Close
Log Ind Opret Bruger
Night terror – anfald af natteangst hos børn
facebook pinterest twitter

Night terror – anfald af natteangst hos børn

Avatar
25 marts 2018, 09:33 contsite1

natteangst

Vågner dit barn af og til om natten og skriger i søvne uden at du kan trøste det? Så er I måske ramt af såkaldt night terror.

Det er nærliggende at tro, at ordet terror refererer til at man som forældre bliver vækket af et utrøsteligt barn og dermed har en dårlig nat.

Imidlertid skal “night terror” oversættes direkte fra engelsk og betyder dermed natterædsel.

 

Hvad er night terror?

Night terror er en søvnforstyrrelse, hvor barnet vågner op i en skræmt tilstand. Oftest er barnet dog ikke helt vågent og er svært at kontakte. Det er derfor også enormt svært at trøste og berolige barnet.

Barnet har vidt åbne øjne, skriger, fægter med arme og ben og virker panisk. Barnet virker forvirret og nogle genkender ikke forældrene.

Night terror kan sammenlignes med søvngængeri. Barnet er ikke vågent, men virker vågent og morgenen efter kan barnet intet huske om episoden.

Tilstanden fremkommer oftest, når barnet er i dyb søvn – barnet kommer ind i denne fase af søvnen flere gange i løbet af natten og den første gang den dybe søvn indtræder er mellem 30-90 minutter efter barnet er faldet i søvn.

 

Symptomer på night terror

  • Pludselig opvågning
  • Vedvarende frygt
  • Skrig
  • Sved / koldsved
  • Forvirring
  • Hurtig puls (140 – 170 sl./min)
  • Ingen hukommelse om detaljer fra oplevelsen
  • Kan ikke vågne under anfaldet
  • Svær at berolige

 

Hvem rammes?

Det er oftest drenge mellem 6 måneder og 12 år der lider af night terror, men tilstanden ses også hos piger i samme alder. Anfaldene er mest almindelige hos børn mellem 3 og 5 år og langt de fleste vokser fra problemet efter denne alder.

Mange børn oplever oftest anfald, når de har feber.

Night terror kan være arveligt betinget og tilstanden kan af og til genoptræde i voksenalderen, især efter indtag af alkohol eller ved følelsesmæssig stress.

 

Hvad kan man gøre?

I selve situationen er der ikke så meget at gøre andet end at forsøge at berolige barnet, selvom det umiddelbart ikke har nogen effekt.

Det er ikke nogen god idé at forsøge at vække barnet – i stedet skal man “stå tilstanden ud” og blive hos barnet, indtil det enten vågner af sig selv eller falder til ro igen.

Forsøg selv at være rolig og sørg for, at dit barn ikke kommer til skade imens. Nogle børn kan være meget voldsomme og kaste hovedet frem og tilbage med fare for at slå sig.

Derudover er det en god idé at undgå vilde lege og potentielt uhyggeligt tv eller computerspil inden sengetid.

Hvis barnet er meget plaget af problemet og anfaldene fremkommer flere gange om ugen, kan det dog for alles bedste være en god idé at opsøge lægen – især hvis anfaldene begynder at blive ledsaget af decideret søvngængeri.

Årsagen til night terror og søvngængeri er psykisk betinget og nogle børn kan have glæde af psykologisk behandling.

 

Se også: Alt du bør vide om dit spædbarns søvn