Barsels bolognese
Pasta bolognese. Pasta og kødsovs. Barsels-bolognese, som vi har døbt det her på siden. Kært barn har mange navne.
Én ting er sikkert; dette er en klassiker, en livret både for små og store, smager fantastisk – og er fantastisk nem at lave.
Du kan bruge 30 min. af din søndag på at lave denne bolognese, og efterfølgende lade den simre i et par timer. Lav gerne en dobbelt / tredobbelt portion. Det kan nedfryses, og gemmes til de dage, hvor tiden til madlavning er knap.
Skal du snart på barselsbesøg, vil du garanteret blive meget populær, hvis du har et par fryseposer ‘Barsels-bolognese’ med (husk pasta!).
Derudover er der tilsat en del grøntsager, som er med til at give en masse god smag, sunde kostfibre og fylde til saucen.
Det står dig frit for, om du helt vil undlade eller selv tilføje andre krydderier. Denne opskrift indeholder mine favoritkrydderier, som jeg synes giver den perfekte smag til en bolognese.
Tid
30 min. (selve bolognesen kan med fordel stå og simre i flere timer inden servering).
Ingredienser til din bolognese / kødsauce
1-2 løg / et bundt forårsløg
2-3 fed hvidløg
4-5 gulerødder
3 stænger bladselleri eller ½ knoldselleri
En stor håndfuld finthakket kål (hvidkål/spidskål eller lignende)
1 peberfrugt (din favorit variant)
Et par deciliter god, økologisk olivenolie
500 g hakket oksekød
200 gram bacon i tern
1 liter tomatsauce på glas / din favoritvariant af hakkede tomater
2-3 spsk hvidvinseddike
2-3 spak balsamico
Evt. 2-3 deciliter rødvin
Brug dine yndlingskrydderier til retten – herunder er de krydderier, jeg bruger:
1 spsk oregano
1 spsk kanel
1 spsk enebær (knust med morter)
1 spsk allehånde
1 spsk karry
1 tsk spidskommen
1 spsk chili i flager
En håndfuld laurbærblade
Salt og peber
4 dl vand
Tilbehør
Din favoritpasta – fx fuldkornspastaskruer, der er børnevenlige, eller fettuccine (se kogetid som er anvist på pakken)
Revet parmesan
Frisk basilikum
evt. et skvæt god olivenolie på toppen
Sådan gør du:
1. Skyl og klargør alle grøntsagerne, og snit/hak dem fint. Jeg bruger altid vores stavblender – det er det nemmeste/hurtigste.
2. Rist bacon i en stor gryde til det er gyldent, og tag det op. Gem fedtet i gryden.
3. Kom alle krydderierne (minus laurbærblade) i gryden på medium varme, og rist dem af i baconfedtet.
4. Kom et godt skvæt olivenolie i gryden, og steg nu kødet. Hak det fint ud imens, det steger.
5. Hæld 3-4 spsk hvidvinseddike og balsamico i, og lad det simre lidt ind i kødet. Krydr med salt og peber.
6. Tilsæt alle grøntsagerne, og rist dem under omrøring ca. 5 minutter
7. Tilsæt tomatsaucen/de hakkede og laurbærbladene, et godt skvæt olivenolie og ca 4 dl vand. Hvis du har lyst, kan et par deciliter rødvin også tilsættes.
8. Rør det hele rundt, og lad det simre ved svag varme i et par timer (mindre kan også gøre det, men hvis bolognesen simrer et par timer, så bliver smag og konsistens endnu bedre).
9. Servér med pasta, revet parmesan og et par blade basilikum.