Close
Log Ind Opret Bruger
Svangerskabsforgiftning – Præeklampsi
facebook pinterest twitter

Svangerskabsforgiftning – Præeklampsi

Julie - Min-Mave.dk
19 juni 2019, 10:37 Julie - Min-Mave.dk

Mange førstegangsfødende får svangerskabsforgiftning

Af reservelæge Lisbeth Andreasen

Svangerskabsforgiftning eller præeklampsi er en tilstand, hvor den gravide udvikler forhøjet blodtryk (over 140/90 mmHg) og æggehvidestof (protein) i urinen.

Tilstanden optræder efter 20. graviditetsuge, og der kan blive behov for blodtrykssænkende medicin og i nogle tilfælde tidlig forløsning. I meget sjældne tilfælde kan tilstanden udvikle sig alvorligt og medføre graviditetskramper også kaldet eklampsi.

 

Symptomer på svangerskabsforgiftning

Der kan være symptomer i form af hovedpine, flimren for øjnene, vand i kroppen, mavesmerter, kvalme, indre uro og åndenød.

De ovenstående symptomer kan selvfølgelig også være tegn på andre sygdomme, og hævede fødder og hænder er et ofte forekommende normalt og ufarligt symptom hos gravide. Spørg din læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl.

Ved eklampsi udvikler den gravide kramper og bliver bevidstløs.

 

Årsager

Årsagerne til svangerskabsforgiftning er i det store og hele ukendte, men man mener, at moderkagens dannelse har en betydning.

Når moderkagen anlægges helt tidligt i graviditeten kan der ske en dårlig dannelse af karrene, hvilket kan få moderkagen til at udsende en række stoffer til kvindens blod. Disse stoffer får blodkarrene i kroppen til at opføre sig unormalt.

Ofte har gravide med svangerskabsforgiftning desuden en dårligere fungerende moderkage end normale gravide, hvorfor det er vigtigt at holde øje med, om barnet vokser normalt i graviditeten.

 

Følgende øger risikoen for svangerskabsforgiftning:

 • Hvis den gravide er førstegangsfødende
 • Hvis den gravides mor havde graviditetskramper
 • Svangerskabsforgiftning i en tidligere graviditet
 • Fedme
 • Æg- eller sæddonation
 • Forhøjet blodtryk inden graviditeten
 • Nyresygdom
 • Sukkersyge
 • Tvillinge- eller trillingegraviditet
 • Hjertesygdom
 • Alder under 20 år eller over 35 år

 

Behandling af præeklampsi

I milde tilfælde er behandling ikke nødvendig, men den gravides blodtryk og fosterets tilstand undersøges hyppigt. Sygemelding anbefales.

Ved sværere tilfælde sættes den gravide i behandling med blodtrykssænkende medicin. Ved mistanke om svangerskabsforgiftning vil der blive taget en række blodprøver for at udelukke begyndende skade på lever og andre organer.

Hos nogle gravide kan behandlingen foregå uden indlæggelse, mens andre har behov for mere intensiv overvågning og derfor må indlægges.

Svangerskabsforgiftning kan kun helbredes endegyldigt ved forløsning, og lægerne vil sætte fødslen i gang, hvis det vurderes mest hensigtsmæssigt for moder og barn, ofte før eller til terminen.

Se også: Spørg Jordemoderen – er Svangerskabsforgiftning og HELLP arveligt? Vigtig info om SSF/HELLP

 

Hold øje med blodtrykket

Tag kontakt til din læge, jordemoder eller den afdeling, hvor du skal føde, hvis du oplever et eller flere af de ovenstående symptomer.

Du kan, hvis du føler behov for det, holde øje med dit blodtryk derhjemme, og blodtrykket skal ligge under 140/90 mmHg.

 

Komplikationer

Svangerskabsforgiftning kan medføre, at barnet ikke vokser tilstrækkeligt i livmoderen og dermed er i højere risiko for skader i forbindelse med fødslen.

Et meget højt blodtryk kan i sjældne tilfælde forårsage hjerneblødning hos moderen. Enkelte gravide med svangerskabsforgiftning udvikler tilstanden ”HELLP” (Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets), hvor den gravides lever og andre organer tager skade, og det kan være livsfarligt for moder og barn.

Endelig kan der opstå graviditetskramper, som kan være livstruende.

Når graviditeten er overstået kan den gravide have en tendens til fortsat forhøjet blodtryk, men prognosen er god. Ved næste graviditet er risikoen for svangerskabsforgiftning 10-40%.

 

Af læge Lisbeth Andreasen

 

Kilder:

 1. www.laegehaandbogen.dk
 2. DSOG guideline ”Hypertension og præeklampsi”: http://gynobsguideline.dk/sandbjerg/120403%20PIH%202012%20final.pdf