henvisning til gymnækolog som med det samme kan se det er pcos ( mine ægstokke er fyldt og mine hormoner ude af balance). Jeg får af vide at vi kan starte i behandling med det samme. Jeg var 23, normalvægtig ( BMI ca 24) og levede okay sundt ( ingen junk). Jeg blev slået ud. Min læge fortalte at flere havde haft gavn af den rette kost samt han udskrev metformin som jeg begyndte på. Jeg læste op og fandt ud af at kosten er utrolig vigtig for folk med pcos. Jeg spiste 100 {dde54bef7c1c9c5758f66ecbe333109b1a35dbccb0bc938be51d58c7bf51b358} kiss kost derfra, dyrkede motion 3-4 gange om ugen. I marts 2015 havde jeg tabt 12 kg( BMI 22). Min cyklus var blevet lidt mere regelmæssig, men ikke meget. Jeg var opgivende og vi bestilte tid til sædkvalitet og opstart på klinik, vi fik tid i april. I slut marts tager vi på weekendtur. Et par dage inden vi skulle starte på klinik tester jeg positivt og jeg føder vores ældste søn i december 2015. Sidste år kom lillebror til verden. 
   

  Min pointe: kosten er SÅ vigtig! Den rigtige kost når man har pco er ikke som alt andet sundt. Det er væk med al sukker ( også det der gemmer sig i fx dressinger, yoghurt, muslibarer osv), hvedemel, pasta, ris, kartofler, eksotisk frugt, havregryn, rodfrugter. Ja tak til sundt fedt og masser protein. 

  Der vigtigste er st man har et stabilt blodsukker. Så mit råd, når du nu alligevel har tid inden I starter op, er at gå all in på kost. Når man kigger sin kost med andre øjne er den måske ikke så sund. Plus et vægttab på bare 4-5 kg kan væreafgørende for ens fertilitet. 
   

  Held og lykke med det! 

  23. februar 2020 kl. 20:19

  Jeg fik konstateret mild form for pcos i start december. Jeg har altid trænet 3 gange om uge, spist fornuftigt mv. men i perioder udeblevne mens i op til 70-100 dage. Gynækologen mente vi straks skulle i gang med fertilitetsbehandling. Det ville jeg ikke. 

  Jeg rettede min kost til efter bogen "Spis dig gravid", tog de kosttilskud anbefalet deri og så fik jeg metformin af min læge. Præcis 1,5 måned efter testede jeg positiv. 

  Så dét er min klare anbefaling: Tag en snak med din læge om at prøve metformin og ret kosten til. Min læge nævnte at de måneden forinden havde 3 kvinder med pcos der lynhurtigt var blevet gravide ved at følge samme formel. Det er uanset mildere for kroppen end hormonbehandlinger. 

   

  23. februar 2020 kl. 20:29

  Du skal have en kostplan beregnet til pcos piger at spise sundt er ikke det som evt er sundest for pcos piger. Vi skal nemlig spise en smule anderledes sundt. 
  jeg fik lagt en kostplan ved kostklinikken sove ( Hanne Juhl hun har også skrevet bøger til pcos piger ). 
  jeg gik og startede på kostplanen. 2 måneder senere var jeg gravid. Idag har jeg 2 børn.   De penge til kostplanen  er de bedste ever givet ud det gav mig trods alt 2 guldklumper.  Jeg bløder ikke naturligt så får hormoner/piller der starter min blødning  mit problem er ikke manglende æg men manglende ægløsning ( er vist det problem mange pcos piger har

  tog ingen tilskud da jeg blev gravid 

  Avatar
  jft
  24. februar 2020 kl. 09:26

  Først og fremmest skal du have fundet ud af om du er insulin-resistent eller ej.

  Det er nogle PCO-piger nemlig og især de vil have gavn af en ændret/specifik kost da deres blodsukker er ustabilt grundet insulin-resistensen. Det påvirker samtidigt ægløsningen, hvilket nok er derfor at nogle oplever at en bestemt kost som stabiliserer blodsukkeret, (f.eks KISS) hjælper en graviditet på vej. 

  Jeg selv er ikke insulin-resistent og har derfor ikke kunnet påvirke min PCO ved at spise efter en bestemt kost. Jeg forsøgte også med Inositol pulver (Inofolic) i en lang periode, men det gjorde hverken fra eller til – min mens udeblev fortsat og jeg blev ikke gravid. 

  Jeg blev sendt direkte i fertilitetsbehandling da de opdagede forhøjet testosteron og et meget højt AMH tal i en blodprøve hos lægen og mente at det var PCO. 

  Her fik vi lavet 3 IUI-H forsøg og jeg fik samtidigt både Metformin, Letrozol og skulle stikke mig med ægløsningssprøjter. Min kærestes sæd lå over gennemsnittet og der var ingen, der kunne forklare hvorfor det ikke lykkedes – de sagde endda derude at vi havde et "luksusproblem" i det at jeg var slank, ikke insulin-resistent, havde masser af æg og min kærestes sæd var god kvalitet. De var sikre på at det ville gå superstærkt, men det gjorde det bare ikke..

  Næste skridt var IVF, hvis vi skulle fortsætte. Vi lagde det på hylden efter et års tid og satte hele projekt baby på pause.

  Jeg forsatte på Metformin for at bibeholde en regelmæssig og stabil cyklus, men ellers levede jeg hverken efter en bestemt kost eller trænede regelmæssigt. Et halvt år senere blev jeg gravid naturligt.. 

  Det var min historie – hverken kostplan eller Inofolic gjorde noget for mig, men Metformin har uden tvivl haft en kæmpe finger med i spillet. Derfor kan jeg kun anbefale at du evt starter op på det, da mange har gode erfaringer med det, både de som er insulin-resistente og de, som ikke er. 

  Kost gør en kæmpe forskel for nogle PCO-piger, men den er ikke en mirakelmager og for andre gør det ingen forskel – derfor ville jeg få lægen til at svare på om du er insulinresistent eller ej, så du har noget at gå ud fra og så du ved om en evt kostomlægning er løsningen for dig eller om der skal medicin til. 

  24. februar 2020 kl. 21:34

  Tusind tak for alle jeres indput! Det varmer at i sådan har lyst til at dele jeres erfaringer og oplevelser angående emnet. Det har gjordt mig til klogere på det og  min situation. Jeg vil prøve at kontakte min læge angående metformin og hører ham om hvad han tænker om dette. Tog i inostiol i pulver eller pille form?????

   

  jeg tænker jeg må i gang med at læse op på hele kost fronten og må gøre en forskel der selv! Evt få lagt en program, da jeg synes det selv kan være svært at overskue at ligge et program selv..????

  24. februar 2020 kl. 21:39

  Jeg spiser nok sundt i forhold til en normal varieret  kost men efter at have læst op på jeres forskellige henvisninger, skal jeg min klart have ændret nogle kostvaner i forhold til også, at få nok fedt i min kost. Tog du inostiol i pulver eller pille form og hvor meget/hvornår på dagen? Hvor købte du dit. Beklager de mange spørgsmål ????

  24. februar 2020 kl. 21:43

  Tusinde tak for du gad tage dig tid til, at fortælle din historie og erfaringer. Det er rart at vide man ikke er alene og jeg kan læse mig til hver jeres enkelte historier.????!! 🙂
  Hvad begrundelse gav du overfor lægen til, at han gerne ville udskrive metformin trods du ikke var insulin resistent?????

  24. februar 2020 kl. 21:46

  Før i tiden da jeg var på p- piller  altså for et år siden, havde jeg en 'blødning' og jeg havde det også før jeg kom på p-piller da jeg var 16 og er 24 nusmiley jeg har ikke har min mens siden jeg stoppede på dem for et år side og har haft ingen tegn på den

  Avatar
  jft
  24. februar 2020 kl. 21:52

  Han udskrev det til mig med det samme, da der åbenbart er flere uden insulin-resistens, som også har god effekt af det ift ægløsning og menstruation – jeg bad ikke selv om det og var selv meget undrende over hvorfor jeg skulle tage det i starten, da jeg troede det kun havde effekt på insulinen. Men det har hjulpet alligevel, selvom jeg ikke har det 🙂 

  Ligesom Letrozol egentligt er medicin til brystkræft, udskrives det alligevel i forbindelse med fertilitetsbehandling da det åbenbart også har en effekt her og altså ikke kun på kræft ????????‍♀️ Tænker det er noget lignende med Metforminen, men jeg er ikke 100 {dde54bef7c1c9c5758f66ecbe333109b1a35dbccb0bc938be51d58c7bf51b358} sikker. 

  Og det var så lidt – håber du får styr på det og finder ud af hvad der virker for dig ❤️ 

   

  Viser 13 indlæg - 1 til 13 (af 13 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.