Close
Log Ind Opret Bruger

Lidt om De 10 udviklingsspring -De 10 tigerspring

 • 18 juli 2010, 17:39

   Piger!!

  Tænkte jeg lige ville ligge dette ind i gruppen da det faktisk er lidt nødigt…

  Jeg har sendt denne tråd til låsning så den er nem at finde igen..

  Bogen "Vidunderlige Uger" handler om barnets mentale udvikling fra 0-20 måneder.

  Bogen er en ny og udvidet udgave af den populære bog "60 Vidunderlige Uger", som indeholder 2 ekstra udviklingspring.

  Bogen beskriver 10 udviklingspring, også kaldet "tigerspring", som barnet gennemgår de første 20 måneder af dets liv.

  Som forældre til et spædbarn vil du opdage, at dit barn med jævne mellemrum græder mere og er sværere at stille tilfreds med de rutiner, du plejer at ty til for at trøste og berolige. Det er der en naturlig forklaring på.

  Alle forældre føler sig utilstrækkelige og ulykkelige, når deres barn græder meget, men det hjælper på bekymringerne, når du ved, at uroen skyldes den voldsomme udvikling, dit barn gennemgår i den allerførste del af livet, såvel mentalt som fysisk.

  I bogen redegør ægteparret Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij for den viden, de har opsamlet gennem mange års studier, interviews og dagbogsnotater fra mødre til spædbørn.

  Sammenfattet kan man sige, at barnet ved hvert "tigerspring" gennemgår nogle store forandringer i kroppen og bevidstheden, og det er disse forandringer, der gør barnet forvirret og ekstra omsorgskrævende i nogle dage.

  Så når dit barn græder og virker som om, det ikke kan finde ro, skal du ikke fortvivle, men i stedet tænke: "Skønt! Jeg har et normalt barn i rivende udvikling".

  Forskerparret giver en grundig forklaring på, hvad der sker i barnet ved hvert enkelt udviklingstrin, og de fortæller dig temmelig præcist, hvornår du kan forvente, at "uvejrsskyerne" viser sig.

  Bogen giver praktiske tips og lege samt grundige forklaringer på, hvad der sker for barnet i hvert spring.

  Spring 1 (5 uger): Sansningernes verden

  Barnets indre organer og stofskifte forandrer sig, og barnet er nu ved at falde til som et lille landvæsen. Det oplever en voksende bevidsthed om sine omgivelser. Efter dette spring vil dit barn virke mere kvikt og opmærksomt. Det er ganske enkelt vågnet op!

  Spring 2 (8 uger): En verden af mønstre

  Dit barn ser mere, oplever farver for første gang og aner mønstre i det, det ser på. I netop denne alder oplever barnet for første gang, at det er adskilt fra verden og opdager, at det har hænder. Det opfatter lyde, smag, lugte og genkender ting omkring sig, f.eks. sit legetøj. Barnet har mere kontrol over sit hoved, sin krop og sine ansigtsmuskler.

  Spring 3 (12 uger): En verden af glidende overgange

  Barnet bemærker forandringer mellem f.eks. lys og mørke, forandringer i stemmeleje og andre "skygger" i omgivelserne. Barnet vil nu selv forsøge at opdage verden, som det bedst kan, f.eks. ved at eksperimentere med sit legetøj og sin egen krop. Det opdager, at det selv kan være med til at skabe overgange og forandringer. Bevægelserne bliver mere smidige og bevidste, og den måde, barnet bruger sin stemme på, er i stor udvikling. Der sker netop nu store forandringer i nervesystemet.

  Spring 4 (19 uger): En verden af begivenheder

  Barnets evne til at forstå verden bliver mere detaljeret, det er mere fysisk aktivt, kan lave mere komplicerede lyde og er måske snart på vej til at kravle. Alt, hvad barnet foretager sig, viser en voldsom trang til at skabe mening af tingene. Barnet er ved at udvikle sin egen personlighed.

  Spring 5 (26 uger): En verden af sammenhænge

  Barnet er nu mere mobilt og kan koordinere arme og ben med resten af kroppen. Det bygger hele tiden videre på sine allerede tilegnede færdigheder og sin viden. Barnet forstår nu afstanden mellem to genstande. Og allervigtigst: Med afstandsfornemmelsen forstår barnet nu, at Mor kan finde på at gå – altså skabe afstand! Den opdagelse er skræmmende for alle børn. Behovet for en base er stort. I denne alder forstår barnet også, at nogle ting er udenpå, indeni, ovenpå, nedenunder, og denne viden bruger det i sin leg med legetøjet og andre ting, det ser.

  Spring 6 (37 uger): Kategoriernes verden

  Barnet foretager nu metodiske undersøgelser af verden. Samler bittesmå genstande op fra gulvet, prøver at forstå de ting, det ser. Det vil mase en banan, prøve hvordan spinat og kartoffelmos føles mellem fingrene, blande det sammen – bare for at se det ske. Barnet er mere koncentreret, alvorligt, roligt og er ved at opdage, at forskellige ting hører under samme kategori: En lille gul hest på en tegning er i samme kategori som en stor sort hest på et fotografi, etc.

  Spring 7 (46 uger): Rækkefølgernes verden

  Barnet begynder nu at forstå, at hvis det skal nå et mål, må det gøre tingene i en bestemt rækkefølge. Klodserne skal lægges ovenpå hinanden, den runde klods skal i det runde hul, etc. Børn i denne alder kan godt lide at sætte to ting sammen. Hvor det før kun har formået at splitte ad (vælte et tårn af klodser), vil det nu gerne samle og opbygge. Det bliver mere præcist i sine handlinger og kan f.eks. grave med en skovl, prøve at sætte en nøgle i nøglehullet, kaste med en bold, hente sine sko etc.

  Spring 8 (55 uger): Programmernes verden

  Barnet erkender nu, at verden er fuld af mål og rækkefølger af handlinger. Hvis man skal på tur, skal man have sko, jakke, hue på og hente klapvognen. At spise, sove, skifte ble, bygge et tårn – alting kræver et "program". Barnet vil gerne hjælpe med alting, og hvis det får lov, bidrager det til, at barnet bedre kan forstå verdens sammenhæng – og det er netop den i al sin vælde og uforståelighed, der forvirrer og skræmmer barnet. Så vær overbærende, trøst og lad barnet få lov til at hjælpe og være med på sit eget plan.

  Spring 9 (64 uger): Princippernes verden

  Barnet begynder nu at lære, hvordan det knytter an til forskellige situationer, og hvordan det selv får bedst udbytte af situationerne. Barnet begynder at kunne tænke frem i tiden, at tænke efter og overveje konsekvenserne af sine handlinger. De begynder i det små at kunne at veje fordele og ulemper op mod hinanden. Barnet finder nu ud af alle dens muligheder for valg, f.eks. "skal jeg sætte en klods ekstra ovenpå tårnet?", "skal jeg vælte det?" m.m.

  Spring 10 (75 uger): Systemernes verden

  Barnets første spire i dannelsen af samvittighed sker i denne verden. Det er også her, at barnets forståelse af sig selv og dets selvbevidsthed har forskellige konskevenser. Det betyder blandt andet, at barnet opdager sin egen krop, at den har kontrol over sin egen krop. Det er her, barnet opdager, at den har sin egen vilje, og at den kan tage beslutninger. Barnet begynder at fortå, at den er del af sin egen familie, og at den ikke er det samme som sin nabos familie.

  Vokseværk på krop og sjæl

  Fælles for de 10 spring er, at det er en svær tid for barnet (og for dig som forælder). Men når du ved, at det er en konstruktiv og positiv udvikling, der sker lige nu, er det nemmere at støtte dit barn, og det er det eneste, barnet har brug for, når det river og slider i det både indeni og udefra. Barnet har vokseværk på krop og sjæl. Det har brug for varme, trøst og omsorg. Og den kan kun komme fra dig.

  Bogen har solgt i mere end 900.000 eksemplarer verden over og koster 289 kroner.

  Se mere eller bestil bogen på http://www.vidunderligeuger.dk

   

  Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.