Close
Log Ind Opret Bruger
Ømme bryster under graviditeten
facebook pinterest twitter

Ømme bryster under graviditeten

Redaktionen
31 maj 2021, 11:26 Redaktionen

Ømme bryster gravid

Ømme bryster og graviditet går, for mange kvinder, hånd i hånd. Men hvor tidligt bliver de ømme, og kan man gøre noget for at fjerne spændingen? Læs med i denne artikel hvor vi forsøger at blive lidt klogere på brysternes udvikling under graviditeten.

 

Hvornår får man ømme bryster når man er gravid?

Ømme bryster er et af de tidligste tegn på graviditet, og for nogle gravide opleves de ømme bryster allerede før de opdager menstruationen er udeblevet – altså 1-2 uger efter befrugtningen har fundet sted.

Det er ikke alle gravide der får ømme bryster, og der er stor forskel på, hvor ømme de bliver og hvor lang en periode der er tale om. Nogle kvinder oplever ingen problemer med ømhed, mens andre skal døje med det hele vejen igennem graviditeten eller at spændingen blusser op og ned på tværs af 1.-3. trimester. Det er også helt normalt at ikke kun brystvævet, men også brystvorterne bliver ekstra følsomme.

I forbindelse med en graviditet er ømme bryster altså fuldstændig naturligt, og er ikke noget der skal skabe unødvendig bekymring. 

 

Hvorfor får man ømme bryster, og kan man afhjælpe det?

I det sekund du bliver gravid, bliver også brystvævet påvirket af graviditetshormonet, og brysterne begynder allerede her at forberede sig på at skulle producere mælk. I graviditetens tidlige stadier vokser brysterne hurtigt, og derfor kan de føles ømme, spændte og store. 

Der er ikke meget du kan stille op for at undgå eller blive fri for ømheden, så det bedste du kan gøre er, at skrue op for komforten så du ikke er unødvendigt generet under omstillingsperioden. Det kan f.eks. betyde at du bytter din bøjle-bh ud med en uden, eller finder en blød bh uden alt for mange sømme. Mange gravide vil dog opleve, at ømheden stilner af efter første trimester. 

 

Brugen af creme og olie

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvor meget deres bryster vokser under graviditeten, og for dem der oplever en kraftig vækst over en kortere periode vil der ofte komme strækmærker og eventuel kløe. Strækmærkerne er ikke noget hverken olier eller cremer kan afhjælpe, men kløen kan mindskes ved en fugtgivende creme.

Det bedste du kan gøre som gravid med ømme bryster er, at iføre dig løst og åndbart tøj der tillader både brystvævet og brystvorterne at ånde. 

 

Ømme bryster er blot én af de typiske graviditetsgener, og du kan læse mere om dem alle her.