Close
Log Ind Opret Bruger
Siamesiske tvillinger: Hvordan opstår de, og kan de leve et normalt liv?
facebook pinterest twitter

Siamesiske tvillinger: Hvordan opstår de, og kan de leve et normalt liv?

Redaktionen
25 juni 2021, 13:44 Redaktionen

Siamesiske tvillinger

Siamesiske tvillinger hører sjældenhederne til, og i Danmark er det i det hele taget ualmindeligt, at der fødes siamesiske tvillinger.

Men hvordan bliver man gravid med siamesiske tvillinger, og kan de overhovedet se frem til et normalt liv? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

 

Hvad er siamesiske tvillinger?

Siamesiske tvillinger er enæggede tvillinger, hvor ægdelingen er sket meget sent. I de sjældne tilfælde bliver tvillingerne siamesiske og er i større eller mindre grad vokset sammen. Hvorvidt kirurger er i stand til at skille dem ad afhænger i høj grad af, hvor og hvordan de er vokset sammen og hvor mange organer de deler.

Nogle kan f.eks. være vokset sammen ved hovederne og deler hjerne, hvor andre kan have to hoveder og én krop og deler organer.  

 

Hvor lang er den forventede levetid?

Få siamesiske tvillinger overlever både graviditet og fødsel, men for dem der gør afhænger levetiden fuldstændig af deres helbred. De er dog som udgangspunkt fuldt ud i stand til at leve et normalt liv målt i år. Der er også flere eksempler på nulevende siamesiske tvillinger som, efter omstændighederne, lever normale liv. Med det sagt, så vil siamesiske tvillinger der ikke kan adskilles fysisk med en operation, dø inden for kort tid efter hinanden. 

Statistisk set fødes der hvert femte år eller mindre ét sæt siamesiske tvillinger herhjemme (Kilde: tvillinger.info), og der er ingen kendte eksempler på siamesiske tvillinger i Danmark.

Kigger vi uden for Danmarks grænser er der flere kendte siamesiske tvillinger, og blandt andet de amerikanske tvillinger, Abby og Brittany Hensel blev kendte da de fik deres eget tv-program på TLC. I Abby og Brittany’s tilfælde kontrollerer de hver især en arm og et ben, men har individuelle hjerter, rygrad og lunger.

Siamesiske tvillinger vil altid være af samme køn, da det er enæggede tvillinger der er vokset sammen. Du vil altså aldrig set siamesiske tvillinger hvor det er en dreng og en pige.

 

Hvorfor får man siamesiske tvillinger?

Ved enæggede tvillinger har et enkelt befrugtet æg delt sig til to adskile embryoner tidligt i graviditeten. I tilfælde hvor man bliver gravid med siamesiske tvillinger, har det befrugtede æg først delt sig senere end 13 dage efter dets befrugtning, og resultatet er at de to fostre fysisk vil hænge sammen og fortsætte deres udvikling på denne måde.

En graviditet med siamesiske tvillinger forekommer heldigvis meget sjældent, og med de mange og grundige graviditetsundersøgelser danske kvinder får tilbudt, vil det hurtigt blive opdaget, og kvinden i givet fald have mulighed for at få en abort. Når man hører om siamesiske tvillinger, er det derfor ofte fra lande uden samme velfungerende sundhedssystem som det danske, hvor den gravide tilbydes flere scanninger.