Close
Log Ind Opret Bruger
Sex og graviditet – Do’s and dont’t
facebook pinterest twitter

Sex og graviditet – Do’s and dont’t

Avatar
22 august 2016, 12:04 test7

 

Sex i graviditeten

 

Er det ok at have sex, når man er gravid?

Spørgsmålet lyder måske lidt fjollet i dine øre, men ikke desto mindre, så er det faktisk et spørgsmål jeg har fået rigtig, RIGTIG mange gange i min brevkasse i løbet af de sidste mange år.

Og ja.

Som udgangspunkt så må du gerne have sex, når du er gravid – selvfølgelig må du det. Men, når det så er sagt, så er der faktisk nogle ting, du skal være opmærksom på.

Her får du de 4 vigtigste ting, du og I skal være opmærksomme på, når snakken (eller løjerne) handler om sex i graviditeten

 

1 – Seksualiteten ændrer sig ofte i graviditeten

Maj Wismann, hvad hulan snakker du om (sidder du nok og tænker), men inden du sletter mailen/blogindlægget og tænker ”Kloge Åge MyAss”, så lyt lige med engang – for lige præcis på det her punkt, der er det faktisk RET fedt at være på forkant.

Seksualiteten ændrer sig ofte, og det er der rigtig mange grunde til. Der er både fysiologiske, anatomiske, hormonelle og følelsesmæssige årsager til at sex i graviditeten kan blive en anden oplevelse end det, I er vant til.

Og det er helt normalt!

Det skal du vide – seksualiteten er noget, der er i forandring hele livet. Man taler om et seksuelt potentiale, og når man arbejder med dét, eller med sin seksuelle intelligens, som nogle også kalder det, så er arbejder man ud fra devisen om, at seksualiteten og sexlivet er noget, der er under konstant forandring.

Og helt ærligt…

Under en graviditet er kroppen under den vildeste forandring.

Jeg ved ikke med din krop…

Men jeg kan tydeligt huske, hvordan min krop ændrede sig på helt vildt mange måder, de to gange jeg har ventet mig.

Endda forskelligt fra gang til gang.

Det samme har jeg hørt alle de gange jeg har lavet ”nybagte forældre kursus” i samarbejde med Nyborg Kommunes sundhedsplejesker.

Ja, den er god nok.

Noget ændre sig.

Problemerne opstår, hvis det bliver svært at håndtere, hvis man ikke kan tale om det, hvis man ikke er forberedt på det, hvis man ikke får sagt fra, sagt til, får løst problemerne sammen.

Så tag snakken – send denne mail til din partner, få gang i dialogen og vær forberedt.

Ikke på noget skidt, men på noget andet og på noget foranderligt.

 

2 – Måske kan I ikke have samme sex, som I plejer

Udover at være opmærksomme på forandringerne, være klar til dem og kunne tale om dem, når de opstår, så kan en af de oplevelser I kan få handle om, at I måske ikke kan have samme sex, som i plejer.

Jaja, selvfølgelig er missionærstillingen umulig, når du er 9. måneder henne – det behøver man ikke at have to sexologuddannelser, som jeg, for at regne ud!

Det jeg mener er, at der kan være stillinger, hvor det pludselig ikke er rart længere. Hvor det føles decideret ubehageligt, også tidligt i graviditeten, og hvor I simpelthen er nødt til at stoppe og bare putte/kysse/nøjes med at røre resten af aftenen.

Eller modsat, kan der være stillinger, hvor det pludselig er helt enormt lækkert, og hvor du mærker SÅ meget mere end du plejer.

Og ja, man kan faktisk godt begynde at mærke mere i underlivet i løbet af en graviditet. En større kontakt til alle nervebanerne.

Man kan opleve at blive mere modtagelig for berøring, man bliver simpelthen hurtigere fysisk tændt, fordi responsen går hurtigere i kroppen. Nogle oplever også det modsatte i perioder. At der er dødt.

En stor del af de gravide kvinder, jeg har talt med, oplever en forøget sensibilitet – de kan simpelthen mærke mere, det er som om ”kontakten” er bedre.

Udover, at der er stillinger, der kan være trælse den ene dag, og fantastiske den anden dag, så kan I også opleve, at I måske ikke kan være helt så voldsomme, som I plejer.

Nogle par kan rigtig godt lide hård sex.

Jeg taler ikke S/M her. Nej, jeg taler sex, hvor man tager hårdt fat og undskyld udtrykket ”knepper igennem”. Pludselig kan du og I opleve, at det føles helt forkert, når der ligger en lille baby i maven. Måske er det bare ikke rart, og du vil hellere holdes om, måske synes din kæreste pludselig, at det føles som overgreb – osv. osv. osv.

Pointen: Stillinger, forskellige typer af sex og samleje, følsomheden/sensibiliteten mm. kan have brug for justeringer, det er helt normalt og noget I nærmest kan forvente, og nogle gange fra gang til gang.

 

3 – Du kan pludselig opleve ømhed ”downunder” efter sex

Du skal også vide, at det er helt normalt, at du kan blive mere øm, når I har haft sex.

Dette er OGSÅ helt normalt.

Men er du i tvivl om, om du er FOR øm, eller begynder du at bløde efter sex, så skal du selvfølgelig gå til lægen og lige få en GU, og få tjekket op på det. Hellere en gang for meget til lægen, end for lidt, er tommelfingerreglen, når det handler om at være gravid.

Du kan både opleve at blive mere øm, når I har haft sex, men også at dine slimhinder bliver enormt irriteret, og det kan være vildt ubehageligt.

Som gravid er du også tit mere modtagelig for f.eks. infektioner og svamp i underlivet, og jeg har haft en del kvinder i min praksis, som har fortalt om, at så snart de havde sex, så fik de svamp. Igen.

Og det er jo lige til at blive vanvittigt af, ærlig talt.

Men det er ikke desto mindre et faktum for mange kvinder, og så kan man være nødt til at tænke i alternativer, når man har været igennem den 3 svampekur eller behandling mod en eller anden bakteriel infektion.

”Okay, hvis vi ikke kan have decideret samleje, hvor noget bliver puttet ind i noget, hvad hulan finder vi så på?”

 

4 – Din ”tænding” kan ændre sig

Den her kan føles lidt kryptisk, for hvis man aldrig har oplevet, at ens måde at blive tændt på, har ændret sig, så kan det ærlig talt føles som et chok og man kan hurtigt komme til at føle sig MEGET forkert, fordi man tror, den er rivende gal.

Men det er den ikke.

Måske elskede du for 3 mdr. siden, at din partner krøb op og lå i ske med dig, når du så tv – kyssede dig i nakken, bed dig blidt i øret og hviskede smålumre sætninger om, hvor meget han tændte på dig, havde lyst til dig og ville have dig.

Nu…

Drop det makker og lad mig være i fred!

Till gengæld kan du måske opleve, at mens I står midt i et kram (som du måske ALDRIG er blevet tændt seksuelt af før), pludselig bliver overrumblet af en tsunami af liderlighed, som du faktisk ikke helt ved, hvad du skal stille op med, fordi, sådan plejer det jo ikke at være!

Dette er blot eksempler for at vise, at din tænding, altså det du tænder på seksuelt ofte kan ændre sig markant i graviditeten.

Og til bage til spørgsmålet i starten: ” Er det ok at have sex, når man er gravid?” – ja, for hulan – det er i DEN grad ok, men vær opmærksom på dig og vær opmærksom på din partner, for der kan som sagt ske mange ændringer undervejs i de 9 måneder.

Kh,
Maj Wismann

 

Maj Wismann er sexolog du kan hente gratis kurser