Close
Log Ind Opret Bruger
Sådan bliver din tumling klog
facebook pinterest twitter

Sådan bliver din tumling klog

Avatar
2 maj 2014, 06:42

Sådan bliver din tumling klog

Det virker måske nogle gange som om, at din tumling slet ikke gider at lære – men faktisk er dit barns hjerne hundrede procent indstillet på at lære, og du har rigtig gode muligheder for at hjælpe til.

I denne artikel giver vi dig 6 gode råd til at gøre din tumling klog.

 

1. Snak dit barn klog

De fleste børn lærer omkring et nyt ord om ugen, når de er imellem 18 måneder og 2 år, og kan sige omkring 50-100 ord. Men al forskning tyder på, at jo mere du snakker til dit barn, jo flere ord lærer hun.

Mange eksperter anbefaler ifølge babycenter.com, at du fortæller, hvad du gør, imens du gør det. fx: ”Nu tager jeg den lille opvaskebørste og vasker tallerkenen op”, eller ”Nu tager jeg din arm og trækker det ene ærme op over det”. På den måde introducerer du mange ord og knytter ting og handlinger til ordene.

Andre gode måder at snakke med dit barn på, er at læse masser af bøger og undgå for meget fjernsyn, da fjernsyn kun er envejskommunikation, og ikke på samme måde opfordrer dit barn til at interagere.

Ved at gøre disse ting forbedrer du dit barns grundlæggende ordforråd, og giver hende bedre forudsætninger for at lære at læse og skrive, fortæller Tracy Cutchlow, der er redaktør for Brain Rules for Baby til babycenter.com.

Sådan takler du trodsalderen.

 

2. Giv dit barn følelsesmæssig intelligens

Det er vigtigt at hjælpe dit barn til at forstå situationer, så han udvikler sin følelsesmæssige forståelse af de ting, der sker omkring ham.

Hvis dit barn deler sit legetøj med et andet barn, så peg og sig til dit barn: ”Se hvor glad hun blev for den bil, du gav hende”; eller hvis nogen ved et uheld kører ind i ham på cykel så sig: ”Åh nej, se det var et uheld.” På den måde hjælper du dit barn med at genkende situationer og hjælper ham til at udvikle en korrekt respons.

Ross Flom, lektor i Psychology and neuroscience ved Bringham Young University fortæller til babycenter.com, at det er vigtigt, fordi børn, der tror, at et uheld var gjort med ond mening, har tendens til at klare sig dårligere både akademisk, socialt og kognitivt.

Omvendt har positive følelser, som når dit barn gør et andet barn glad ved at dele, en udviklende effekt på den emotionelle intelligens, og det vil gavne dit barn resten af livet.

 

3. Spil hjernevrider spil

Når dit barn er 3-4 år kan du udfordre hende til at finde modsætningen. Istedet for at sige det ord, hun først kommer til at tænke på, skal hun sige modsætningen.

Vis hende fx et billede af en sol og få hende til at sige nat eller måne i stedet for sol eller dag.

Det hjælper nemlig dit barn til at udvikle impulskontrol, fortæller Tracy Cutchlow til babycenter.com.

Du kan også lære dit barn at bruge impulskontrol igennem forskellige rytmelege. Sig fx ”Slå på trommen”, men få hende til at lave to slag.

På længere sigt hjælper det dit barns hjerne med at planlægge og gennemføre mål.

 

4. Skab et kreativt rum

Du hjælper ikke dit barns kreativitet ved at købe det allernyeste legetøj. Faktisk kan det endda virke forstyrrende.

Giv i stedet dit barn udklædningsgenstande, musikinstrumenter og male/tegneredskaber, som han kan bruge frit og kreativt.

John Medina, der er molekylærbiolog for Brain Rules for Baby, opfordrer forældre til at give deres børn plads til selv at finde på, bygge og opdigte eventyr, og ikke bare kopierer historier fra tegnefilm og kendte figurer.

 

5. Giv dit barn masser af ros og anerkendelse

Forskning viser, at børn arbejder hårdere og klarer sig bedre i skolen, hvis deres forældre roser og anerkender dem for deres indsats, i stedet for at sige, hvor kloge de er.

Derfor skal du fx sige ”Hvor må du bare have arbejdet hårdt for at opnå det fine resultat” i stedet for ”hvor er du bare klog”.

Cutchlow forklarer til babycenter.com, at børn således udvikler et ”growth mindset”, som betyder, at dit barn tror, hun kan lære alt, hvad hun arbejder hårdt for at lære.

Det er i modsætning til et ”fixed mindset”, som betyder, at dit barn tror, hun kun kan noget, fordi hun er genetisk forudbestemt til at kunne det, og derfor ikke behøver arbejde for at tilegne sig viden.

 

6. Peg med din finger

Når dit barn er omkring 9 måneder gammel, begynder det at følge din finger, når du peger på noget.

Forskningen viser, at hvis du peger på et objekt, samtidig med at du fortæller, hvad det hedder, så udvikler det barnets sprog.

Som tumling er dit barn sikkert allerede rigtig god til at genkende de ting, du peger på og sige lyde eller ord. Denne evne kaldes ”joint attention”, og er den grundlæggende mekanisme, som udvikles og fører til samtaler.

Du kan nu begynde at tage dit barn med i Zoologisk have og snakke om dyrene, eller bare gå en tur og tale om naturen og dyrelivet i dit nærområde.

 

Hvad gør I hjemme hos jer?

Har du opfundet en sjov leg, eller fået et fantastisk tip fra din bedstemor, så del det med os!