Close
Log Ind Opret Bruger
16 tidlige tegn på graviditet – Er jeg gravid?
facebook pinterest twitter

16 tidlige tegn på graviditet – Er jeg gravid?

Avatar
1 marts 2022, 18:55 Redaktionen

Tidlige tegn på graviditet

I graviditetens tidligste stadier er det forskelligt fra kvinde til kvinde hvordan graviditetssymptomer opleves, og om der opleves nogen i det hele taget. Nogle kvinder mærker næsten med det samme, at noget er forandret – og lang tid før de tager en positiv graviditetstest, mens andre har svært ved at få øje på selv de tidligste tegn på graviditet.

Læs med herunder hvor vi har listet en række almindelige tidlige tegn på graviditet, men HUSK:

  • Fordi du har rigtig mange af disse tegn, er det ikke ensbetydende med at du er gravid. Der kan sagtens ligge andre årsager bag. 
  • En graviditet opleves forskelligt fra kvinde til kvinde
  • Du kan godt være gravid, selvom du ingen af disse tegn oplever 
  • Tag en graviditetstest for at være sikker og den kan du først tage den dag du skulle have haft din menstruation.
  • Kontakt din læge hvis du er i tvivl om dine symptomer.

 

 Tidlige tegn på graviditet:

 

1) Ømme bryster

En af de typiske tegn på graviditet er ømme bryster. I samme øjeblik du bliver gravid, begynder dine bryster at forberede sig på at amme din kommende baby. Brysterne vokser hurtigt i de tidlige stadier, og det er derfor de føles spændte, store og ømme.

 

2) Øget træthed

De fleste gravide vil opleve en enorm træthed, som oftest ikke lader til at have en logisk årsag. Så hvis du pludselig føler dig meget træt kan det være, at du reagerer på den øgede mængde af hormoner, som din krop producerer tidligt i graviditeten. For nogle gravide kan trætheden være meget ekstrem, mens andre kun føler sig en smule mere træt end normalt.

 

3) Kvalme

Den velkendte morgenkvalme kender de fleste som et tegn på graviditet, og mange gravide (faktisk over halvdelen) vil opleve kvalme i starten og/eller løbet af deres graviditet. Oftest kommer kvalmen først, når man er 6 uger henne, men nogle kvinder får kvalme tidligere i forløbet.

 

4) Mavekramper

Nogle kvinder oplever tidligt i deres graviditet mavesmerter eller kramper der føles som menstruationssmerter. Står du endnu ikke med en positiv graviditetstest kan det meget vel være din menstruation der er på vej, men det kan også være din livmoder, som udvider sig og gør sig klar til et barn – enten ved at ligamenterne der holdes livmoderen på plads strækkes, eller at musklerne i bugvæggen strækkes i takt med livmoderens vækst. Begge former for smerter er almindelige og bør ikke vække bekymring.

 

5) Oppustethed

Kort tid efter undfangelsen dannes der progesteron i kroppen, og det er et “graviditetsbevarende” hormon. Det får livmoderen til at slappe af, men det påvirker også tarmene som gør, at man nemmere får forstoppelse. I det tarmene arbejder langsommere kan det også resultere i, at du tidligt i graviditeten kan føle dig oppustet og se meget gravid ud.

 

6) Pletbødning

Er menstruationen erstattet af pletblødning kan det være et tegn på, at et æg har sat sig fast, og det er derfor for nogen et af de aller tidligste tegn på graviditet.

 

7) Øget kropstemperatur

Når ægløsningen er sket, stiger kvindens temperatur, og ud fra temperaturen er det faktisk i nogle tilfælde muligt at formode graviditet. Hvis du bruger temperatur-metoden til at lære din krop at kende og til at finde dit ægløsningstidspunkt, vil du formentlig have opdaget, at din temperatur har ændret sig en anelse – den er sandsynligvis steget 0,2 – 1,0 grader.

Når ægløsningen er sket, og den follikel, der indeholdte det lille æg, er bristet, bliver folliklen lavet om til en celle, der kaldes for det gule legeme. Denne celle producerer progesteron, og det er netop dette hormon, der har fået din temperatur til at stige lidt.

 

8) Sygdomsfølelse

Nogle kvinder oplever, at de bliver syge med en influenzalignende følelse, lige efter ægløsningen, og efter de er blevet befrugtet. Dette kan skyldes, at immunforsvaret bliver hæmmet af det ændrede hormonniveau for at beskytte det befrugtede æg, som jo faktisk er et fremmedlegeme i moderens krop.

 

Læs også: Jern og graviditet – Alt du skal vide om jerntilskud

 

9) Ændrede spisevaner

Hvem har ikke hørt historierne om gravide, der jager manden ud for at købe tyrkisk peber midt om natten, eller at det ene glas syltede agurker forsvinder efter den anden? Mange gravide fortæller, at de omkring 8 uger henne i deres graviditet, fik lyst til nogle speciellemadvarer/drikkevarer. Det er langt fra alle der får en tydelig eller speciel trang til noget specielt.

 

10) Humørsvingninger

Kan du pludselig blive sur og irriteret uden helt at kunne forklare hvorfor? Når først man er gravid siger man hej til en verden af humørsvingninger, og kan på ingen tid gå fra at grine til at græde, oftest over ganske ubetydelige ting.

 

11) Øget tissetrang

Omkring uge 8-10 i graviditeten begynder man oftest at mærke et stigende toiletbehov, men det kan faktisk allerede opleves helt ned til en uges tid efter befrugtningen af ægget er sket. Årsagen ligger i hormonerne der gør blæren mere følsom, og trangen til at tisse bliver hyppigere jo længere hen i graviditeten man kommer.

 

12) Intuition

Mange gravide fortæller, at de enten kunne mærke at de var gravide, eller drømte de var gravide allerede inden de havde taget deres graviditetstest. Mange fortæller endda, at de drømte de blev gravide, den nat de blev befrugtet.

 

13) Ændring i lugt- og smagssans

Dufte du tidligere var vild med kan du måske ikke længere udstå, og dine smagsløg reagerer anderledes på velkendt mad end tidligere. Det er ganske normalt at både lugt- og smagssansen forandrer sig under en graviditet, og i de fleste tilfælde bliver langt mere skærpet.

 

14) Hovedpine

Tidligt i graviditeten er det ganske normalt at opleve en insisterende hovedpine, og det er kroppens måde at reagere på ændringen som finder sted i kroppen. I starten af graviditeten kan man opleve en periode med lavere blodtryk hvilket kan resultere i hovedpine og svimmelhed, og senere kan de hormonelle forandringer være årsag til det. Sørg dog for altid at få indtaget nok væske og tag de tilskud din læge anbefaler.

 

15) Forstoppelse

Forstoppelse er ubehageligt men desværre en velkendt gene blandt gravide. Graviditetshormonerne gør, at maven ikke arbejder så hurtigt som før, og det kan resultere i forstoppelse hvis ikke man er opmærksom på en god og sund rytme.

Den bedste måde at undgå en ubehagelig forstoppelse er ved at indtage rigeligt væske, fiberrig kost og få bevæget kroppen hver dag.

 

16) Udebleven menstruation

En menstruation der udebliver er det mest tydelige tegn på graviditet. Der er dog kvinder der får lettere blødninger/pletblødninger på ca. samme tidspunkt, som menstruationen plejer at komme.

 

Kan tidlige tegn på graviditet føles som din menstruation?

Ja, et af de tidlige tegn på graviditet kan være følelsen af menstruation. De symptomer, som kan forveksles med menstruation ømme bryster og ømme maven. Det er vigtigt at huske på, at selvom disse symptomer kan være tegn på graviditet, kan de også være et resultat af andre faktorer, så det er bedst at konsultere en læge, hvis du er i tvivl om du er gravid.

 

Er du i tvivl om du er gravid?

Oplever du tidlige graviditetstegn men er du endnu ikke sikker på om du er det? Så er den eneste måde at få bekræftet dine symptomer på at tage en graviditetstest. Husk på, at du først kan regne med graviditetstests der er taget efter tidspunktet for din normale menstruation. De graviditetstests, du selv køber, er i øvrigt lige så sikre som dem, de bruger hos lægen.

Hvis du har testet positiv på en graviditetstest, så prøv at find din terminsdato med vores terminsberegner. Du skal blot kende din først dag i din seneste cyklus og din cykluslængde.