Blærebetændelse under graviditeten
Som gravid har du en øget risiko for at få blærebetændelse, og faktisk er det en tilstand som 10% af alle kvinder vil udvikle i løbet af deres graviditet.
Mistænker du at du har blærebetændelse? Læs med i denne artikel og bliv klogere på hvordan blærebetændelse føles, hvordan det kan behandles samt gode råd til hvordan du kan undgå at få det til at starte med.
Hvorfor får man blærebetændelse når man er gravid?
Det er de anatomiske forandringer, ændringen i hormonbalancen og forandringerne i skedens miljø der medvirker, at man som gravid har nemmere ved at udvikle en urinvejsinfektion.
I takt med livmoderen vokser sig større begynder den at trykke på både blære og urinleder, og det kombineret med at kroppen under graviditet er dårligere til at komme af med urinen kan lede til en ophobning af bakterier som udvikler sig til en blærebetændelse. Går det ubehandlet hen, kan det videreudvikle sig til nyrebækkenbetændelse.
Som udgangspunkt er det ikke farligt at have blærebetændelse og kræver ikke sygemelding medmindre man har mange smerter, men oplever man gentagne infektioner eller at det føles konstant bør det undersøges nærmere af en læge. Hvis en blærebetændelse får lov til at gå ubehandlet hen kan problemerne opstå, og da gravide ikke altid har symptomer, er det naturligvis noget man skal være opmærksom på.
Hvilke konsekvenser kan blærebetændelse have for gravide?
I starten af graviditeten er der ingen grund til større bekymring hvis du får blærebetændelse. Når du når hen i 2. og 3. trimester, kan det resultere i alvorlige komplikationer såsom:
- Fremprovokering af plukveer der kan lede til for tidlig fødsel
- Lavere fødselsvægt
- At babyen får en infektion ved fødsel
- Betændelse i livmoderen efter fødsel
Blærebetændelsen vil irritere livmoderen, og derfor er det vigtigt at du får den rette behandling i tide.
Symptomer på blærebetændelse
Alle der har haft blærebetændelse ved, hvor ondt det kan gøre. Derfor kan det hurtigt snyde en under en graviditet, da mange slet ingen symptomer oplever. Årsagen til de manglende symptomer er urinrøret, som hos gravide begynder at gabe mere end normalt.
Typiske symptomer på blærebetændelse er:
- Svien og brænden når man tisser
- Øget tissetrang
- Smerter eller trykken over blæren
- Blod i urinen
- Pludselige plukkeveer
Hvis man samtidig har feber, og eventuelt flanke- eller mavesmerter, kan det tyde på spredning til nyrerne, såkaldt nyrebækkenbetændelse. Vær derfor ekstra opmærksom, hvis du har mistanke om en blærebetændelse. Besøg hellere lægen en gang for meget, end en gang for lidt.
Undgå blærebetændelse med fornuftig forebyggelse
Som med mange andre ting i livet kan det bedre betale sig at forebygge end at reparere. Det samme kan siges med urinvejsinfektioner, hvor du faktisk også har mulighed for at undgå at få det, eller i hvert fald minimere risikoen. Det kan du bl.a. gøre ved at:
- Drikke masser af vand
- Skære ned på sukker
- Tørre dig fra front til bag efter toiletbesøg, for ikke at få tarmbakterier i urinrørets retning
- Tisse efter sex – hver gang! På den måde skyller du bakterierne ud
- Holde høj hygiejnestandard hvis du har kæledyr
- Der er delte meninger om det at drikke tranebærsaft kan hjælpe på en urinvejsinfektion. Effekten er ikke bevist, men det skader i hvert fald ikke
Lægen tester for bakterier i urinen
Når du er til graviditetscheck hos lægen tester de din urin. Urinen bliver her tjekket for sukker, protein (æggehvidestoffer) og bakterier. Er der bakterier i urinen er det et tegn på, at du har en blærebetændelse. Protein ved denne undersøgelse kan også være et tegn på en blærebetændelse. Hvis der bliver fundet leucosytter og nitrit i urinen er det ligeledes et tegn på en urinvejsinfektion.
Hvordan behandles blærebetændelse i graviditeten?
Får du konstateret blærebetændelse undervejs i graviditeten kræver det medicinsk behandling. Behandlingen består af antibiotika som typisk gives over en periode på en uge, og det er vigtigt at du konsulterer din læge for at få den korrekte type antibiotika. Hvilken type du skal have, afhænger af hvor du er henne i din graviditet.