Close
Log Ind Opret Bruger
9 lette og sjove råd til pottetræningen
facebook pinterest twitter

9 lette og sjove råd til pottetræningen

Avatar
9 september 2019, 10:17

babies toddlers sitting on chamber pot and playing with toys

Pottetræningen er en tid de fleste forældre både glæder sig til og frygter. Derfor har vi samlet ni gode råd og tips til at gøre projektet til en succes.

 

1) Hop på pottetræningstoget når det kommer

Der er ikke nogen børn, der ikke bliver klar til at smide bleen, men det kan tage tid og dit barn kan være længere om at nå dertil, end andre børn.

Derfor skal du holde øje dit barn og lægge mærke til signalerne: Interesserer han sig for potten, følger med dig på toilet for at studere din rutine eller fortæller dig hvornår han tisser eller laver stort?

Lad værre med at starte før dit barn selv er klar, ellers kommer han bare til at hade potten.

Omvendt må du heller ikke vente for lang tid, så dit barn glemmer sin interesse for potten igen. Med andre ord: hop på pottetræningstoget, når det holder på stationen.

 

2) Bestikkelse hjælper

Det lyder måske ikke så pædagogisk, men alle ved jo, at det er motiverende, hvis der er en belønning i sidste ende.

Lov dit barn et eller andet hver gang, han går på toilettet. Det kan fx være en halvtredsøre for at tisse og en enkrone for at lave stort, som i putter i en sparegris. Når pottetræningen er gennemført, kan i bruge opsparingen til at købe noget, han gerne vil have.

 

3) Lad far gøre det

Nogen gange er far bare bedre til nogle af de praktiske ting, så lad endelig farmand komme på banen, hvis det ikke helt lykkes med dine forsøg – det gælder især, hvis du har en dreng.

 

4) Sjovt undertøj

Lad barnet vælge noget undertøj selv, som det syntes er sjovt. Fx boksershorts med hans yndlings tegneseriefigur eller små søde trusser med hendes yndlings prinsesse.

Det får dit barn til at føle sig stor, og motiverer på den måde til at lære toiletrutinen.

 

5) Vær super duper mega begejstret!

Hold dig ikke tilbage med at rose selv den mindste tissetår til skyerne og gør hele projektet til en rigtig god oplevelse for dig og dit barn.

Sørg for at de uger, hvor træningen står på, er en rar tid med masser af nærvær, fx i en ferie eller når jobbet ikke er alt for stresset.

Sommerferien er en fantastisk tid, fordi i kan være meget ude (ingen stress over tis i sofaen) og der ikke skal pilles flyverdragt, støvler og tykke lag tøj af, før man når potten.

 

6) Fortæl små historier

Fortæl dit barn at dens lort svømmer ud i havet, hvor den bliver til fantastisk mad for fiskene og at hans tis er fantastisk gødning til havplanterne… Eller hvad fantasien nu engang rækker til.

Læs også ”Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lagt en lort på dens hoved” og andre sjove børnefortællinger, der handler om toiletbesøget.

Det er en god måde at snakke sammen om projektet på.

Sådan får du dit barn til at spise grøntsager

 

7) Sæt pottealarmen

Sæt alarmen til at ringe fx hvert 10ende minut den første dag, så hvert kvarter, så hvert 20ende minut osv., indtil dit barn har lært at sige til selv. Gør det til en sjov leg at spurte hen til potten, når uret ringer.

 

8) Rend nøgen rundt

Lad tumlingen løbe nøgen rundt i en time hver aften, inden han skal i bad og hjælp ham til at bruge potten i den tid.

Når han er blevet dygtig til det, så brug lidt tøj. Start med undertøj, derefter løse bukser og så rigtige bukser. På den måde træner du at tage tøj af og gå på toilettet.

 

9) Det hyggelige pottested

Sæt potten et rigtig hyggeligt sted og lad gerne dit barn læse bog eller noget andet, imens I venter på, at der sker noget.

 

Har du nogen gode tips?

Kender du et super tip til at pottetræne, så del det hellere end gerne med os og de andre læsere!

Fortæl også hvordan du gjorde og hvilke problemer du stødte på undervejs.