Gravid uge 11 – Nakkefoldscanning
For at vurdere den samlede risiko for om den lille baby fejler noget, har man valgt at tilbyde gravide to test tidligt i graviditeten, den ene har du sikkert fået foretaget – doubletesten.
Den anden er en ultralydsscanning hvor man måler babyens nakkefold.
Undersøgelser
Du har sikkert været til 1. lægeundersøgelse hos din egen læge, og er blevet tjekket på kryds og tværs og har fået din vandrejournal.
Du har sikkert også besluttet dig for hvor du gerne vil føde henne, fået at vide hvor og hvornår du skal møde op til undersøgelser, og har fået svar på en masse spørgsmål.
Nakkefoldsscanning – Hvad hvis..?
Hvis du har valgt at sige ja-tak til tilbuddet om risikovurdering for down-syndrom, skal du sikkert snart til nakkefoldsscanningen.
Det er en ultralydsundersøgelse hvor man bl.a. måler nakkefolden hos den lille spire og ud fra dette resultat samt double-testen du fik taget tidligere, kan man så sige noget om risikoen for at dit barn har f.eks. sygdommen down syndrom der er forårsaget af en kromosomfejl.
Tænk over hvad du vil gøre hvis den værst tænkelige situation skulle opstå og resultatet af undersøgelsen er meget dårlig?
Vil du sige ja-tak til yderligere undersøgelser i form af f.eks. fostervandsprøve og hvis den viser det samme resultat vil du så afbryde graviditeten eller vælger du at gå til termin og føder barnet.
Det er aldrig sjovt at skulle tænke de tanker, men nakkefoldsscanningen bliver ikke tilbudt fordi du udelukkende skal have en chance for at se din lille spire, den bliver givet fordi du skal have muligheden for at fravælge et barn hvis det viser sig at være alvorligt sygt.
Det sker desværre ikke altid for for naboen og selv om det er hårdt at tænke tanken, er det en god ide at have forberedt sig når man siger ja tak til undersøgelser som fosterdiagnostik er.
Læs mere om nakkefoldsscanning her
Humørsvingninger
Hvis du føler dig totalt humørsyg, er der en logisk forklaring.
Din krop er “invaderet” af store mængder af hormonerne østrogen og progesteron, og de er ansvarlig for dette. Som regel er det omkring dette tidspunkt, at det også vil blive lidt bedre.
Kvalme og træthed
De fleste kvinder er begyndt at få det bedre nu, og trætheden og kvalmen er sikkert begyndt at aftage.
Derfor er dit humør sikkert også blevet bedre og er måske steget et par grader.
Hyppig vandladning
Måske har du bemærket at du ikke længere skal rende helt så tit på toilettet. det er pga. livmoderen som nu ikke længere trykker helt så meget på din blære længere.
Glæd dig over det. Når du kommer hen i 3. trimester kan problemet – desværre – opstå igen.
Din hud
Har du bemærket at din hud er blevet en anelse mørkere?
En mørk streg fra navlen og ned mod skambenet kan tegne sig på dette tidspunkt.
Den kaldes for linea nigra, og er hormonbetinget. Den vil sikkert forsvinde igen efter du har født og hormonerne er faldet til ro igen.
Dine bryster
Dine bryster er sikkert blevet større, men de er formentlig ikke længere helt så ømme som de har været.
Hvis du kikker på brysterne, evt. i et spejl, vil du sikkert bemærke at der er tydelige åretegninger i huden. Dine brystvorter kan også være blevet en anelse mørkere
Debat om bryster under graviditet
Din mave
Kan du stadig være i dit tøj? Eller er du allerede hoppet i det første ventetøj.
Hvis det er din første graviditet, kan du sikkert skjule “din tilstand” lidt endnu, mens flere kvinder som har været gravide mere end en gang, allerede nu har en mave som buler ud og en talje som er på retur.
Din livmoder
Din livmoder er nu ca. 7-10 cm i diameter og er blevet for stor til at være i dit bækken.
Den er nu vokset så meget at den er nået op i bughulen.
Den er nu på størrelse med en lille grapefrugt.
Måske kan du selv mærke din livmoder, som lige nu kan føles over hårgrænsen ved skambenet.
Du har måske også bemærket at der nu er en bule over skambenet.
Livmoderen er en stor muskel som før du blev gravid vejede ca. 70-100 gram, og når du er omkring termin vil den veje ca. 1100 gram.
I løbet af de første par uger efter fødslen vil den igen have trukket sig sammen til at veje det som den gjorde før graviditeten.
Imponerende, ikke sandt?
Kampvægt på 15 gram
Din 9 uger gamle baby (fra ægget blev befrugtet), har nu udviklet alle de vigtige organer og begynder for alvor at ligne en lille baby.
Alligevel har dit lille foster kun en vægt på 14 gram. Det er i sandhed en lille bitte mini dig.
Dit barn kan nu udføre spontane bevægelser som bliver styret fra rygmarven. Først efter fødslen vil bevægelserne styres fra hjernen.
Din søn/datter flyder rundt i fostervandet, som udgør ca. 50 ml eller 4-5 spiseskefulde.
Dit barn har fået reflekser.
Video: dit barns udvikling 4. måned
Hoved og ansigt
Man kan nu tydeligt se at ansigtets profil er menneskelig, men hovedet er stadig forholdsvis stort i forhold til resten af kroppen.
Indre organer mm.
- Tarmen vender tilbage til bughulen.
- Bugspytkirtlen producerer nu det livsnødvendige insulin.
- For første gang vil man kunne se om du venter en dreng eller en pige ved en ultralydsscanning, men det kræver et meget erfarent øje.
- Hjertelyden ville formentlig kunne opfanges med en dop-tone i denne uge, men igen er læger/jordemødre tilbageholdende med at prøve, for ikke at gøre kvinden alt for nervøs, hvis det ikke lykkes.
- Hypofysen er begyndt at producere hormoner.
- Hjernen har nu den basis struktur som den vil have når barnet bliver født, men mangler stadig at vokse endnu mere.
Foto fra Ultralydklinikken for Gravide