Close
Log Ind Opret Bruger
Klamydia og graviditet
facebook pinterest twitter

Klamydia og graviditet

Redaktionen
17 juli 2021, 20:45 Redaktionen

Klamydia test

 

Klamydia er den mest almindelige kønssygdomme i Danmark, og selvom eksperter havde forventet, og håbet, at Covid-19 ville give et synligt fald i antallet af personer der smittes med Klamydia, så måtte de i sommeren 2021 indse, at ikke engang en pandemi kunne lægge en dæmper på spredningen blandt de 15-24 årige unge danskere.

 

Hvad er klamydia?

Klamydia er en bakterie som overføres ved seksuel aktivitet mellem partnere, eller mellem mor og barn ved fødslen. Klamydia i forhold til en graviditet kan være et problem, dog meget afhængig af hvor i sit graviditetsforløb man er henne – altså om man bliver smittet før, under eller efter graviditeten.

Klamydia ses hos 1-4% af alle graviditeter og kan, i forbindelse med en fødsel, give øjen- og lungebetændelse til barnet. 

 

Hvorfor er klamydia problematisk i forhold til graviditet?

En af de største farer ved uopdaget klamydia er sterilitet hos kvinder.

Før en graviditet (inkl. før man planlægger at blive gravid) kan en uopdaget klamydia infektion have spredt sig dybere ind i underlivet fra skeden til livmoderen og til æggelederen. En inficeret æggeleder kan give problemer med optagelsen af ægget fra æggestokken samt besværliggøre æggets transport igennem æggelederen til livmoderen.

Da det er på denne passage at befrugtningen sker, er klamydia infektioner forbundet med både nedsat fertilitet (befrugtningen lykkedes slet ikke) og graviditet uden for livmoderen (det befrugtede æg sætter sig fast i æggelederen pga. problemer med passagen igennem denne).

Under graviditet er en infektion først problematisk ved selve fødslen. Her vil barnets passage af fødselskanalen medføre risiko for smitte til fx slimhinder i mund og omkring øjne. Disse kan behandles efter fødslen.

Opstår symptomer på eller mistanke om klamydia i løbet af graviditeten bør man således undersøges, og efter graviditeten er situationen den samme som før graviditeten.

Hos mænd vil ubehandlet klamydia kunne sprede sig til testiklen, der kan inficeres og medføre nedsat sædkvalitet og -aktivitet.

 

Klamydia symptomer

En af de ting der gør klamydia til en kønssygdom der er svær at slippe af med er, at den hos mange mænd og kvinder ikke opdages. Symptomerne udebliver hos 50% af mænd og op til 75% af kvinder.

For de personer der dog har symptomer kan det ses i form af

  • ændret udflådsmønster
  • svie og smerte fra underlivet ofte i relation til vandladning og/eller kløe
  • Hos kvinder kan slimhinden i skede og på livmoderhals blive irriteret med blødning ved toiletbesøg eller efter sex

 

Hvordan får man klamydia?

Klamydia bakterien spredes ved slimhindekontakt mellem mennesker. Da den hovedsageligt er at finde i underlivet er ubeskyttet samleje og fødsel den hyppigste vej til smitte.

Symptomerne udvikler sig typisk hurtigt efter smitte (1-3 uger), men kan også opstå efter længere tid. De største risikofaktorer er mange forskellige seksuelle partnere og ubeskyttet samleje.

 

Hvordan behandles klamydia?

Ved symptomer som ovenfor bør man kontakte egen læge hurtigst muligt, hvorefter man vil blive undersøgt og sat i den relevante behandling.

Har man mistanke om klamydia vil man hos egen læge få foretaget en urinprøve som kan diagnosticere om bakterien er tilstede. Tidligere tiders behov for smertefuld undersøgelse er således ikke længere nødvendig for hverken mænd eller kvinder.

Man behandles med antibiotika, og der er  typisk kun behov for én tablet.

Det er herefter ekstremt vigtigt, at man kontakter tidligere sexpartnere for at fortælle at man har klamydia og at de også bør blive undersøgt.

Udelukkende ved denne smitteopsporing kan man komme spredningen til livs – især hos de personer hvor symptomerne ikke kan mærkes og man derfor bærer rundt på bakterien uvidende.

Der anbefales brug af kondom minimum 14 dage efter behandlingen.

 

Af læge Jesper Friis Petersen

 

Kilder:

Medicin.dk

SSI

Sundhed.dk