Close
Log Ind Opret Bruger
Kontaktblødning: Når du bløder efter samleje
facebook pinterest twitter

Kontaktblødning: Når du bløder efter samleje

Avatar
25 september 2022, 14:41 Redaktionen

Kontaktblødning efter samleje

Kontaktblødning i graviditeten kan være en skræmmende oplevelse for mange kvinder, men det er ofte ikke noget alvorligt. Kontaktblødning i graviditeten defineres som let blødning efter seksuel kontakt eller en gynekologisk undersøgelse. Det er normalt ikke forbundet med smerter og kan vare fra et par timer til et par dage.

 

Hvorfor forekommer kontaktblødning?

Din livmoderhals er ekstra sensitiv i graviditeten og derfor kan der meget let forekomme blødning når man er gravid. Det er den bl.a. fordi der er en øget blodtilstrømning til slimhinderen i din livmoder.

Årsagerne til kontaktblødning i graviditeten kan være forskellige og kan inkludere:

  • Hormonelle forandringer: Hormonelle forandringer under graviditeten kan føre til øget blodgennemstrømning og ømhed i livmoderhalsen, hvilket kan føre til blødning efter sex eller en gynekologisk undersøgelse.
  • Infektion: Infektioner i livmoderhalsen eller vagina kan også føre til kontaktblødning.
  • Polypper: Polypper er små, godartede vækster, der kan vokse i livmoderhalsen eller vagina og forårsage blødning efter sex eller en undersøgelse.
  • Placenta problemer: Placenta problemer kan også føre til kontaktblødning.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis du oplever kontaktblødning i graviditeten, hvis det ledsages af smerter eller kramper. Din læge vil undersøge dig og muligvis anbefale yderligere tests for at fastlægge årsagen til blødningen og sikre, at der ikke er nogen alvorlige komplikationer.

Husk, at kontaktblødning i graviditeten er almindeligt og normalt ikke er farligt for dig eller dit barn. Men hvis du er bekymret eller oplever andre symptomer, bør du altid kontakte din læge.

 

Rifter gør, at du bløder efter samleje

Når man er gravid, skal kroppen transportere ekstra mange næringsstoffer rundt, fordi det lille foster også skal ernæres. Dette kan kun ske ved, at hjertet øger sin puls og blodmængden øges. Det er nemlig blodet, der transporter ilt og næring rundt i kroppen – og jo mere blod, jo mere næring kan der flyttes fra mor til barn.

Der er dog nogle trælse bivirkninger ved den øgede blodmængde; nemlig at de små blodårer, kaldet kapillærerne, er så spændte af al det ekstra blod, at de nemt brister. I skeden sidder mange af disse små kapillærer, og dertil er slimhinden i skeden ekstra tynd under graviditeten – sandsynligvis pga. den ændrede hormonbalance.

Man kan derfor meget nemt få rifter. Specielt ved samleje, også selvom det er blidt, roligt og dejligt.

Blodet kommer fra blodkar i selve skeden og har derved ikke noget at gøre med graviditeten. Det er kun blod fra livmoderen, man skal være bekymret for. Og hvis man bløder herfra er det typisk i så store mængder, at man ikke er i tvivl.

I nogle tilfælde kan blødningen komme fra den blodspændte livmoderhals. Men da blødningen kommer fra ydersiden af denne, er det heller ikke noget, der skader graviditeten. Der er derfor ingen grund til at undgå samleje.

Hvis blødningen fortsætter eller bliver kraftig, skal du kontakte fødestedet. Men husk at være ærlig og fortælle, at det skyldes samleje, så de kan hjælpe dig bedst muligt.

Hos nogle ses kontaktblødningen først dagen efter som brunt udflåd. En generel regel er, at alt hvad der er brunt, ikke bør skabe nogen bekymring. Brunt = gammelt blod fra en gammel blødning.

 

Hvordan ser kontaktblødning ud? 

Kontaktblødningen er normalt lyserød eller brunlig i farven og kan vare fra et par timer til et par dage. Kontaktblødning i graviditeten er normalt ikke forbundet med smerter eller kramper. 

Du vil typisk opdage det ved, at der er lidt blod på papiret når du tørrer dig eller der er lidt blod i dine underbukser.