Close
Log Ind Opret Bruger
Hovedpine under graviditet
facebook pinterest twitter

Hovedpine under graviditet

Avatar
19 februar 2021, 11:22 jordemodermalene

Hovedpine under graviditet

En knaldende og insisterende hovedpine der dukker op om morgenen, aftenen eller bare lader til hele tiden at være der – lyder det bekendt? At få hovedpine af graviditet er normalt, selvom det langt fra altid er selve graviditeten den udløses af, men af andre faktorer såsom dehydrering, spændinger i kroppen osv.

Hovedpinen kan dukke op i starten af graviditeten lige såvel som i slutningen, og kan være akkompagneret af andre ubehagelige gener som kvalme og svimmelhed. Men hvilke symptomer skal man være ekstra opmærksom på, og hvilke former for lindring er sundest for mor og barn? Det kommer vi nærmere ind på i denne artikel.

 

Årsager til hovedpine i graviditeten

I den tidlige graviditet er det ikke unormalt at rammes af en let hovedpine, grundet den store hormonelle omvæltning kroppen gennemgår. Mange kvinder har et lavere blodtryk i starten af graviditeten, og det medfører typisk både hovedpine og svimmelhed.

Kvinder der normalt lider af migræne kan opleve, at den ofte så ekstreme hovedpine der typisk er lokaliseret i enten venstre eller højre side, forbedres eller helt forsvinder under graviditeten – en kærkommen udvikling vil de fleste mene.

Når hovedpinen dukker op mod slutningen af graviditeten bør du være mere opmærksom. Hvis du udover en kraftig hovedpine også døjer med synsforstyrrelser, kvalme og trykken for brystet skal du kontakte lægen og blive undersøgt for mulig svangerskabsforgiftning (dette opstår dog sjældent før uge 30).

 

Hvad gør jeg?

De fleste hovedpiner kommer og går over kortere perioder, og der behøver ikke være grund til videre bekymring. Oplever du derimod en konstant hovedpine der strækker sig over flere dage, eller som bare dukker op igen og igen bør egen læge kontaktes. Lægen vil foretage nogle undersøgelser, bl.a. for at se om din blodprocent er for lav og om du skal have mere jern, og kan rådgive om hvilken type smertestillende medicin du har mulighed for at benytte.

 

Smertestillende medicin bør undgås

Som udgangspunkt bør man undgå smertestillende medicin, og i stedet teste andre ting der kan afhjælpe hovedpinen.

Årsagen til man er tilbageholdende med langt det meste medicin under en graviditet, er fordi man ikke med sikkerhed kan afvise en skadelig effekt på fosteret. Når medicin udvikles bliver det nemlig kun testet på ikke-gravide.

Man skal således som udgangspunkt udelukkende bruge medicin når det er nødvendigt, og tale med sin læge, hvis man har brug for at fortsætte medicinen i graviditeten. Præparater som indeholder paracetamol kan man typisk godt få lov til at anvende, mens migrænemedicin ikke er noget der bør anvendes i graviditeten. Stærkere smertestillende som fx morfin kan benyttes, men kun i ganske særlige tilfælde og efter aftale med en læge.

 

Alternative metoder til lindring af hovedpine

Som vi indledningsvis nævnte, er hovedpine i graviditeten ofte relateret til noget andet end selve graviditeten. Det betyder også, at du bør afprøve alternative metoder for at lindre smerten. Her er nogle af de ting du kan afprøve:

 

Øg væskeindtaget

For lidt væske vil altid stresse kroppen, og særligt når du er gravid skal du være opmærksom på at drikke nok. Sørg derfor for at få masser af opfriskende drikke fra morgenstunden og løbende gennem dagen.

 

Tag de anbefalede tilskud

En lav blodprocent er en hyppig årsag til hovedpine, og det at få øget mængden af jerntilskud kan skabe en næsten øjeblikkelig forandring. Sørg derfor for at tale med din læge og få dem til at checke om du skulle mangle jern.

 

Få masser af hvile

Det er velkendt at manglende søvn kan udløse hovedpine, og god søvn er essentielt for din graviditet. Men det kan være svært at få nok af den gode søvn i takt med du kommer længere hen i graviditeten. Du kan få sværere ved at sove i din foretrukne stilling, kroppen kan virke rastløs og du vågner måske fordi du skal tisse – flere gange om natten. Mange kvinder nyder godt af særlige graviditetspuder som kan give ekstra komfort og støtte under søvnen.

 

Prøv akupunktur eller graviditetsmassage

Spændinger i kroppen er ofte skyld i hovedpine – også for ikke-gravide. Nakkesmerter, spændte kæber og stramme skuldre kan sætte sig, og her kan et besøg på en klinik der har specialiseret sig i massage og akupunktur til gravide være en glimrende selvforkælelse.