Close
Log Ind Opret Bruger
Kvalme i graviditeten
facebook pinterest twitter

Kvalme i graviditeten

Avatar
18 august 2016, 10:52 rebeccapersson

Kvalme under graviditeten forekommer ofte om morgenen

Af reservelæge Sigrid Marie Kasper

Graviditetskvalme er helt normalt under graviditeten.

Kvalmen begynder hos de fleste omkring uge 6 og varer til ca. 12. svangerskabsuge.

Hos de fleste er kvalmen mest udtalt om morgenen, men du kan have kvalme på alle tidspunkter af døgnet og det kan variere dag for dag.

Almindelig graviditetskvalme rammer op til 90 % af alle gravide, mens “hyperemesis gravidarum”, dvs. svær graviditetskvalme, kun rammer omtrent ca. 1 %.

Svær graviditetskvalme kendetegnes ved så kraftig kvalme og opkastninger, at du får væskemangel og taber dig.

 

Morgenkvalme hele døgnet

Kvalmen under graviditet er hos de fleste mest udtalt om morgenen, men du kan have kvalme på alle tidspunkter af døgnet. Kvalmen kan indimellem være ledsaget af opkastninger.

Ved udtalt graviditetskvalme med gentagne opkastninger kan der ses væskemangel, forskydninger i din saltbalance, vægttab og almen svækkelse.

 

Årsager til graviditetskvalme

Årsagen til graviditetskvalme kendes ikke sikkert. Men der er foreslået mange forklaringer. Mængde af graviditets- og kønshormoner, forhøjet stofskiftehormon, ændringer i samspillet mellem nervesystem og hormoner, psykologiske faktorer – er alle mulige forklaringer på udvikling af graviditetskvalme.

Hvis der har været kvalme i en tidligere graviditet, er risikoen for kvalme i en ny graviditet større. Graviditeter med mere end et foster fx tvillingegraviditeter giver større risiko for kvalme.

 

Det skal du være opmærksom på

Din sygehistorie og vægtkurve kan hjælpe din læge med at bedømme, hvor alvorlig din tilstand er. Hvis kvalmen er så udtalt, at den medfører, at du ikke tager på i vægt – eller endog taber dig – skal du følges ekstra nøje, og behandling kan blive nødvendig.

Hvis kvalmen begynder sent i graviditeten eller følges af andre symptomer, f.eks. smerter, bør du undersøges for, om der er en anden forklaring på kvalmen end almindelig graviditetskvalme. Tal med din læge om det.

 

Sådan letter du kvalmen

Små hyppige måltider og en daglig multivitamintablet kan evt. dæmpe kvalmen. Det kan også hjælpe dig, hvis du spiser dagens første måltid på sengekanten. Det anbefales at indtage proteinrige fødeemner som lettere snacks, nødder, mejeriprodukter, bønner og tørre salte kiks. Kold mad kan ofte tolereres bedre end varm mad.

B6-vitamin har også vist at gøre kvalmen mindre, og det kan du trygt tage i graviditeten.

Kvalmestillende medicin på recept kan benyttes, men bør kun tages, hvis det er strengt nødvendigt. I nogle tilfælde, hvis generne er udtalte, kan det være nødvendigt, at du bliver sygemeldt, men tal altid med en læge først.

Hvis du lider af alvorlig graviditetskvalme, hvor du ikke tager på i vægt eller taber dig, kan der være behov for behandling på hospital enten ambulant eller under indlæggelse. Behandlingen består oftest af væskebehandling, vitamintilskud og evt. kvalmestillende medicin. I sjældne tilfælde med meget svær kvalme og meget lidt fødeindtag, kan det være aktuelt at give ernæring ind i en blodåre eller via en sonde ned i spiserøret.

Kvalme som skyldes graviditet forsvinder senest efter fødslen. Prognosen er derfor meget god for både mor og barn.

 

Komplikationer

Kvalmen medfører meget sjældent alvorlig påvirkning af dit eller dit fosters helbred.

 

Kilde:

www.laegehaandbogen.dk

Region Hovedstadens behandlingsinstrukser

Cathrine Nelson-Piercy: Maternal Medicine: Medical Problems in Pregnancy