Close
Log Ind Opret Bruger
Kur mod svangerskabsforgiftning er rykket tættere på
facebook pinterest twitter

Kur mod svangerskabsforgiftning er rykket tættere på

Avatar
15 december 2013, 20:51 ton

svangrskabsforsiftning

Svangerskabsforgiftning kan være forbundet med stor fare for både mor og barn, men forskere er nu tættere på en kur mod svangerskabsforgiftning.

Uvist hvorfor svangerskabsforgiftning opstår

Svangerskabsforgiftning opstår typisk i den sidste del af graviditeten, men den egentlige grund til at det opstår, kendes ikke.

I Danmark rammes mellem 3.000 – 4.000 årligt af svangerskabsforgiftning, og heldigvis ender langt de færreste tilfælde alvorligt. Der er dog ingen tvivl om, at det kan være forbundet med stor fare, hvis det opdages for sent.

Forsøg på drægtige får

I Sverige er en gruppe forskere kommet nærmere en kur mod svangerskabsforgiftning ved hjælp af n flok drægtige får. Der blev udvalgt 15 får fra flokken, som alle viste tegn på svangerskabsforgiftning, og heraf fik halvdelen det nye lægemiddel.

Lægemidlet indeholder proteinet Alpha-1-mikroglobulin, også kaldet A1M, der findes naturligt i kroppen hos såvel mennesker som dyr.

Professor Stefan Hansson Sammen med professor Bo Åkerström leder han forskningen ved Biomedicinskt centrum i Lund. forklarer til Svenska Dagbladet; “Det produceres i leveren og bruges til at rense blodet for frie radikaler og andre giftige stoffer, som nedbrydningsprodukter af hæmoglobin”.

Første skridt mod en kur

Det første skrift mod en kur mod svangerskabsforgiftning blev taget, da Professor Stefan Hansson for nogle år siden opdagede, at årsagen til svangerskabsforgiftning skal findes i frit fosterhæmoglobin, som dannes i moderkagen og efterfølgende lækker, så den gravides årer og nyrer bliver beskadiget.

“Hæmoglobin er det stof, som gør, at vi kan optage syre. Det findes normalt i vores blodlegemer, men hvis stoffet lækker fra blodlegemerne, fungerer det i stedet som en gift, der skader kroppens indre organer”, uddyber Stefan Hansson.

Det er midlertidig ikke lykkedes forskere at finde ud af, hvorfor der opstår en læk hos nogen.

Der kan være tale om et gennembrud

Professor i obstetrik og gynækologi på Karolinska Instituttet, Gunvor Ekman Orderberg, kalder de forløbige resultater overbevisende og fastslår overfor Svenska Dagbladet, at der vil være tale om et gennembrud, hvis det lykkes forskerne at udvikle et lægemiddel, som angriber selve processen.

Forskernes håb er, at lægemidlet kan afprøves på gravide om 5 år.

Kilde: JP.dk

Læs mere om svangerskabsforgiftning her