Close
Log Ind Opret Bruger
Inspiration til en god putterutine
facebook pinterest twitter

Inspiration til en god putterutine

Julie - Min-Mave.dk
4 november 2018, 12:00 Julie - Min-Mave.dk

Putterutine

En god putterutine givet din barn større sandsynlighed for at opnå bedre lure og bedre nattesøvn. Søvn er utrolig vigtig for børn. Søvn giver energi, og når børn sover, producerer hjernen mere væksthormon og immunapparatet stimuleres. Med andre ord, så “rydder hjernen op” og har andre signalsubstanser end om dagen.

Når vi sover, hæmmes mange af kroppens impulser, og det har stor betydning for, at vi er godt tilpas, når vi er vågne. Og det gælder både voksne og børn.

Derfor er din putterutine yderst vigtigt og kan etableres allerede tidligt i dit barns liv.

Læs også Baby & Søvn – Hvor meget skal min baby sove?

 

Ideer til din putterutine

  • Spil rolig musik, evt. yoga/medtiations musik, klassisk eller rolig jazz, den sidste time inden dit barn skal sove
  • Giv dit barn et dejligt bad og massage
  • Læs en historie
  • Læg et puslespil
  • Brug mindst en halv time på putterutinen, hvor du giver dit barn fuld opmærksomhed
  • Snak om, hvad dit barn har oplevet i dagpleje/vuggestue/børnehave, og om, hvad I har lavet sammen
  • Snak om de ting du glæder dig til at lave med dit barn i morgen

 

Spædbarnet har også brug for tryghed og en putterutine

Man kan så småt starte på faste, kærlige putterutiner allerede fra barnet ca 3 måneder gammel. Faste putterutiner inden sengetid kan være en god investering både for jer som forældre og for dit barn. Dit barn føler sig trygt og sikkert, når der skabes genkendelige og rolige rammer – især ved sengetid, når der bliver gjort det samme hver aften.

Hvis dit barn sover i egen seng, bør du putte det, når det viser tegn på at være søvnig. Sæt dig på en stol ved siden af sengen, vis at du er der fysisk ved at nusse og holde i hånd. Du kan nynne eller synge stille, så dit barn kan mærke dig og høre, at du er nær. Du kan også trække vejret dybt, så dit barn kan høre din vejrtrækning.

Hvis dit barn vågner, når du går og bliver ked af det, så trøst, og giv dit barn den tryghed, det har brug for.

Du må godt tage dit barn op fra sin seng for at trøste det – babyer (og børn i alle aldre) kan ikke få for meget omsorg, tryghed og nærvær. Igen, giv dit barn det, dit barn har brug for at nærvær og tryghed. Vigtigst er, at du lytter til mavefornemmelse, og mærker efter babys behov. Hvis din baby har det bedst med at sove tæt ved jer, eller i jeres seng, er det helt ok.

Hvis I samsover, så sørg for at sikkerheden omkring baby er i top, så din lille baby enten ligger i bedside-crib eller ligger væk fra sengekanten, og ikke ligger imellem jer. Vær meget opmærksom på temperaturen i rummet og på din baby – mærk efter i nakken. Hvis din baby er for varm eller er kold og klam af sved, så regulér omgivelserne. Det samme gælder, hvis din baby er for kold.

Babyer (og børn) er forskellige. Hvad, der virker for din baby, kan være, at det ikke virker for andres.

Læs også: God og tryg nattesøvn uden gråd

 

Putning af tumlingen  

I tumlingealderen er det vigtigt at fokusere på at skabe trygge og hyggelige stemninger omkring putterutinen.

Et eksempel på en rutine kan være aftensmad, oprydning sammen, leg / aktivitet sammen, evt. et bad, og at barnet derefter får nattøj på, børster tænder og så får læst en godnathistorie eller I synger et par sange sammen. Dit barn kan fx selv vælge 2 bøger, I skal læse. På den måde inkluderer du dit barn i putterutinen.

I kan også tale lidt om de positive oplevelser, som barnet har oplevet den dag, for at skabe en hyggelig, afslappet stemning og hjælpe barnet til at falde i søvn med positive tanker og gode følelser. Dette hjælper også sproget og dit barn rent kognitivt.

Gør dette dag efter dag efter dag, de samme rutiner om og om igen. Den faste og positive rutine vil hurtigt hjælpe barnet til at kunne falde i en god og dyb søvn på meget kort tid.

 

Dette kunne måske også have din interesse: