Close
Log Ind Opret Bruger
Gravid uge 29: Alt du skal vide om mor & baby i denne periode
facebook pinterest twitter

Gravid uge 29: Alt du skal vide om mor & baby i denne periode

Redaktionen
1 marts 2021, 18:01 Redaktionen

Gravid uge 29 vender baby hovedet nedad og har ca. samme længde som en agurk

Når du når til graviditetens 29. uge vil du for alvor kunne mærke, at der er et lille menneske der rumsterer rundt i din mave. Du vil måske kunne mærke at dit barn kan give dig nogle gevaldige spark op under dine ribben, og hvis det skubber nedad vil det give et vist pres på bækkenbunden.

På dette tidspunkt vil dit barn måske vende hovedet nedad, og det betyder at det er klar til at fødslen går i gang så det for første gang kan se verden udenfor livmoderen. Denne stilling er den nemmeste og mest almindelige ved fødslen.

 

Babys krop i uge 29

I uge 29 begynder det fine hårlag (lanugohår), som gennem de sidste mange uger har dækket dit barns krop, at forsvinde. Barnets øjenlåg kan nu åbnes og lukkes, og tåneglene vokser stadig. I de kommende uger bliver håret på barnets hoved tykkere.

På dette tidspunkt har knoglemarven overtaget jobbet med at producere røde blodlegemer fra leveren, og både hjerne, muskler og lunger bliver færdigudviklet.

 

Udviklingen i tal

I graviditetens uge 29 er din babys størrelse omkring 26,5 cm langt (målt fra hoved til hale) og kunne man strække barnets ben ud ville det ca. måle 36 cm (målt fra hoved til hæl). Dit barn vil i løbet af denne uge vokse yderligere ca. 1-2 cm.

Hovedets diameter måles fra øre til øre, forkortet til BPD. I starten af ugen ligger målet på ca. 7,3 cm.

Omkredsen på dit barns mave – forkortet til AC – måles i starten af ugen til ca. 25,2 cm.

Dit barns lårben har nu en størrelse på ca. 5,4 cm.og din søn eller datters fod er nu ca. 5,1-6,2 cm lang.

Babys vægt er er i starten af denne uge ca. 1380 gram.

3D scanning uge 29

Foto fra Ultralydklinikken for Gravide

 

Sådan har kroppen det i uge 29

Når du når til uge 29 begynder kroppen at gøre sig klar til fødsel, og det medfører at du vil kunne mærke en del forandringer i kroppen som kan give uro og ubehag. Din mave vil på nuværende tidspunkt ikke kunne skjule, at den bærer en lille ny, og i vores forum kan du finde mavebilleder fra mange af vores brugere da de var gravide i uge 29.

Her er nogle af de mest normale gener:

 

Vand i kroppen

Mange gravide oplever sidst i graviditeten at de får vand i kroppen, og de fleste oplever primært generne i hænder og fødder. Det er meget normalt, omend det kan være ubehageligt. Du kan afhjælpe vand i kroppen ved bl.a. at dyrke motion, drikke vanddrivende te, få massage og sørge for masser af hvile med fødderne opad.

 

Ondt i ryggen

Jo længere hen du kommer i graviditeten, jo større risiko er der for, at du begynder at få problemer med f.eks ryg, lænd og led. På dette tidspunkt begynder graviditetshormonerne at gøre alle ledbånd og sener endnu mere smidige, så kroppen klargøres til fødsel. Det er ikke unormalt at opleve jag i underlivet på dette tidspunkt, som også er et tegn på at kroppen forbereder sig.

Hvis du ikke har en god, stærk ryg er det ekstra vigtigt, at du passer på den, især når du løfter noget. Husk at bøje i benene – selvom du måske kan være bange for, at du ikke kan komme op igen.

Du kan med fordel styrke ryggen og lænden med forskellige øvelser. Prøv f.eks. at se denne video you YouTube. Oplever du uro eller smerter fra bækkenet, vil du også have mulighed for at blive henvist til en fysioterapeut.

 

Plukkeveer

Har du opdaget at din mave sommetider bliver hård som en kanonkugle for derefter et kort stykke tid senere at vende tilbage til sin normale form? Hvis ja, har du sikkert oplevet plukkeveer.

De er meget almindelige på dette tidspunkt og forekommer måske ofte når du rejser dig op fra en stol, lægger dig ned, gør en hurtig bevægelse eller pludselig løfter noget op.

 

Åndenød

I takt med livmoderen vokser presses mellemgulvet op mod lungerne, og det forhindrer dine lunger i at udvide sig så meget som de normalt ville kunne gøre. Det betyder at du kan få følelsen af, ikke at kunne trække vejret (åndenød). Denne følelse er ganske normal, og vil forsvinde efter fødslen når presset mod lungerne fjernes.

 

Meget udflåd

Det er helt normalt at have en øget mængde udflåd igennem graviditeten, og særligt i slutningen af graviditeten kan man opleve at have meget mere udflåd end normalt. Konsistensen kan være både slimet eller vandet. Den slimede udflåd kan være brunlig som er et resultat af, at det er blandet med blod fra slimproppen.