Close
Log Ind Opret Bruger
Børn har i gennemsnit 256 stykker legetøj: Hvor meget legetøj har børn egentligt brug for?
facebook pinterest twitter
Annonce

Børn har i gennemsnit 256 stykker legetøj: Hvor meget legetøj har børn egentligt brug for?

Avatar
15 februar 2023, 08:42 Redaktionen

Før jeg fik min datter, havde jeg set flere af mine veninders hus blive komplet overtaget af legetøj, og jeg var fast besluttet på, at i mit eget hus, når jeg selv fik børn, så ville jeg aldrig fylde det med så meget legetøjsbras, at det faktisk ville blive en regulær risiko, at opleve den stærke smerte det er, at træde på en stak løsrevne legoklodser.
Men ligesom alle andre ting jeg har sagt at »jeg i hvert fald aldrig ville gøre når jeg blev forældre«, blev det her også en ret svær ting at undgå.

Når der går sport i at rode ud

Jeg ved ikke om du kan relatere til det, men når min datter finder noget legetøj frem, så leger hun med det i lige nøjagtig 26 sekunder, og går så videre til det næste. Det er som om, at hun gør mere en sport ud af at rode legetøjet ud, end rent faktisk at lege med det. Kan du relatere?

Jeg var selv medskyldig i den ringe legekvalitet

En tilfældig søndag morgen hvor jeg sad og swipede, stødte jeg på en reklame med en legekonsulent (kan man være det?) ved navn Kit Nørgaard. Hun nævnte, at

»[…] der er brug for børn leger mere, og at kvaliteten af leg kommer i meget større fokus«  Kit Nørgaard

»Kvalitet?«, tænkte jeg, »ja tak, men hvordan får jeg mere af det? Det er jo ikke mig der er en lille halvforkælet 3 årig, der ikke kan koncentrere sig om én ting i mere end 5-og-et-halvt-sekund af gangen!« Men hun linkede til en artikel, som jeg må indrømme satte nogle følelser i gang i mit lille ergoterapeutiske hjerte, for de handlede om, at jeg faktisk selv var medskyldig i, at legen og koncentrationen så hurtigt slap op hos de små.

Til min store overraskelse var det faktisk mængden af legetøj, og den måde vi som forældre præsenterer legetøjet på, som er en del af problemet. Hun viste et studie omkring mængden af legetøj og børn, som konkluderede, at jo mere legetøj vores børn har, jo lettere bliver de distraheret og overvældet, og samtidigt lærer de ikke at sætte pris på, og føle en slags ansvar, for det legetøj de har. Studiet viste også, at børn med færre stykker legetøj var langt mere kreative, og var bedre til at fokusere på den leg de var i gang med, i stedet for at springe videre til noget nyt hele tiden.

Jeg kunne selvfølgelig godt mærke at det ramte mig lidt, fordi mange af de ting de nævnte, var noget af det jeg gjorde med Isabella. Mine gode intentioner over for hende fylder måske nærmest for meget. For legetøj har det lidt med at tage lidt over.

Det starter småt og uskyldigt. Vi elsker vores børn, og vi vil gerne have, at de er glade. Men før vi ved af det, flyder huset til ankelhøjde med Lego og halvnøgne barbiedukker – Vores børn keder sig stadig, huset ligner et bombet lokum, og absolut ingen er rent faktisk glade..

Men så: jeg havde 266 stykker legetøj, hvor meget har du?

Vi havde 266 stykker legetøj, og jeg talte ikke engang alle legobrikkerne hver for sig. Men hvad er løsningen så? Tjo, vi skal fokusere langt mere på kvaliteten af legetøjet, tynde ud i det legetøj vi har, og sørge for en slags udskiftning ved at sætte det legetøj frem vi har, i stedet for at gemme det hele væk i kasserne.

Sådan tyndede jeg ud i mit legetøj og øgede legekvaliteten markant

En af løsningerne er LalaToys. Det er en legetøjsdelingsplatform, som giver børnene det de har brug for, og forældrene mulighed for at spare en masse penge på legetøj. Konceptet går ud på, at man som forældre har et abonnement med adgang til over 750 stykker kvalitetslegetøj. Man får så et antal poletter til rådighed, som man kan bestille legetøj for (se i bunden hvilke 5 stykker legetøj jeg kunne få for kun 149 kroner. Det var både ting fra Bobles, Frozen og Paw Patrol!).

Essensen er så, at man selv vælger legetøjet, bestiller det hjem og leger med det lige så længe man vil. Men hvis så interessen forsvinder for legetøjet, eller Isabella bare vokser fra det, så returnerer jeg det bare i systemet, bestiller noget nyt, og når jeg så modtager det nye, lægger jeg det gamle ned i kassen og sender den retur med den returlabel der følger med. På den måde har vi hele tiden nyt legetøj for en høj værdi, til en ret lav månedlig pris.

Et andet legetøjseksmpel:

Det gør, at kvaliteten af legen er helt i top, både fordi vi har færre stykker legetøj af god kvalitet, men også fordi at vi skifter det ud en gang imellem. Og det bedste er når Isabella kan få lov til at være med til at vælge det legetøj hun nu vil have. Hun ved jo efterhånden godt hvad det betyder, når vi skal »ind og vælge noget nyt legetøj på Lalatoys.dk« .. »Jeg vil have den og den! Og den! Og den!« siger hun. Heldigvis forstår hun også godt princippet i, at det er et byt, og det tror jeg faktisk er med til at lære hende en del om fx. at gå på kompromis og om at dele.

Vi forklarer hende herhjemme, at hun deler legetøjet med nogle andre søde børn i byen, for det er jo faktisk det der sker i praksis.

Hvad vi har opnået med Lalatoys

Det vi har opnået er uden tvivl, at kvaliteten af legen er blevet højere, fordi hendes interesse nu er konstant til stede. Hun render ikke bare rundt og smadrer ting, men nyder det legetøj vi har, imens vi har det. Du kender sikkert godt det med, at hvis man sætter noget legetøj væk i et par måneder, og så tager det frem igen, så er der fornyet legeglæde. Det er en af de ting vi oplever med Lalatoys, hver gang vi bytter legetøjet til noget nyt.

Desuden har jeg lovet at nævne et par sikkerheder for os som forældre:

Det legetøj jeg fik i min første bestilling:

Den skarpe læser har set, at 1 polet svarer til 1 krone i butikken.

Hvad tænker du? Er du ligesom mig der forkæler dit barn med måske alt for meget legetøj? Og hvordan kan vi sikre, at vores bedste intentioner ikke ender med at gøre dem en bjørnetjeneste?

Prøv meget gerne Lalatoys til 50%, hvis du har lyst til at prøve en anderledes og bæredygtig måde at bruge legetøj på.
Klik dig direkte ind her

Eller har du allerede alt for meget legetøj I ikke bruger? Så kører Lalatoys en donations kampagne til jul, hvor de donerer legetøj til operation julegaveregn. Målet er at indsamle en hel container med legetøj.
Så hvis du har noget gammelt legetøj der ligger på loftet, som du synes, at du gerne vil donere til børn der ikke får så mange gaver til jul, så gå ind på www.projekt-legetoj.dk, og skriv dig op, så kontakter Lalatoys dig på sms/mail og henter legetøjet ved lejlighed. Eller så prøv kræfter med Lalatoys på 50% med rabatkoden mave50.