Close
Log Ind Opret Bruger

MA ved naturlig graviditet – IVF næste løsning?

Tagget: 

 • Avatar
  Anonym
  26 maj 2023, 15:24

  Hej med jer alle. Blev gravid naturligt i decmber 22 på trods af sen opstart da jeg først meget sent har fundet ud af jeg gerne ville have barn. – men det endte desævrre i en MA. Efter aborten er vi startet op uden præv. efter første mens, og jeg er ikke gravid nu (tror jeg ikke) – jeg får nok mens indenfor nogle dage. Skal bløde mandag, og tog en tidlig test idag, som var negativ. skal ha mens mandag, men pga. abort er cyklus nok helt mærkelig, så tænker mens kan komme når som helst.

  Jeg har fået målt meget høj ægreserve, hvilket også var derfor jeg tillod mig at vente så længe med at gå igang med projekt barn. Plus var afslappet og tænkte bare – hvis det er meant to be så kommer det. Men nu er jeg alligevel lidt fanget af det, for vi var enormt knuste efter MA’en. Og jeg er altså 40 nu og man kender jo ikke ægkvaliteten. MA’en blev dog undersøgt i COPL graviditetstabs-undersøgelse, og baby fejlede ikke noget. Det er vel en slags ægscreening.

  Mit spørgsmål går på: rent tidsmæssigt: jeg har jo fundet ud af at jeg hurtigt blev gravid naturligt – men det ku også have været et tilfælde og rent held kan man sige. Og jeg tænker om jeg bør tage en IVF behandling nu? Pga. tiden og min alder. For at blive gravid igen hurtigst muligt?

  Eller er IVF så ubehageligt, at det ikke er noget man ville gøre medmindre man gav naturligt en god chance inden? Jeg kunne jo give det sommeren over f.eks. og så evt. bestille en IVF der? Jeg kunne dog også bare starte op nu, og komme igang.

  Hvor dårlig er man på IVF kort behandling? er man oppustet, tager man på? har man mange smerter (ved godt det varierer) og kan man rejse efter en ægoplægning f.eks.?

  sætter stor pris på ethvert svar eller deling af jeres oplevelser med IVF.

  26. maj 2023 kl. 18:20

  Du vil ikke kunne komme i behandling offentligt før efter 6 mdr. forsøg i din alder, mener jeg. Men privat kan du selvfølgelig godt købe dig nogle forsøg!

  nu får du min ærlige beretning og personlige erfaring, dermed ikke sagt at der findes mindst ligeså mange oplevelser som der findes par/enlige i behandling.

  Jeg er 28, 27 da vi startede. Jeg blev meget påvirket af hormonbehandlingen og fik det dårligt fysisk og psykisk. Jeg var træt, ked af det, vilde humørsvingninger, på grænsen til depressiv og bare ked af det. Det var helt almindelig og ikke “voldsom” mængde hormoner jeg fik.

  Ægudtagning er det mest smertefulde jeg nogensinde har oplevet, trods 3 x morfin, lokalbedøvelse og ekstra beroligende. Men min krop var i alarmberedskab og mit nervesystem på grænsen til max stresset. Andre beretter om smertefri og næsten hyggelige ægudtagninger – det kan altså virkelig variere!

  Efter udtagning var jeg brugt, ked af det og meget modløs. Jeg var sygemeldt i to dage og kunne intet, min krop var mærket. Der blev to blastocyster, en kom på frys, en retur på 5. dagen. Det blev ikke til en graviditet, og jeg er ikke et sekund i tvivl om at alt det stress og pres der var omkring ægudtagningen var delvis skyld i det. Jeg var ærligt færdig.

  Jeg ville IKKE rejse efter ægoplægning, og heller ikke de første uger af en evt graviditet. Man er super sårbar. Om man kan/må, det ved jeg ikke. Men man skal til div blodprøver og tests, muligvis fortsætte på visse hormoner osv.

  Jeg er så lykkeligvis 3 mdr. efter ægudtagningen blevet gravid på vores lille fryseblastocyst der blev lagt op slut februar. Min krop var i en helt anden ro, jeg havde fået akupunktur og gået til kranio sakral for at få styr på krop og psyke.

  Det blev langt, og om du kan bruge det til noget, det aner jeg ikke. Men var jeg dig, ville jeg måske kontakte en klinik for at høre mulighederne, men samtidig give det et par måneder. For.. i min verden.. så er det en hård omgang at udsætte sig selv, sit parforhold og generelt liv for sådan en omgang fertilitetsbehandling.

  26. maj 2023 kl. 18:22

  Måske du kan få målt dit progesteron niveau hos egen læge, hvis du hurtigt bliver gravid igen, og evt kan få progesteron støtte til at holde på graviditeten. Nu du skriver at fosteret intet fejlede ifølge undersøgelserne.

  26. maj 2023 kl. 18:36

  De 6 mdr er vel også gået lige om lidt?

  Jeg kan sagtens forstå dine tanker. Man har bare ikke al tid i verden i vores alder.
  Jeg er selv 40 og vi forsøger at få vores 3. Barn.
  Jeg skal ikke kloge mig i, hvordan det er at være i fertilitetsbehandling. Til gengæld har jeg prøve en meget hård fødsel, et hårdt efterforløb, en krop der var ‘gået i stykker’ med den konsekvens, at jeg overhovedet ikke kunne overskue, at der skulle ske noget i den afdeling før nu.
  Og jeg fortryder. Jeg fortryder, at jeg ikke ‘kæmpede’ noget mere for at blive klar, da jeg var 36-37 og står nu som 40-årig med 3 aborter på 6 mdr.

  Jeg vil bare sige, at jeg i hvert fald sagtens kan forstå, at du ikke bare tænker, det skal være op til naturen. Jeg ville kontakte egen læge. Eller evt ringe til en fertilitetsklinik og høre, hvad de tænker. Dem jeg har talt med har været enormt søde og gode til at give råd og vejledning.

  Avatar
  Anonym
  26. maj 2023 kl. 19:42

  tusind tak for dit svar! Betyder faktisk alt for mig at læse din beretning. Tak for at dele den med mig!!  Jeg er nemlig i kontakt med en privat klinik der netop sagde at de egentlig vil anbefale mig at tage IVF her og nu pga. min alder. Jeg ringede egentlig bare for at høre om deres æg-screenings -og biopsier på æg – fordi de kan lave tests af æg der bliver lagt op og derved sikre det er et sundt æg -jeg tænker straks – så er chancen for en god nakkefoldscan nok bedre. Jeg fortalte dem min situation om hvad der var sket efter almindelig graviditet der jo endte i MA osv. Men de sagde at med min alder og med dalende ægkvalitet med alderen ville de selvom det lød voldsomt anbefale IVF med det samme. Og jeg havde ikke engang overvejet IVF. Men tænkte – jamen ok. why not? hvis jeg så bliver gravid her og nu – og det måske er et æg der kan overleve fordi de dyrker æggene og kan vælge “det bedste” eller det der udvikler sig bedst. Så kan graviditeten måske overleve?
  Dit svar har gjort at jeg ikke vil tage IVF nu, men lige give det nogle måneder og se om det ikke måske kan lykkes igen. Nu hvor jeg ikke er gravid efter første forsøg efter aborten tænker jeg jo straks – “det skete med det samme sidst, og det var jo så nok bare held” – også fordi jeg jo tænker meget over det nu, hvor sidst var jeg meget “sker det så sker det” . Men nu er jeg ikke længere ligeglad. Og vil egentlig gerne bare være gravid. Så det var derfor klinikkens anbefaling bed sig lidt fast. Men: jeg gør det ikke lige nu så. Det lyder virkelig hårdt. Kæmpe tillykke med din graviditet efter de 3 måneder! Super skønt at høre!

  Avatar
  Anonym
  26. maj 2023 kl. 19:49

  @primle årh det lyder også super hårdt. Jeg håber virkelig det lykkes for jer. Den med at fortryde man ikke blev klar før er så svær. Du var ikke klar før fordi du havde et travlt liv og en masse spændende ting du gik op i som også var vigtige tænker jeg. Så slå ikke dig selv i hovedet. Jeg tænker altid: hvis du ikke tænkte det dengang, så lad være at slå dig selv i hovedet over det nu. Håber bare det lykkes for jer denne gang. Jeg tror jeg ser ad om der måske sker noget igen. Men er bange for at fordi jeg vil det for meget nu, så sker det nok ikke. Og ja… jeg orkr bare ikke at skulle gå i “limbo” i 1 år eller sådan noget. Tror vi giver det 3-4 mdr. og så genovervejer om det så skal være en IVF. men det ægudtag der, det lyder rædselsfuldt. 🙁

  Avatar
  Anonym
  26. maj 2023 kl. 19:50

  glemt at skrive @idad til det lange svar 🙂

  26. maj 2023 kl. 20:02

  Tusind tak! Sammenlagt var vi i behandling i 8 mdr., ca., men de 3 mdrs pause fra selve fertilitetsbehandlingen suppleret med alternative behandlere var alt værd for mig.

  Man kan jo aldrig sige hvad der sker, hvordan du reagerer på hormoner, læger, scanninger osv. Det kan sagtens være helt anderledes for dig! Jeg er meget sensitiv og bekymrer mig let, så jeg blev nemt påvirket af alt i hele forløbet.

  For mit vedkommende var det ekstra hårdt, fordi vi havde prøvet i næsten 2 år og havde mislykket IUI (insemination) i bagagen. Vi fik hele tiden at vide vi er unge, det er uforklarligt/vi burde sagtens kunne blive gravide uden hjælp osv., og det gjorde det hele ekstra uoverskueligt. Især fordi jeg aldrig havde oplevet en graviditet/positiv test – så jeg var dødbange for overhovedet ikke at kunne blive gravid. Jeg følte virkelig at jeg svigtede og min krop var en tom, dum skal uden nogen nytte.

  Det er en ringe trøst, men du ved at du kan blive gravid, så måske den faktor giver dig lidt mere luft i evt behandling. Samtidig kan et tab gøre det endnu mere smertefuldt – jeg kan egentlig ikke udtale mig om det, da jeg ikke har oplevet det på egen krop (men dog i nærmeste omgangskreds og den er ikke nem..).

  Du kan evt undersøge om der findes fertilitets akupunktur nær dig. Det anbefaler blandt andre Peter Humaidan (professor på fertilitetsklinikken i Skive) og Peter Geisling, der begge har set en positiv effekt af akupunktur. Og så vil jeg gerne personligt anbefale det:-) Evt. i kombination med blid massage/kranio sakral. Det kan give lidt ro, når man er presset og ønsker at præstere.

  Jeg håber inderligt at det lykkes for dig/jer, ingen kan love nogen noget, men jeg håber det virkelig🫶🏼

  Avatar
  Anonym
  28. maj 2023 kl. 10:38

  @idad tak for dine ord. Er virkelig glad for at høre det er lykkes for jer og det lyder super hårdt. Tror vi tager IVF’en i august så efter sommerferien. Og så har vi lige nogle gode måneder her over sommeren hvor vi bare kan slappe af og ikke tænker over det. Lyder egnetlig ret fint med akupunktørbehandling – jeg er bare så dårlig til nåle. Drop – blodprøver osv. Er som regel ved at besvime – også endnu en grund til at vente med IVF fordi det bare lyder så ekstremt hårdt og invasivt. Lad os se om der sker noget. Har besluttet at vente til august. Tak. <3 sender dig og din mand al held og lykke med jeres kommende!

  7. juli 2023 kl. 14:32

  Hej

  jeg står i fuldstændig samme situation. Netop haft en MA – 40 år. Og overvejer nu kraftigt hjælp via IVF.
  – må jeg spørge hvilket klinik du har opsøgt ?

  7. juli 2023 kl. 16:44

  Hej,

  Jeg ville bare lige dele min historie også.
  Jeg er 37. Havde en graviditet udenfor livmoderen da jeg var 35 og yderligere to biograviditeter uden held.

  Vi startede direkte i IVF i slut april 2023 (der havde vi også prøvet i mere end 6 mdr) i det offentlige. Jeg er normalt ekstrem påvirkelig psykisk af hormoner. Men jeg har fået kort behandling og det er da ikke så sjovt men så har det heller ikke været værre og det har egentlig været en rigtig fin oplevelse alligevel. Jeg har kunnet tåle det hele og står nu, efter første forsøg, i uge 12 med baby med fint hjerteblink.

  den eneste for alvor hårde ting for mig var, at efter jeg blev gravid blev jeg ramt af mild overstimulering (kan ske grundet hormonerne) og DET har gjort meget ondt. Men det er nu også lettet.
  Så nu håber vi bare på det lykkedes hele vejen derhen og jeg ville ikke blinke med at vælge det igen.
  Så nu muntrer jeg mig bare med kvalme, oppustethed og blærebetændelse. Men det er jo en helt anden ting😎

  held og lykke!

  7. juli 2023 kl. 20:28

  Jeg kan sagtens sætte mig ind i at dit ur tikker, og du bare er utålmodig.

  Tænker du, at du vil gå den private vej? For du kan jo også vælge offentligt, og du vil jo blive henvist efter 6 mdrs forsøg, hvilket må være gået. Så får du det betalt, men jeg kan ikke helt læse mig frem til om det med ægsortering er afgørende for dig, og du kun kan få det privat? Det er jo ikke sikkert at det er dine æg, den er gal med. Som en anden nævner, kan det også være for lavt progesteron, og man får jo progesteronstøtte i ivf-behandling.

  Ellers vil jeg gerne fortælle om min oplevelse med behandling. Jeg har været igennem 7x iui som resulterede i 1x SA i andet forsøg. Vi trak den langt, da det jo tilsyneladende kunne lykkes sådan. Men der skete ikke mere, og vi gik over til IVF. Jeg startede da jeg var 30, og vi havde (har) en søn som var lavet naturligt.

  Vi gik jo noget op i dosis til IVF, men jeg følte ikke at jeg blev specielt påvirket af hormonerne. Det krævede lidt tilvænning at skulle stikke sig selv i maven hver dag, men det lærte man hurtigt. Dog skulle man på et tidspunkt tage et hormon der hæmmer spontan ægløsning, og det var bare en ond, ond kanyle! Den føltes tyk og sløv, og skulle stikkes ind i den rette vinkel for at komme ind.

  Ved første ægudtagning fik jeg beroligende, og fik det virkelig skidt. Jeg følte mig plørefuld. Så det valgte jeg fra anden gang. Her fik jeg derfor kun lokalbedøvelse, og jeg mærkede ikke noget. Kun lige til sidst hvor sygeplejersken måtte presse hårdt på min mave for at de kunne få de sidste æg med. Jeg fik 18 æg ud og var efterfølgende noget oppustet, hvilket er meget normalt. Noget med at der trækkes væske ind i de tomme ægblærer. Jeg tog på arbejde lige efter, og havde ingen andre problemer ud over de normale graviditetsgener, for jeg blev nemlig gravid i den cyklus. Normalt sætter man ikke æg op i samme cyklus som man får så mange æg ud, men jeg blev scannet et par gange inden (jeg kan ikke huske hvad de tjekkede for), men jeg fik lov, og det gik så fint.

  Jeg fik taget en blodprøve omkring 4+0, og bagefter tog vi på ferie, og der var ingen problemer her.

  Man skal jo tage østrogen og progesteron  efterfølgende, da kroppen ikke selv danner det efter hele ægfolliklen er taget ud. Progesteron kan enten tages som en stikpille eller som en gel, man sprøjter op i skeden. Begge dele er noget juks, og giver det mærkeligste grums i trusserne.

  Som du kan læse i tråden, kan man både blive meget påvirket af både det ene og det andet, men jeg oplevede ingen problemer fysisk. Dét, jeg syntes var hårdt, var, at man skulle passe de mange scanninger ind i ens arbejdsliv med meget kort varsel. Måske får du at vide, at du skal komme to dage efter til en ny scanning. Og så uvisheden i, hvornår og om det overhovedet ville lykkedes. Skulle man starte forfra måneden efter, og var alt det hårde arbejde dermed spildt? Det syntes jeg var hårdt. Vi havde jo et barn i forvejen, så jeg tror, det var nemmere end hvis man ikke havde børn i forvejen.

  Held og lykke med det hele!

 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.