Close
Log Ind Opret Bruger
Vand i kroppen som gravid
facebook pinterest twitter

Vand i kroppen som gravid

Redaktionen
31 maj 2021, 09:00 Redaktionen

Vand i kroppen

Vand i kroppen, også kaldet ‘ødemer’ på fagsprog, hører til en af de mest almindelige graviditetsgener, og op til 80 % af alle kvinder vil opleve en øget mængde vand i kroppen under deres graviditet. Men hvorfor kommer det, og findes der remedier eller metoder til at afhjælpe? I denne artikel kigger vi nærmere på vand i kroppen under graviditeten og hvordan man skal forholde sig til det.

 

Hvorfor får man vand i kroppen?

Vand i kroppen kommer af, at der samler sig væske under huden. Det er ofte værst i underben, fødder og tæer – især sidst på dagen. Vand i hænderne og fingrene er også meget almindeligt – især om morgenen.

Under graviditeten oplever man stigende et hormonniveau og øget væskeudtrængning gennem væggen i blodårerne. Der er desuden svagere veneklapper i blodkarrene, der gør arbejdet med blodets tilbageløben til hjertet sværere. Derfor hober vandet sig typisk op i de dele af kroppen der er længst væk fra hjertet og som lider under tyngdekraften.

Vand i kroppen er ufarligt og er under graviditeten normalt ikke et tegn på sygdom. En pludselig øgning i væskemængden i kroppen bør dog alligevel vurderes af en læge. Det skal det fordi det i nogle tilfælde kan være tegn til begyndende svangerskabsforgiftning, omend det ikke er nok til at stille diagnosen.

Hvis hævelsen er ensidig, dvs. det ene ben fx er en del større end det andet, samt med rødme eller evt. smerte, kan der være mistanke om en blodprop i benet, en såkaldt dyb vene trombose (DVT).

 

Hvordan ved jeg om jeg har vand i kroppen?

Symptomerne på vand i kroppen kan ses med det blotte øje og mærkes, fordi det fylder og spænder i huden.

Hvis du trykker på huden med en finger, kan du se, at der for en kort tid efterlades en fordybning. Det er væsken der trykkes ud til siden for så at vende tilbage.

Det er ofte værst i slutningen af graviditeten og vil ligeledes afhænge af sæsonen og i sommermånederne er det derfor typisk værst.

 

Behandling af vand i kroppen

Der benyttes typisk ikke nogen medicinsk behandling for vand i kroppen og man bør ikke benytte vanddrivende medicin under sin graviditet.

Når du har født, vil trykket fra livmoderen forsvinde og din hormonproduktion normalisere sig – og væsken vil forsvinde igen.

Behandlingen består umiddelbart i venepumpeøvelser, dvs. at vippe med fødder og holde sig i gang med let motion, der sætter gang i blodomløbet, samt nedenstående aflastningsteknik.

 

Komplikationer

At have vand i kroppen kan være en stor gene, men der er, heldigvis, ingen umiddelbar risiko ved at have det. 

Hvis du har væskeophobninger tidligt i graviditeten, skal du kontakte din læge og blive tjekket. Hvis man alene har væske i kroppen og hverken protein i urinen eller højt blodtryk, har man ikke svangerskabsforgiftning.

 

Det kan du selv gøre

Hvis du som gravid døjer med vand i kroppen bør du sidde eller ligge med benene hævet, når du hviler, samt dyrke motion som gang, cykel eller svømning der holder gang i blodcirkulationen.

Hvis det, som ovennævnt, er udtalt og opstået pludseligt skal du kontakte læge mhp. videre undersøgelse.

Af reservelæge Sigrid Marie Kasper

 

Kilde:

www.laegehaandbogen.dk

Region Hovedstadens behandlingsinstrukser

Cathrine Nelson-Piercy: Maternal Medicine: Medical Problems in Pregnancy