Close
Log Ind Opret Bruger
Leverbetinget graviditetskløe
facebook pinterest twitter

Leverbetinget graviditetskløe

Avatar
5 februar 2013, 10:27 legeambassador
Leverbetinget graviditetskløe

Af læge Jesper Friis Petersen

Ca. 1-3 % af alle gravide i Skandinavien bliver ramt af leverbetinget graviditetskløe (den medicinske betegnelse er intrahepatisk graviditetsbetinget kolestase).

Tilstanden kan være alvorlig og have seriøse konsekvenser for barnet, hvis den ikke opdages og man tager derfor symptomer alvorligt og opstarter behandling og overvågning hvis nødvendigt.

Typisk viser leverbetinget graviditetskløe sig først i 2. halvdel af graviditeten (oftest i 3. trimester omkring uge 35).

I graviditeten kan din hud blive mere tør og efterhånden som din mave vokser skal huden strække sig og det kan i sig selv give kløe. Derfor er der ingen grund til at tro det værste før du har fået svar på blodprøverne.

Der er tale om en sjælden tilstand, men det er bedre at være på den sikre side, så husk at gå til lægen hvis du begynder at klø dig.

 

Årsager

Leveren i en graviditet er næsten altid belastet, da graviditeten kræver utroligt meget af din krop. Leverens produktion af galdesyrer er det der giver symptomerne, men selve årsagen til de øgede mængder af galdesyrer kendes ikke, selvom man tror en genetisk betinget øget produktion pga. store mængder østrogen i graviditeten kan spille ind. Den øgede mængde galdesyrer kommer tilbage i kvindens blod fordi den gravide tyndtarm har en øget evne til at genoptage galdesyrer, som igen øger mængden i kvindens kredsløb. Den øgede mængde fungerer dernæst nedbrydende på moderkagens forbindelse mellem foster og livmoder, der kan lede til tidlig fødsel og fosterdød.

Man ved endnu ikke hvorfor nogle gravide udvikler det og hvorfor andre ikke gør, men undersøgelser tyder på at der b.la. er en vis arvelig tendens.

Tilstanden er potentielt alvorlig og skal behandles og overvåges for at undgå problemer for dig og dit barn.

 

Symptomer

 

Oftest henvender den gravide sig selv pga. ubehagelige og måske endda ret voldsomme kløeture. Ofte er hånd- og fodsåler først ramt, med senere spredning til arme, ben, bryst og mave – kløen kan være værst om aftenen/natten.

Ved oplagte symptomer og/eller forhøjede værdier i en blodprøve anbefales det at egen læge henviser til fødestedet, hvor fødselslægen vil anbefale det videre forløb i form af behandling og/eller overvågning.

 

Behandling

Hvis fødestedet bekræfter, at du har leverbetinget graviditetskløe vil du blive behandlet med galdesyrenedsættende medicin – Ursodeoxycholinsyre. Medicinen er et særligt galdesalt der beskytter levercellerne og gør galdesyrerne mere vandopløselige, så de nemmere kan udskilles.

Startdosis er 250 mg 3 x daglig, der kan øges til det dobbelte ved behov. Man observerer herefter udviklingen i symptomerne (kløe og blodprøveværdier) med kontrol hver til hver anden uge. Selv om tallene falder skal du fortsætte med at tage medicinen indtil fødslen.

Behandlingen er ofte i sig selv kløe-dæmpende, men er endnu ikke vist med sikkerhed at fjerne risikoen ved tilstanden. Man har dog indirekte beviser på, at sænkes galdesyrerne mindskes risikoen for graviditeten. Det er dog vigtig at understrege, at det er kombinationen af behandling og overvågning der er vigtig, begge dele bør understøtte hinanden og ikke stå alene – igen afhængig af hvor hårdt ramt den enkelte gravide er. Overvågning er typisk en kombination af CTG og ultralydsscanning med flow til moderkagen, hyppigheden er dog forskelligt imellem afdelinger.

Blodprøverne plejer at nærme sig normalværdierne efter 1-2 uger og normaliseres som regel efter 2-3 uger. I samtale med fødselslægen lægges planen for fødslen herefter. Afhængig af symptomernes udvikling vil man enten stile mod at sætte fødslen i gang eller afvente spontan fødsel.

 

Hvad kan du selv gøre?

Kløen kan dæmpes med håndkøbsmedicin, hvis den er meget ubehagelig (f.eks. antihistamin eller zink-linement), men skal være anbefalet af enten egen læge eller fødestedet. Som ovennævnte skitserer er kløen potentielt alvorlig og skal ikke blot skjules med symptombehandling.

Strømper på hånden kan forebygge dybe kradsemærker, ligesom bade kan dulme. Lette og kølige klæder til dagligt.

Hvile i løbet af dagen – da mange gravide bliver trætte og uoplagte i løbet af dagen, fordi kløen forstyrrer deres nattesøvn.

 

Hvad betyder det for dig?

Tilstanden er ikke farligt for dig – den kommende mor – men kan være meget ubehagelig pga. de massive og voldsomme kløture.

De mange kontroller og yderligere undersøgelser kan også være med til at stresse dig, og du bliver nødt til ofte at gå til kontrol på sygehuset. Hvis det bliver for hårdt, kan det være en stor hjælp at tænke på, at du er i gode hænder og at alle undersøgelser bliver gjort for at sikre at især dit barn har det godt.

Når fødslen er overstået vil tilstanden som oftest forsvinde, din kløe vil stoppe og din krop vender tilbage til normalen.

 

Næste graviditet

Risikoen for leverbetinget graviditetskløe i en ny graviditet er høj, formentlig mindst 50 %. Hvis du bliver gravid igen bør du tidligt informere egen læge og jordemoder om dine oplevelser i sidste graviditet. Man kan da lave en plan for kontrol blodprøver på et tidligere tidspunkt end vanligt.

 

Af læge Jesper Friis Petersen

 

Kilde: Dansk Selskab for Obstetrik og gynækologi, guideline om Leverbetinget Graviditetskløe (2008):

http://gynobsguideline.dk/sandbjerg/Leverbetinget%20graviditetskle%20-%20endelig%20guideline_2008.pdf