Close
Log Ind Opret Bruger
Graviditet udenfor livmoderen: Årsager, symptomer og behandling
facebook pinterest twitter

Graviditet udenfor livmoderen: Årsager, symptomer og behandling

Avatar
20 januar 2022, 12:55 Redaktionen

gravid uden for livmoderen

 

Vidste du, at 15-20% af alle graviditeter ender i en spontan abort? Graviditet udenfor livmoderen, også kendt som ektopisk graviditet, er en alvorlig tilstand, der kan være truende for kvindens helbred. I denne artikel vil vi diskutere årsagerne til en graviditet udenfor livmoderen, symptomerne, diagnosemetoder og behandlingsmulighederne.

 

Hvad er en graviditet udenfor livmoderen?

En graviditet udenfor livmoderen opstår i 1-2% af alle graviditeter. En graviditet udenfor livmoderen opstår, når et befrugtet æg implanterer sig et sted udenfor livmoderen, typisk i en af ​​æggelederne. Da æggelederne ikke er i stand til at rumme en voksende embryo, kan en ektopisk graviditet være farlig og endda føre til døden, hvis den ikke opdages og behandles hurtigt.

 

Hvorfor opstår en graviditet udenfor livmoderen?

Et æg befrugtes normalt i æggelederen og vandrer derfra til slimhinden i livmoderen, hvor det sætter sig fast. Denne vandring er helt afhængig af, at æggelederen fungerer som den skal. Hvis der er sket skade på æggelederen, vil ægget forblive i æggelederen og enten vokse eller gå til grunde.

Ektopisk graviditet kan skyldes en række faktorer, herunder:

 • Tidligere ektopisk graviditet
 • Tidligere operationer på æggelederne
 • Endometriose
 • Infektioner i bækkenet
 • Brug af spiral
 • Hormonelle ubalancer

Risikoen for en graviditet udenfor livmoderen øges altså hvis:

 • der tidligere har været underlivsbetændelse fx med bakterien klamydia
 • der tidligere har været operationer på organer i maven eller bækken der er beskadigelser på æggelederne forårsaget af endometriose
 • der tidligere har været en graviditet udenfor livmoderen
 • man bruger spiral, gælder både hormon- og kobberspiral
 • man er i fertilitetsbehandling

 

Symptomer på en graviditet udenfor livmoderen

Når du er gravid udenfor livmoderen vil du stadig opleve, at graviditetshormonet stiger. Af den årsag kan du opleve helt almindelige graviditetssymptomer som kvalme, brystspænding og udebleven menstruation. Ofte vil symptomerne være i mindre grad, fordi hormonniveauet ikke stiger nær så hurtigt, som hvis man er gravid inde i livmoderen.

Symptomer på en graviditet udenfor livmoderen kan være:

 • Smerter i maven og særligt smerter i kun den ene side skal man reagere på
 • Smerter i skulderen
 • Blødning fra skeden
 • Svimmelhed eller besvimelse
 • Smerter i skulderen (på grund af intern blødning)

 

Hvis der kommer akutte mavesmerter, og måske også svimmelhed, utilpashed eller besvimelse, kan det være symptomer på, at æggelederen er bristet, og der er blødning i bughulen. Dette er en farlig tilstand og kan kræve akut operation. Ved operation vil man efterfølgende få en sygemelding fra arbejdet.

Hvis en kvinde oplever disse symptomer, især i kombination, bør hun søge lægehjælp med det samme.

 

Kan barnet overleve en graviditet udenfor livmoderen?

Graviditeten udenfor livmoderen sidder langt hyppigst i æggelederen, men kan også sidde på æggestokken, i livmoderhalsen, i bughulen eller andre mere sjældne steder. Ofte går graviditeten til grunde af sig selv, da det er en graviditet, som ikke er levedygtig.

I langt størstedelen af tilfældene kan barnet kan ikke overleve graviditeten når det foregår udenfor livmoderen, alligevel er der enkelte historier fra andre lande hvor det har kunne lade sig gøre trods alle odds, som f.eks. denne fra læger uden grænser.

 

Er man gravid udenfor livmoderen opdages det typisk tidligt i graviditeten grundet smerter. Mange af brugerne her på min-mave deler deres erfaring, tidlige symptomer og hvordan forløbet er foregået i debatten omkring GUL.

 

Kan graviditet udenfor livmoderen ses på graviditetstest?

En graviditetstest kan ikke alene afgøre, om du er gravid udenfor livmoderen. Den vil altid være positiv men ofte mere svag positiv end normalt. For at få det konstateret og bekræftet, skal der ultralydsscanning til.

 

Behandling af en graviditet udenfor livmoderen

Diagnosen af en graviditet udenfor livmoderen kan stilles ved hjælp af en ultralydsscanning, blodprøver og en gynækologisk undersøgelse.

Behandlingsmulighederne inkluderer kirurgisk indgreb, hvor den berørte æggeleder fjernes, eller medicin, der kan hjælpe med at opløse det befrugtede æg. I nogle tilfælde kan en ektopisk graviditet også løse sig selv, men det er vigtigt at fortsætte med at overvåge symptomerne og søge lægehjælp, hvis de forværres.

Hvis der er en positiv graviditetstest, og man ved scanning ikke kan se en graviditet i livmoderen, vil man undersøge de omkringliggende strukturer i det lille bækken. Kan der ikke ses en tydelig graviditet ved scanning hverken inde eller udenfor livmoderen kan det skyldes:

 • at graviditeten er inde i livmoderen, men den er så tidlig, at den ikke kan ses endnu
 • at den sidder udenfor livmoderen, og ikke kan ses endnu
 • at det er en tidlig graviditet, som er gået til grunde og derfor ikke kan ses ved scanning

Er ovenstående tilfældet, og hvis kvinden har det godt, vil graviditetshormonet blive undersøgt ved en blodprøve samme dag og igen 2-3 dage senere.

Et meget stigende hormonniveau tyder på en almindelig graviditet i livmoderen. Hvis hormonniveauet falder, tyder det på, at graviditeten er gået til grunde. Hvis hormonniveauet er uændret eller kun falder eller stiger lidt, øges mistanken til en graviditet udenfor livmoderen. Blodprøven vil blive fulgt op af flere blodprøver og scanninger indtil diagnosen er stillet.

 

Hvordan er selve forløbet?

Ved en graviditet udenfor livmoderen kan man gøre tre ting: afvente det naturlige forløb, give medicinsk behandling eller foretage en kirurgisk behandling.

Så længe kvinden har det godt, kan man vælge at se tiden an. Op til halvdelen af graviditeterne går til grunde uden yderligere behandling.

Medicinsk behandling gives som en indsprøjtning med præparatet methotrexat som er cellegift. Derefter følges niveauet af graviditetshormon i blodet til det er i normalområdet.

Kirurgisk behandling laves som en kikkertundersøgelse, hvor man enten kan vælge at fjerne hele æggelederen eller kun graviditeten, som sidder i æggelederen. Hvilken behandling der vælges, besluttes oftest først, når kirurgen står til operationen og ser på, hvor og hvordan graviditeten sidder. I sjældne tilfælde, hvor kvinden er påvirket med lavt blodtryk og høj puls, og der er brug for hurtig adgang til livmoderen og æggelederne, vælges at lave en åben operation med et snit lige over skambenet.

 

Hvad kan du selv gøre

En underlivsinfektion med fx klamydia øger risikoen for, at æggelederne bliver beskadiget, og det øger risikoen for graviditet udenfor livmoderen. Det er en god idé at bruge kondom ved samleje for at sikre sig mod infektioner. Efter ubeskyttet samleje tilrådes det at kontakte egen læge med henblik på en test for infektioner.

Hvis du har en positiv graviditetstest og oplever én eller flere af ovenstående symptomer, skal du kontakte din egen læge med henblik på at blive undersøgt. Ofte vil du blive henvist videre til en gynækolog enten i praksis eller på sygehus, som vil lave en ultralydsscanning og følge dig videre.

 

Kan man blive gravid udenfor livmoderen flere gange?

Hvis du tidligere har haft en graviditet udenfor livmoderen, er din risiko for at få det 2. gang større. Derfor skal du kontakte din læge, når du er gravid igen, da du formentlig vil blive fulgt tættere og måske også skal til ekstra undersøgelser.