Close
Log Ind Opret Bruger

Min-Mave debat og artikler om fertilitet, graviditet og børn Fora Gravid Kromosomfejl moderkagebiopsi, mosaik trisomi 21 og marker kromosom

moderkagebiopsi, mosaik trisomi 21 og marker kromosom

  • 3 oktober 2013, 16:24

    Hej,

    jeg vil gerne dele min historie, da jeg selv har oplevet, at der manglede informationer om lige netop den situation, jeg har været i den sidste måneds tid, samt at jeg også har set andre efterlyse information om tilfælde, hvor en moderkagebiopsi i første omgang (hurtige svar) ingen fejl viste, men sidenhen viste delvis kromosomfejl og marker kromosom, som så skulle følges op med en fostervandsprøve. Heldigvis fik min historie en lykkelig ende 🙂

    Jeg er 38 år og dette er min første graviditet. Pga af min alder fik jeg tilbudt NF og doubletest. Dog endte min henvisning til NF i en forkert mailbox, således, at jeg måtte rykke efter svar og først kom til NF i 11+4 (som var en fredag) og sidenhen tog blodprøven den følgende mandag.

    NF gik fint, den målte kun 0,5, men da jeg allerede var kommet så langt og der måtte handles hurtigt, hvis jeg ønskede en moderkagebiopsi, fik jeg tilbudt at tage denne den efterfølgende onsdag, dvs før resultaterne fra blodprøven var tilgængelige.

    Pga at jeg intet kendte til resultaterne af blodprøven og kun vidste, at NF var fin, var jeg overhoved ikke nervøs for moderkagebiopsien. Tænkte, at den skulle bare overstås, således at vi kunne slappe af og nyde resten af graviditeten. Selvfølgelig tænkte jeg lidt på muligheden på ca 1% for abort, men da jeg havde læst, at denne 1% ikke var linket til moderkagebiopsi alene, men aborter generelt, og at det tit også viste sig, at der i disse tilfælde var noget galt med fosteret, som nok ville resultere i en abort alligevel, så var det ikke et faktum, der fik mig til at tvivle mht moderkagebiopsien.

    Glæden var selvfølgelig stor, da jeg 2-3 dage efter biopsien fik telefonopringningen om, at det var gået fint og at de ikke havde fundet nogen kromosomfejl på 13, 18 eller 21, og heller ikke på kønskromosomerne. Den søde dame ønskede mig tillykke og sagde, at nu var jeg ‘home free’, da dette resultat var 99% sikkert, samt set i lyset af, at hverken min eller min mands familie har nogen arvelige sygdomme, så var det højst usandsynligt, at de videre undersøgelser af biopsien ville vise noget.

    To uger senere (samtidig med at abort risikoen efter moderkagebiopsien var overstået) var vi til JM for første gang. Det var fantastisk at høre barnets hjerte. Min mand så godt nok, at der på JM’s computerskærm stod, at resultatet af doubletesten var 1:250 (vi havde endnu ikke modtaget resultatet med posten), men det syntes JM ikke, at vi skulle fokusere på, især ikke set i lyset af at moderkagebiopsien viste at alt var ok, og barnets hjerte bankede så fint.

    Vi havde besluttet os, at hvis alt gik fint hos JM, så skulle vi fortælle den gode nyhed til vores familie, venner og kollegaer. Vi havde indtil da hold lidt tilbage, da vi ikke rigtig turde at tro på, at det endelig var lykkedes os (vi havde prøvet i over 2 år), og havde derfor kun fortalt det til vores forældre, søskende og bedste venner, mest fordi at vi ville være sikre, at alt var ok, før alle andre fik det at vide. Det var også helt fantastisk endelig at kunne dele nyheden, og nyde de mange lykkeønsker, og også give slip på bekymringerne og nyde følelsen af at være gravid, uden forbehold.

    Jeg svævede på en sky hele dagen på arbejdet, men omkring kl. 16, lige før jeg skulle hjem, fik jeg opringningen, som fik verden til at styrte sammen. Jeg husker ikke hele samtalen, kun at det var en overlæge, der informerede mig om, at der desværre viste sig, at man i den udvidede undersøgelse af biopsien havde fundet enkelte celler med trisomi 21 – ikke i alle, men i nogle enkelte, og at man derfor ville få foretaget en fostervandsprøve for at finde ud af, om denne kromosomfejl kun var lokaliseret i moderkagen, eller om barnet også havde trisomi 21. Det hele blev lidt tåget for mig og jeg stillede et par spørgsmål, som han ikke rigtig kunne svare på, før vi havde fået taget fostervandsprøven. Han gav mig dog et direkte nummer til en anden overlæge, som jeg altid kunne ringe til, hvis jeg havde flere spørgsmål. Det tog nogle dage, før jeg ringede til denne overlæge, og da fik jeg at vide, at man havde fundet trisomi 21 i 4 ud af 38 samt nogle enkelte marker kromosomer, som de ikke kunne sige noget mere om. De ville derfor gerne have blodprøver fra både mig og min mand, da der er nogle, der går rundt med marker kromosom uden at fejle noget som helst, og hvis dette var tilfældet med mig eller min mand, så var der stor sandsynligheden for at det ikke ville betyde noget for barnet.

    Jeg tror aldrig at jeg har været så ulykkelig før. Mens jeg tog alle sorgerne på forskud og brugte al min tid – når jeg ikke stortudede – til at gennempløje internettet for information, prøvede min mand at være ’den stærke’ og fokuserede på, at intet var sikkert før vi havde resultaterne fra fostervandsprøven og at der stadigvæk var chance for, at der intet var galt med barnet.

    Der var dog ikke megen information at finde på internettet. Jeg fandt ud af, at det, jeg skulle søge efter, var ord som ’mosaik’ og ’confined placental mosaicsm’, for det lignede det, overlægen havde sagt, kunne være tilfældet, hvis det kun var lokaliseret i biopsien og barnet derfor ikke fejlede noget. Det var denne diagnose jeg klamrede mig til og som jeg søgte efter cases, i håb om at finde et flertal med et lykkeligt resultat. Det eneste historier jeg fandt, som lignede nogenlunde, var nogle enkelte i et dansk forum, og så en længere tråd i et australsk forum.

    Jeg forberedte mig også på det værste, for vi havde allerede besluttet os for, at vi ville tage en abort, hvis der var noget galt. Jeg tror, at jeg læste alle indlæg om ’at miste’, og vi kom så langt som at bestemme os for, hvad vi ville gøre, hvis det kom dertil.

    Da vi kom til fostervandsprøven spurgte jeg overlægen, om hun ikke lige kunne gennemscanne barnet for at se om der var nogle synlige fejl. Det var der heldigvis ikke. Jeg var lidt bange forinden, at synet af barnet ville få mig til at tude igen, men det var dejligt at se det igen og se hvor stort det var blevet og hvor aktivt det stadigvæk var. Bagefter fik vi snakket med en fra kromosomlaboratoriet, som forklarede os alt og svarede på alle vores spørgsmål. Det var først ved denne samtale, at vi fik at vide, at de fejl, de havde fundet i den udvidede undersøgelse af moderkagebiopsien, muligvis kunne være opstået i selve dyrkelsen af vævet. Min prøve havde nemlig været det, de kalder en ’dårlig prøve’, dvs at de havde haft problemer med at dyrke den, og havde derfor måtte benytte noget, som ville stimulere væksten. Det er nemlig ikke ukendt, at når dette er nødvendigt, så opstår der nogle gange mutationer i prøven. Det var endnu et håb, jeg kunne klamre mig til, selv om jeg stadigvæk var pisse bange.     

    Vi fik at vide, at det sandsynligt ville tage 3 uger før de havde det endelige resultat fra fostervandsprøven, og at de ikke ville ringe før de havde alle resultaterne, dvs der ville ikke komme noget hurtig svar. Det var jeg glad for, for efter det vi gennemgik mht resultaterne fra moderkagebiopsien, så ville jeg nok ikke turde at tro på det hurtige svar denne gang.

    I morges var det 2 uger siden fostervandsprøven, og således havde vi overlevet de to uger, hvor risikoen for abort (som dog er mindre end ved moderkagebiopsi) er størst. Jeg tænkte godt nok på, at vi så kun skulle vente én uge mere til vi fik resultatet, men prøvede så ikke at gruble mere over det. Overraskelsen (og forskrækkelsen) var derfor stor, da opringningen kom, og der blev spurgt, om jeg var et sted, hvor jeg kunne snakke? Hende, der ringede, må have bemærket min nervøsitet, da jeg svarede ’ja’, for hun skyndte sig at sige, at hun havde gode nyheder, men måtte først få bekræftet mit cpr-nummer. De havde lavet en grundig undersøgelse af alle kromosomer, og der var ingen fejl at finde, hverken hos barnet, min mand eller mig, dvs at de fejl, det havde fundet i moderkagebiopsien enten var lokaliseret til moderkagen alene, eller højst sandsynligt var mutationer, der var sket i forbindelse med dyrkelsen af prøven :-) Og – understregede hun også –  dette var det endelige resultat 🙂

    mvh, Chickpea

     

    3. oktober 2013 kl. 22:59

    Sikke en historie – godt at det endte godt 🙂

    4. oktober 2013 kl. 00:24

    Puha, man havde helt lyst til at holde vejret, selv om du startede med at skrive, at den endte godt. Jeg tror helt sikkert, at der er nogen, der har brug for at læse den historie. Jeg synes ofte, at der er nogen, der står i samme situation og efterlyser andre herinde. Jeg håber for dig, at I er færdige med at være nervøse og forskrækkede for denne graviditet. Du må efterhånden også snart være ret langt henne med alt det, I har skulle nå, så du kan nyde det resten af tiden 🙂

    4. oktober 2013 kl. 09:33

     pueha 🙂 godt historien endte godt 

    4. oktober 2013 kl. 09:39

    Puha, jeg holdt godt nok vejret helt til det sidste. Hvor blev jeg lettet, stort tillykke med at alt er okay og så husk at nyde det, det går så hurtigt.

    24. oktober 2017 kl. 12:18

    Hej

     

    Først og fremmest, så er jeg rigtig glad for at din historie endte godt. 

    Jeg står i samme situation nu og som du siger, så er der ikke meget viden at hente på området. Jeg har selv googlet som en sindssyg. 

    Fandt du ud af om det sad i moderkagen eller om det rent faktisk var en fejl? 

    Jeg havde forinden fostervandsprøven og en tidlig misdannelsesscanning i torsdags, dit indlæg i mente og spourgte lægen hvorvidt der kunne være sket en mutation i fremstillelsen af prøven i laboratoriet. Min moderkagebiopsi var skrækkelig, de prøvede 3 gange og måtte skifte til større skrab, for at få nok med ud, så klamrede mig til håbet om at prøven var "dårlig". 

    Hun sagde desværre at det nok højst sandsyneligt ikke var tilfældet. De havde delt prøven op i to lige store portioner og der var fundet kromosomfejl i svarende til begge portioner. 

    Næste milepæl for mig, er at det "kun" sidder i moderkagen og ikke i barnet. Det fører dog stadig til en del bekymringer om hvorvidt min moderkage er i stand til at nære barnet nok. 

    Det er dejligt at læse nogen med et godt resultat uanset hvad mit udfald bliver. 

    25. oktober 2017 kl. 00:02

    Hej CC88,

    jeg tror faktisk ikke, at vi nogen sinde fik opklaret, hvorvidt mutationerne var opstået i fremstillelsen af prøven eller om den sad i moderkagen…jeg tror, at så snart fostervandsprøven viste, at intet var galt, så tilsluttede vi os til teorien om, at så var det nok en fejl, som var opstået i dyrkelsen af prøven. Og, for at være helt ærlig, så glemte jeg næsten alt om problemet efterfølgende, og derfor ærgrer jeg mig nu over, når jeg læser dit indlæg, at jeg ikke spurgte ind til det efter fødselen (men da var al fokus jo selvfølgelig på min søn). 

    Jeg er ked af, at du nu er havnet i samme situation, for den er helt uudholdelig. Og jeg er ked af, at jeg ikke kunne komme med et mere trøstende og afklarende svar. Jeg ønsker dig al held og lykke og håber på, at resultatet af fostervandsprøven i dit tilfælde også viser, at der ikke er noget galt.

     

    25. oktober 2017 kl. 17:34

    Blev du fulgt tættere i resten af graviditeten, altså fik du tilbudt yderligere scanninger end de normale? Eller var de selv overbevist om at det var falsk positivt svar på din prøve? 

    Fødte du ham til tiden og han var ikke under normalen i vækst? 

    Tillykke med din søn, er glad for at din historie havde en god slutning og tusind tak for dit svar. Det betyder mege for mig at læse en god historie uanset hvad der sker i min situation. 

     

    26. oktober 2017 kl. 13:48

    Nu måtte jeg lige google 'fostervandsprøve', for at være mere sikker på mit svar, for jeg syntes at huske, at hvis fostervandsprøven ikke viser de fejl, der var påvist i moderkageprøven, så betyder det, at fejlene kun er lokaliseret i moderkagen eller opstået i dyrkelsen af prøven, d.v.s. fejlen ligger ikke i fosteret men i eksterne faktorer. Og det stemmer overens med denne oplysning på sundhed.dk: "I fostervandet ligger afstødte celler fra fostret. De kan undersøges for kromosomsygdomme, som fx  Downs Syndrom. Også genetiske sygdomme kan findes." Det er derfor, at fostervandsprøven er mere sikker/pålidelig end moderkagebiopsi, hvor prøven tages fra en extern kilde, d.v.s. moderkagen og ikke celler fra selve fosteret. Og det er så også forklaringen på, hvorfor der ikke var nogen opfølgning efter at resultatet fra fostervandsprøven forelå – for den viste jo, at der var ingen fejl (i de celler, som fosteret havde afstødt ud i fostervandet.)

    Jeg fødte normalt, d.v.s. 5 dage over tid, han var 52 cm lang og vejede 3210g og hele forløbet var helt normalt – som sagt før, så blev alt 'glemt', så snart fostervandsprøven viste, at der ikke var nogen genetisk fejl; jeg følte aldrig, at der var nogen grund til opfølgning, da resultatet af fostervandsprøven ikke efterlod sig nogen tvivl. Så jeg håber virkelig, og krydser fingrer for, at det samme vil ske i dit tilfælde.

    26. oktober 2017 kl. 14:36

    Tusind tak for dit grundige svar. Det gav mig mere ro. Jeg håber virkelig at det “kun” sidder i min moderkagen og at det ikke får betydning for babyens udvikling. 

    Jeg synes bare at hende der ringede og gav mig beskeden, var meget negativ stemt. Hun sagde at selvom fostervandsprøven sagde, at det “kun” sad i moderkagen, så ville der stadig være en stor risiko for at moderkagen ikke kunne udføre det nødvendige job hele vejen gennem graviditeten, fordi den er defekt. 

    Jeg ser frem til at få er klar svar og en samtale med en genetiker, der kan give os noget mere information. 

    Igen, mange tak for dit svar. 

    20. august 2021 kl. 10:12

    Hej cc88

    Vi er lidt i samme situation hos os nu, derfor tillader jeg mig at spørge, hvordan det gik efterfølgende.

    Om en moderkage kunne udføre det nødvendige job, samt om alt gik OK for jer.

    Vi skal selv snakke med en genetiker mandag.
    De bedste hilsner

     

    Viser 11 indlæg - 1 til 11 (af 11 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.