Halsbrand under graviditeten – hvad kan du gøre?
Halsbrand er en ubehagelig, brændende fornemmelse i brystet eller halsen, som mange gravide oplever, især i den sidste del af graviditeten. Denne generende følelse skyldes, at mavesyre kommer op i spiserøret og kan give både smerte og irritation. Men hvad er årsagen til halsbrand, når man er gravid, og hvilke tips kan lindre symptomerne?
Hvorfor får man halsbrand under graviditeten?
Under graviditeten sker der en række hormonelle ændringer, som kan påvirke fordøjelsessystemet. Et af de mest kendte hormoner, progesteron, hjælper med at afslappe musklerne i kroppen, inklusiv lukkemusklen mellem maven og spiserøret. Når denne muskel er afslappet, er der større risiko for, at mavesyre kan trænge op i spiserøret, hvilket resulterer i halsbrand.
I takt med at livmoderen vokser, øges også presset på mavesækken, hvilket kan forværre halsbrand, især når man ligger ned eller spiser store måltider.
Hvor tidligt oplever man halsbrand som gravid?
Halsbrand bliver for de fleste først et problem i slutningen af graviditeten, når livmoderen er blevet stor og trykker på mavesækken. I følge sundhed.dk vil 72% opleve halsbrand i 3. trimester, 39% i 2. trimester og 22% i 1. trimester.
Læs også: Blærebetændelse under graviditeten
Hvad er symptomerne på halsbrand under graviditeten?
Typiske symptomer på halsbrand hos gravide inkluderer:
- En brændende fornemmelse i brystet eller halsen
- Sure opstød
- Svært ved at synke
- En sur smag i munden
Gode råd til at lindre halsbrand?
Heldigvis er der en række måder, du kan lindre halsbrand på:
- Spis mindre måltider – I stedet for tre store måltider, prøv at spise mindre portioner fordelt over dagen.
- Undgå stærkt krydret, fedtet og syreholdig mad – Mad som citrusfrugter, tomater og fedtrige retter kan forværre halsbrand.
- Lad være med at lægge dig ned lige efter et måltid – Sid oprejst i mindst 30 minutter efter du har spist, så maden har tid til at synke.
- Brug en ekstra hovedpude om natten – Ved at hæve hovedet lidt kan du mindske risikoen for, at mavesyre løber op i spiserøret.
- Drik mellem måltiderne – For at undgå en fyldt mave kan det være en god idé at drikke vand mellem måltiderne i stedet for under dem.
Dem man bør indtage færre af er bl.a.
- tomat
- citrusfrugter
- chili
- løg
- ost
- nødder
- avocado
- kulsyre
- kaffe
- alkohol
Er en ændring i kosten ikke tilstrækkelig eller har hurtig nok effekt, kan man på apoteket købe midler mod halsbrand – bl.a. Galieve, Alminox og Balancid. Husk at fortælle du er gravid, så personalet kan vejlede dig til det rette medicin.
Der findes også nogle gamle husråd man kan prøve i kampen mod halsbranden. Det gælder bl.a. for følgende drikkevarer:
- Bland 1 tsk kartoffelmel med 1 glas vand og drik blandingen
- Bland 1 tsk natron med 1 glas vand og drik blandingen
- Blanding friskskåret ingefær med varmt vand og lad det trække i 5 minutter inden du drikker det
For flere gode råd og erfaringer fra andre gravide, kan du følge med i tråden på vores forum.
Kan medicin hjælpe?
Hvis ændringer i kost og vaner ikke er nok, kan du tale med din læge om medicin mod halsbrand, der er sikker at bruge under graviditet. Mange gravide finder lindring ved at bruge antacida, men det er altid bedst at konsultere lægen først.
Hvornår skal du søge lægehjælp?
Selvom halsbrand er almindeligt under graviditet, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at søge lægehjælp. Hvis du oplever stærke smerter i brystet, eller hvis halsbranden forværrer sig, kan det være en god idé at få vurderet, om der kan være andre årsager til dine symptomer.
Husk, at halsbrand ofte aftager efter graviditeten
Selvom halsbrand kan være en udfordring under graviditeten, er det godt at vide, at symptomerne ofte forsvinder, når babyen er født, og kroppen begynder at vende tilbage til sit normale hormonelle niveau.