Close
Log Ind Opret Bruger
2 år + 39 uger – Hvornår vejer mit barn for meget?
facebook pinterest twitter

2 år + 39 uger – Hvornår vejer mit barn for meget?

Avatar
1 marts 2011, 09:32 carina

Pige viser sin "tygge" mave

Overvægt hos børn er et rigtig svært emne at tale om.

Overvægt handler nemlig om mange følelser og desuden har mange forældre svært ved at vurdere eget barns vægt.

Overvægt afskrives ofte af forældre som ”hvalpefedt”, hvilket også kan være tilfældet hos små børn under 3 år. Når børn først er i børnehavealderen, så skulle hvalpefedtet i form af ”elastikker” på arme eller ben samt en lille topmave gerne være væk og barnet helst være normalvægtigt.

Brug gerne ”barnets bog” fra sundhedsplejersken til at holde øje med om dit barn holder sin vægtkurve.

Der findes en beregner på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om overvægt hos børn på www.enletterebarndom.dk. Her kan du indtaste dit barn alder, højde og vægt og få en tilbagemelding på om vægten er for høj. Hjemmesiden har også tips til mere aktivitet og sund mad.

 

Det handler ofte om mere end mad

Selv om det selvfølgelig handler om hvad dit barn spiser og hvor meget det bevæger sig, så er det hele familiens vaner, der skal kigges på. Hvordan hygger I jer derhjemme?

Er forkælelse lig med sofa, slik og sodavand, så er det noget I som familie må prøve at ændre på. Kan I hygge jer med frugt i stedet for kage og alle gøre en indsats for at spise sundere.

Børn gør som vi gør og derfor skal vi gå forrest, hvis kosten skal omlægges.

Hvis begge forældre ikke bor sammen, så kan det også være en snak om at regler omkring mad og belønning skal ensrettes. Det er nemlig ikke sjovt at være den forælder, der sætter regler om mere aktiviteter og gulerodsstænger, hvis den anden forkæler med slik og biografture som kompensation.

Desuden er man også nødt til at se netværket igennem og give legekammerater og bedsteforældre samme information, da det også kan være her mange ”hyggekalorier” gemmer sig.

Kort sagt skal I tænke hygge og forkælelse ind på andre måder og ikke fremlægge fravær af sukker eller snacks som en straf. Forkæl med at give opmærksomhed og nærvær og se kostomlægningen som en familieopgave, hvor alle følger samme regler.

Fælles motionsaktiviteter som gåture eller fodbold i haven eller parken samt aktive kulturtilbud som klatrevæg, svømmehal, skøjtehal, bowling eller anden holdsport for hele familien kan anbefales. Al aktivitet tæller!

 

Hvordan skal jeg sammensætte maden?

Når man stadig vokser, er det vigtigt ikke at gøre kosten for skrabet.

Det skal forstås på den måde at barnets krop stadig skal have den rette mængde vitaminer og mineraler samt energi nok til at udvikle sig trods et eventuelt ønske om vægttab.

Det betyder i praksis, at du ikke må skære for meget ”rigtig” mad fra, men svinge kniven over tilsat sukker som slik, kager, saftevand, sodavand og lignende. Skær endelig ikke for meget i fødevarer som rugbrød, mejeriprodukter, sunde fedtstoffer fra olie og fed fisk eller frugt og grønt.

Der skal være plads til at spise varieret, men det kan være mængderne, der skal justeres lidt ned. Hvis det er nødvendigt med en kostplan til dit barn, så sørg for at få hjælp fra en ernæringsfaglig som sundhedsplejersken eller en diætist.

 

Er vægttab altid nødvendigt?

Nej! Som udgangspunkt har børn den fordel, at de stadig vokser i højden. Derfor vil det mest naturlige for små børn være, at holde dem vægtstabile og lade dem udvikle sig i højden.

Vægttab vil kun være relevant for børn i børnehave eller indskolingen hvis vægten gør dem immobile, udelukker dem fra at lege normalt eller deres overvægt på nogen måde er helbredstruende.

Ved børn over 10 år vil det være en vurdering om de kan udvikle sig nok i højden til at blive normalvægtige eller om overvægten er for stor og dermed kræver et vægttab.

Læs Il tempo fars blog: Sommerens sejest feriebilleder for børn

 

Hvor kan jeg få hjælp?

Hvad der tilbydes af hjælp til overvægtige børn veksler meget alt efter hvilken kommune, du bor i. Men det bedste sted at starte er hos egen læge eller sundhedsplejerske og få et overblik over tilbuddene.

Nogle kommuner har gratis foredrag eller særlige aktiviteter for familier med overvægtige børn.

Ofte vil man få en henvisning videre til hospital med børneafdelingen eller alternativt til lokalt sundhedscenter.

Det bedste vil klart være at få kontakt til en klinisk diætist, der kan hjælpe med at lave en kostplan til barnet, men motion er også en rigtig vigtig del af behandlingen.

 

banner(2)