Close
Log Ind Opret Bruger
Få dit barn til at spise grøntsager
facebook pinterest twitter

Få dit barn til at spise grøntsager

Redaktionen
21 august 2019, 08:42 Redaktionen

få børnene til at spise grøntsager

Ny forskning viser, at tidlig introduktion til grøntsager giver større sandsynlighed for, at børnene vil kunne lide grøntsager senere.

 

Introducér barnet til grøntsager i 6-12 måneders alderen

Ifølge Fødevarestyrelsens 10 kostråd skal man spise 600 gr. grøntsager og frugt hver dag, og det er der en god grund til.

Frugt og grønt sænker nemlig risikoen for sukkersyge, fedme, hjertekarsygdomme og kræft.

I Danmark spiser kun 10 % af alle børn mellem 11 og 15 år nok grøntsager, så der er god grund til at forsøge at ændre den tendens…

En ny dansk-europæisk undersøgelse konkluderer, at børn bedst lærer at spise grøntsager, når de er mellem seks og tolv måneder gamle.

Efter børnene er fyldt et år, er de typisk langt mere skeptiske overfor ”fremmede” madvarer.

Derudover påvirkes de kraftigt af forældrenes vaner.

 

Vær et godt forbillede

Per Møller, lektor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet og en af personerne bag undersøgelsen, opsummerer resultatet af undersøgelsen ganske kort:

”Hvis du vil have dine børn til at indtage flere sunde grøntsager, så er det vigtigt, at du selv spiser dem, og at du tilbyder dine børn mange slags grøntsager, og at du bliver ved med at tilbyde dem det.

Men vigtigst af alt, så skal det ske før de er fyldt et år”.

 

Bliv ved med at tilbyde grøntsager

Undersøgelsen omfattede børn fra henholdsvis Danmark, England og Frankrig.

Her kom det også frem, at vi i Danmark er hurtigere til at bøje os for børnenes ønsker/ikke-ønsker, end det var tilfældet i de øvrige deltagende lande.

Danskere stopper således hurtigere med at give børnene grøntsager, hvis de brokker sig over dem, og det er problematisk, siger Per Møller.

Han understreger, at det ikke handler om tvang, men jo flere gange et barn smager på en given grøntsag, jo større er sandsynligheden for, at barnet vil komme til at kunne lide den pågældende grøntsag.

Læs mere om: Forebyg kræsenhed med varieret skemad

 

Kom med dit input

  • Spiser dine børn grøntsager?
  • Hvad er frugt og grønt favoritterne hjemme hos Jer?

Kilde: Videnskab.dk