Close
Log Ind Opret Bruger

Ammestop og dårlig samvittighed

  • 3 august 2020, 21:56

    Jeg må lige høre om nogen kan relatere her…

    Jeg oplever en stigende diskrepans mellem vores kultur/sundhedsstyrrelsens anbefalinger om stort set alting omkring vores små børn, og så en ny bevægelse/ny viden som jeg særligt støder på på de sociale medier.
    Jeg taler helt konkret om bølgen med langstidsamning, samsovning, viklebørn, hjemmepassede børn mv. stillet op imod de normer der er i samfundet og de anbefalinger som Sundhedsstyrelsen udstikker.
    Fx. anbefaler den danske sundhedsstyrelse delvis amning til 1 år, og WHO til 2 år. 
    Min sundhedsplejerske anbefalede at min 5 mdr. gamle datter kom på eget værelse, mens jeg på de sociale medier masser af tekster hvor der tales for det gode og det naturlige i samsovning.
    Forstår I det billede jeg vil tegne?

    Min pointe er, at jeg synes jeg bliver bombarderet med modsatrettede råd og informationer om små børn. Jeg ved godt, at der til alle tider vil være forskellige opfattelser, men jeg synes at det bidrager til en voksende dårlig samvittighed hos mig.
    Fx. ønsker jeg at stoppe med amning når min datter bliver et år. Jeg vil stoppe fordi jeg trænger til at far kommer mere på banen, og jeg ønsker at have frihed til at lave noget for mig selv en aften i ny og næ. Egentlig er det jo ret normalt i vores samfund at stoppe med amning på det tidspunkt.
    Men i dag læser jeg så, at amning faktisk ambefales til 2 år af WHO, og straks får jeg virkelig dårlig samvittighed fordi mit ønske om ammestop bunder i egoistiske grunde – og ikke fordi det er min datters behov. Hendes behov er jo så åbenbart, at blive ammet til 2 år. 
    Derudover får jeg dårlig samvittighed over, at jeg ikke sover med hende mere, at hun ikke var i vikle mere end et par måneder osv. osv.  
    Er der nogen som kender det her? 
     

    3. august 2020 kl. 22:05

    Man gør vel hvad man selv føler er rigtigt. 

    Har du tænkt på om din dårlige samvittighed kommer, fordi du selv føler at f.eks langtidsamning og samsovning er det mest rigtige? 

    I mit liv er der ikke noget der hedder, ikke at følge mit lille barns behov for at jeg kan få tid til mig selv. Det skal jeg nok nå 🙂 Jeg er voksen og kan behovsudsætte. 

    3. august 2020 kl. 22:11

    Jeg vil også sige at man skal gøre hvad der er rigtigt for en selv. I min mødregruppe er vi meget forskellige og vi støtter hinanden i at hvad der er rigtigt for dig er ikke nødvendigvis rigtigt for mig. Derfor kan man godt søge inspiration ift blw kost, sove i egen seng eller på eget værelse.

    ift amning er der måske nogle næringsmæssige årsager til at der anbefales at man ammer til 2 år. Men hvis det betyder at du føler dig tynget vil det måske være værre end at du ammer til to år? Altså hvad er det rigtige for jer?

    Forstår godt dine tanker og håber du kan finde ro i hvad du føler der er rigtigt for jer ????

    Avatar
    Anonym
    3. august 2020 kl. 22:17

    Kender alt du skriver, men jeg er heldigvis sådan indrettet at jeg gør præcis hvad der bedst for mig og min familie 🙂 

    Jeg har en lidt alternativ tilgang til forældreskabet. 
    jeg har 4 børn, en på 6, en på 4, en på halvandet og en på knap 4 mdr. Vi giver ikke d-vitamin da jeg mener at man med en varieret kost ikke behøver ekstra vitaminer i et land som dk (min egen læge er iøvrigt enig) , vores børn får ikke komælk da jeg ikke syntes det naturligt at mennesker skal drikke andre dyrs modermælk. 
    vores børn har altid været over 2 år før de kom på eget værelse, vi vikler i det omfang det giver mening, jeg ammer så længe det rart for både mig og baby. 
     

    Jeg må indrømme jeg tænker ikke så meget på hvad der anbefalet eller ej, jeg syntes det vigtigere at mærke efter hvad der føles rigtigt for lige netop jer! Ingen mennesker kan digtere hvad der rigtigt for alle andre. 
    Vi har også gjort nogen af de "ulovlige" ting, vores baby sover på maven om natten fx. Men det enten det eller ingen søvn til nogen af os. 

    3. august 2020 kl. 22:17

    Kan sagtens følge dig :-).

    Det er svært at navigere rundt i. Så meget at man måske mister føling med, hvad man egentlig selv ønsker/finder naturligt fordi der er så mange modstridende råd og anbefalinger. 

    I forhold til WHO er det jo netop blot anbefalinger. Og måske de ændrer sig om et år, eller 5 år, eller 10 år. Min pointe er, at holdninger og teorier til og omkring børneopdragelse konstant ændrer sig. Jeg ser på ingen måde skævt til de, der vælger at gøre tingene anderledes end jeg. Men for mig ville langtidsamning, samsovning og hjemmepassede børn være helt forkert. Det kommer ikke til at ske. Og det har jeg ikke dårlig samvittighed over. Jeg forstår godt, du selv har behov. Selvfølgelig er du voksen og kan udsætte dem. Men omvendt – måske man bliver en lidt bedre mor, hvis man også selv får egne behov opfyldt. Andre har det måske omvendt, at de bliver bedre forældre ved at "ofre" egne behov for deres børn. Jeg tilhører bestemt selv den første gruppe (mine behov er også vigtige) ;-). Men uanset hvad – hvis man har et barn, der trives så er det nok ikke helt skidt :-). 

    3. august 2020 kl. 22:18

    Kat91 skrev :

    Man gør vel hvad man selv føler er rigtigt. 

    Har du tænkt på om din dårlige samvittighed kommer, fordi du selv føler at f.eks langtidsamning og samsovning er det mest rigtige? 

    I mit liv er der ikke noget der hedder, ikke at følge mit lille barns behov for at jeg kan få tid til mig selv. Det skal jeg nok nå 🙂 Jeg er voksen og kan behovsudsætte. 

    Jeg kan da klart se hvorfor nogle vælger at langtidsamme, samsove mv. Altså, argumentet giver fuldt mening for mig, men nu hvor min datter snart er et år, kan jeg mærke en personlig grænse hvor jeg ikke længere har lyst til at amme hende 2-3 gange hver nat. Bl.a. fordi vi også har en 3-årig som jeg også skal være mor for om dagen.
    Men det er præcis sådan en afsluttende kommentar – at du følger dit barns behov, og du er voksen og kan behovsudsætte, der er en syl i hjertet på mig. Og som jeg dagligt møder på instagram (ja, jeg burde nok unfollwe de fleste af de mor-kontier jeg følger). For jeg har dæleme også fulgt mit lille barns behov i snart elleve måneder. 

    Avatar
    Anonym
    3. august 2020 kl. 22:20

    Jeg vil anbefale dig at læse mindre på nettet❤️ Og jeg mener det helt bogstaveligt. 

    Jeg ammede kun i 3 uger med min første og det var en kæmpe lettelse at stoppe selvom det var en svær beslutning. Husk at det er anbefalinger. Jeg samsover med vores barn fordi jeg hellere vil sove end at blive vækket 10 gange af et kaldende barn. Det er mit behov. Jeg synes godt mødre må træffe beslutninger baseret på egne behov. Læs mindre om hvad andre gør, hold en telefon/online pause fra facebook, insta Snapchat, herfra.. og lad være med at søg på det. Og sig til dig selv at du gør det aller bedste du kan. Du skal være en "god nok mor" ikke perfekt ikke dem bedste, ikke fantastisk, ikke fejlfri, bare god nok – gider er jeg sikker på du er ❤️

    3. august 2020 kl. 22:26

    Men tænker du så at andre mødre skal holde mund om hvad de gør eller hvordan? Jeg siger det ikke som jeg gør for at dømme andre, men fordi det er det jeg lever efter. Hvad du gør er da op til dig. 

    3. august 2020 kl. 22:42

    Kat91 skrev :

    Men tænker du så at andre mødre skal holde mund om hvad de gør eller hvordan? Jeg siger det ikke som jeg gør for at dømme andre, men fordi det er det jeg lever efter. Hvad du gør er da op til dig. 

    Jeg prøver at beskrive, at jeg oplever, at vi i den tid vi lever i, er eksponeret for ufattelig meget forskelligrettet information om moderskab, amning osv. Og at det for mig, og måske også andre (?), er svært at navigere i. Det er svært altid at gennemskue om der er belæg for alle påstande, råd mv., og det kan være kilde til dårlig samvittighed og usikkerhed.

    Din afsluttende kommentar er et godt eksempel på, at der ofte følger en vis selvhævdelse med overfor dem som fx vælger at stoppe amningen. Synes det var ret dømmende det du skrev. Det indikerede, at jeg ikke følger mit barns behov. 

     

     

    3. august 2020 kl. 23:21

    Jeps!! Hold nu op hvor er det svært at finde rundt i.

    Jeg er lige om snart 2 gangs mor, og må sige jeg hviler allerede meget mere i mig selv nu 

     Jeg måtte stoppe med at amme min datter da hun var 4 måneder. Hun tog ikke på, jeg havde fødsels depression og ærligt? Det er det bedste jeg KU gøre for hende og jeg. Samtidigt kom hun på eget værelse som 4 måneder. Hun har nærmest sovet igennem siden.

     

    Lyt til dig selv, din egen mave fornemmelse og gå ud fra det. Min bedste veninde og jeg har jævnaldrende og vi opdrager totalt modsat af hinanden.. Vores unger fungerer godt og mangler ikke noget. 

    Jeg er sikker på du tager de rigtige beslutninger for dig og din familie ???? ????

    Avatar
    Anonym
    4. august 2020 kl. 01:02

    Vi træffer jo allesammen valg, der handler om os selv som forældre hver dag. Vi sætter ikke vores børns behov først hvert sekund af dagen, og det er vores samfund desuden slet heller ikke indrettet til. Desuden er det også vigtigt at passe på sig selv som forælder, og nogle gange bliver man en bedre forælder af at også at kunne prioritere egne behov. 

    Således ammede jeg kun min første i 2 uger, fordi jeg havde en efterfødselsreaktion og var desperat efter søvn. Hun kunne ikke tage ordentligt fat, produktionen svandt ind, jeg pumpede hver 3. time i døgnet, og alle var ulykkelige. Så hun blev flaskebarn, og det reddede vores familie. 

    Barn nummer 2 er derimod 14 måneder og ammer stadig om dagen, når det passer hende. Jeg ammer umiddelbart, indtil hun selv siger stop. Men jeg har sat en stopper for natamninger for 4 måneder siden, fordi jeg ikke kunne fungere på studie og arbejde med så lidt søvn. 

    Min pointe er, at vi som forælder gør det bedste i den givne situation. Det, der føles rigtigt for en, kan føles helt forkert for en anden.

    Hvis vi følger vores intuition, morhjertet og sunde fornuft, så går det sjældent helt galt. 

    4. august 2020 kl. 03:10

    Hvad er det for nogle Instagram-mødre du taler om hvis jeg må spørge? De lyder da, undskyld mig, temmelig frelste ???? Jeg har selv tidligere fulgt lidt med hos én som har gået ind for at amme sine børn til de selv sagde stop, og som efter min mening havde ret travlt med at forsøge at overbevise sine læsere om, at det var det mest rigtige og naturlige i hele verden. Men hun endte alligevel med selv at sige stop med sin yngste. Du skal huske på at Instagram ikke er virkeligheden. At du ikke ved om mor og barn reelt trives i deres valg, selvom øjebliksbilledet, der var godt nok til at blive postet, kan se nok så rosenrødt ud.

    Helt personligt er jeg faktisk til dels imod langtidsamning. Dvs. jeg er ikke imod det hvis det udelukkende sker fordi barnet bliver ved med at bede om brystet. Men ligeså snart det er noget der foregår på morens initiativ står jeg fuldstændigt af på det, for jeg mener det er alt for forenklet at sige, at børn har behov for at blive ammet til de er 2 år. Rent ernæringsmæssigt skal de jo kun bruge det til de er 1 år, fordi de derefter kan begynde at få komælk. Og hvad angår den fysiske og følelsesmæssige samhørighed, så kan den jo opnås på mange andre måder. Og så er der for mig at se to store problemstillinger ved anbefalingen. For det første tænker jeg den er med til at fastholde mødre i rollen som den primære forælder, hvilket ikke harmonerer med, at vi lever i en tid hvor der er meget fokus på at fædre skal mere på banen. For det andet mangler jeg til stadighed svar på hvorfor det egentlig er at børn får tænder når de er omkring et halvt år, hvis naturens intention har været at vi skal blive ved med at amme dem længe efter dét. Begge problemstillinger savner jeg virkelig at WHO forholder sig til.

    Da jeg selv stoppede med at amme var min datter lidt under et år, så hun havde ikke den store bevidsthed om amningen endnu, og kunne ikke selv tage brystet frem eller bede om at få det. Jeg er helt overbevist om at hun ikke har savnet det, for hun var aldrig ked af det eller utilpas efter vi stoppede, og de gange jeg efterfølgende har prøvet at lægge hende til mit bryst har det været tydeligt, at hun slet ikke anede hvad faen jeg havde gang i ???? Altså hun søgte slet ikke brystet, selvom det var lige foran hende. Når jeg hører om hvor svært det kan være for andre at afvænne deres børn, så bekræfter det mig bare i at jeg tog det helt rigtige valg. For hun skulle ikke afvænnes overhovedet, netop fordi den dér bevidsthed ikke var der endnu. Så når nu jeg ved, at det ikke er en mulighed for mig at blive ved med at amme til den dag barnet selv siger stop, så tænker jeg det må være mere skånsomt for både barnet og jeg at undgå den dér afvænning. Så jeg tænker man skal huske at der er fordele og ulemper ved alle løsninger. Og så kan jeg bare ikke se hvad det er jeg skulle have berøvet hende. Mit barn har ikke brug for mine bryster, men for mig! Hvis amning virkelig var så vigtigt for tilknytningen, så skulle alle børn der ikke er blevet ammede jo være tilknytningsskadede, og det er da såvidt jeg ved ikke tilfældet??? Og igen ville det heller ikke harmonere med synspunktet om, at fædre kan give nøjagtigt ligeså meget tryghed og omsorg som mødre. Og det håber jeg da vi alle kan være enige om at de kan ????

    Avatar
    Anonym
    4. august 2020 kl. 06:48

    Kvinde er kvinde værst. Desværre…

    Jeg kan så meget godt forstå dig! Jeg synes, at det er blevet et ret stort problem, at der er nogen (desværre også på sider som disse), der mener, at det eneste rigtige er at amme, samsove, vikle og undgå al "kemi" (hader det udtryk). Det ville være så befriende, hvis mødre i stedet kunne trække på skulderen og sige "fedt, at du gør det anderledes". Men det skal altid følges op med en lille sidebemærkning om, at "det ville de aldrig selv kunne få sig til" eller "jeg sætter mit barns behov først".

    I forhold til anbefalingerne fra WHO, er det værd at bemærke, at de jo ikke kun er rettet mod Danmark. Hvilket også er derfor, at anbefalingerne går på amning indtil et år, men gerne to, hvis mor og barn trives med det (i øvrigt vigtigt at bide fast i det sidste!). Modermælken er en rigtig god kilde til fedt og næring, men i et land som Danmark, hvor de fleste har adgang til god og nærende mad, er det ikke et problem at give sin baby god mad. Men i andre lande kan fortsat amning til to være helt nødvendigt, fordi at modermælken er en vigtig kilde til fedt og andre næringsstoffer, som ellers kan være svære at få ind i maden. 
    Så at du som dansker, vil stoppe med at amme nu, sker der absolut intet ved, fordi du jo fint kan give din baby helt almindelig mad og regne med, at dit barn får det, det har brug for den vej igennem 🙂

    4. august 2020 kl. 07:14

    WHO anbefaler amning til 2 år, fordi de laver anbefalinger til hele verdenen. I nogen lande er amning/modermælk, den primære kilde til god ernæring for spædbørn og de risikerer simpelthen at gå for lidt næring, hvis de ikke ammes. Derfor er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen anderledes. I et I-land som Danmark, kan vi godt ernære vores babyer uden at det er gennem amning. 

    4. august 2020 kl. 07:48

    For mig handler det om whatever works. Da min yngste var spæd gik jeg direkte imod sundhedsplejerskens anbefalinger og sov med baby på brystet om natten. Det virkede. Nu sover hun i egen seng klods op af min seng, og storesøster sover lige ved siden af mig i sengen. Det virker. Jeg ammer og vil gerne amme så længe det fungerer. Med den store fungerede det kun i 4 uger. Lillesøster er snart 7 mdr og det fungerer stadig at amme. Jeg vikler meget og til børnene er ret gamle, fordi det giver mening i vores familie. Hvis ikke det gav mening gjorde vi noget andet. 

    Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 31 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.