Close
Log Ind Opret Bruger
Madinfektion og diarré som gravid: Hvordan skal jeg forholde mig?
facebook pinterest twitter

Madinfektion og diarré som gravid: Hvordan skal jeg forholde mig?

Avatar
7 marts 2022, 14:32 Redaktionen

diarre gravid

Graviditet er en tid, hvor din krop gennemgår mange forandringer. Mens de fleste af disse forandringer er normale og forventede, kan maveinfektioner og/eller diarré under graviditeten være en bekymring for mange kvinder.

 

Hvad er en maveinfektion?

En maveinfektion er en tilstand, hvor mave-tarmkanalen bliver betændt og irriteret. Dette kan føre til symptomer som diarré, kvalme, opkastning og mavesmerter. Maveinfektioner kan skyldes en række faktorer, herunder virus, bakterier og parasitter. Disse infektioner kan spredes gennem forurenet mad og vand eller person-til-person kontakt.

 

Læs også: Spørg Jordemoderen: “Diarre og opkast i graviditeten: Er det skadeligt for baby?”

 

Hvordan påvirker maveinfektioner graviditeten?

Maveinfektioner kan være særligt bekymrende for gravide kvinder, da de kan føre til dehydrering og føre til komplikationer under graviditeten. Det er vigtigt at kontakte din læge eller sundhedspersonale, hvis du oplever symptomer på en maveinfektion, da de kan føre til en række sundhedsproblemer for både dig og din baby.

 

Hvordan kan du undgå maveinfektioner under graviditeten?

Maveinfektioner kan være vanskelige at undgå helt, men der er nogle forholdsregler, du kan tage for at mindske risikoen. Her er nogle tips:

 1. Vask hænderne regelmæssigt, især før du spiser eller håndterer mad.
 2. Undgå at spise fødevarer, der er kendt for at forårsage maveinfektioner, såsom råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød og fisk.
 3. Skyl frugt og grønt grundigt 
 4. Undgå rå, upasteuriseret mælk og ost.
 5. Hold dig hydreret ved at drikke masser af væsker som vand og juice.
 6. Undgå personer, der allerede er syge med en maveinfektion, da disse infektioner kan spredes let.

 

Læs også: Fødevarer du bør undgå i graviditeten

 

Hvis du alligevel går maveinfektion eller diarré som gravide, hvordan skal du så forholde dig?

Hvis du får en maveinfektion mens du er gravid, er det vigtigt at tage nogle forholdsregler for at beskytte både dig selv og dit ufødte barn. Her er nogle trin, du kan tage:

 1. Drik masser af væske: Det er vigtigt at undgå dehydrering, når du har en maveinfektion, især når du er gravid. Drik masser af vand, bouillon eller sportsdrikke, der indeholder elektrolytter.
 2. Hold øje med din temperatur: Hvis du får feber, skal du kontakte din læge med det samme. Feber kan være farligt for dit ufødte barn.
 3. Følg en mild kost: Spis en let fordøjelig kost, som f.eks. kogte ris, kogt kylling, kartoffelmos eller bananer.
 4. Kontakt din læge: Hvis du oplever alvorlige symptomer, såsom blod i afføringen eller vedvarende opkastning, skal du kontakte din læge med det samme.
 5. Undgå smitte: Vask dine hænder grundigt og ofte for at undgå at sprede bakterier. Undgå også at dele mad og drikkevarer med andre mennesker, og undgå at spise mad fra ukendte kilder.

Husk at følge din læges råd og instruktioner, da de vil kunne give dig specifikke råd i forhold til din graviditet og sundhedstilstand.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen