Chokoladekage – Bradepande, rawfood, cupcakes og hvid chokolade
Chokoladekage er en højt elsket klassiker der passer til alle lejligheder.
Hvad enten du skal lave kagen til søndagshygge med familien, fødselsdag eller have en bradepande med i skolen til uddeling, så er chokoladekagen en sikker vinder.
I denne artikel får du 5 opskrifter, der passer til alle lejligheder.
Bradepande chokoladekage
Hvis du skal lave chokoladekage til fritidsklubben, arbejdet, spejderlejeren eller andre steder, hvor der er mange aftagere, så er bradepande chokoladekagen den nemmeste løsning.
Det skal du bruge til ca. 30 stk kage
- 250 g blødt smør
- 350 g sukker (ca. 4 dl)
- 4 æg
- 500 g hvedemel
- 4 1⁄2 tsk bagepulver
- 1 dl kakao
- 3 tsk vaniljesukker
- 3 dl mælk
Sådan gør du
- Rør smør og sukker godt sammen.
- Tilsæt æggene et ad gangen, og rør dejen godt ind imellem.
- Bland mel, bagepulver, kakao og vaniljesukker sammen, og rør det i dejen skiftevis med mælken.
- Hæld dejen i en lille smurt bradepande (ca. 25 x 30 cm), og bag kagen nederst i ovnen.
- Bag kagen i en time ved 175 grader.
Raw chokoladekage uden mælk og gluten
Denne super sunde og lækre chokoladekage er udviklet af Nika Mauritsen, som er forfatter til Kernesund mad.
Kagen skulle efter sigende kunne booste din babys hjerne og celler med sunde fedtstoffer, vitaminer & mineraler og protein, inde i maven.
Du skåner også dit eget blodsukker, immunforsvar og mave-tarmsystem for raffineret sukker og gluten.
Et lækkert, sundt alternativ. Husk at selv sunde kager skal spises med måde.
Agavesirup påvirker ikke blodsukker, men må kun spises en gang imellem. Overdreven brug er ikke godt for leveren.
Tips
Strø kakaopulver over og pynt med friske bær.
Det skal du bruge
Bund
- 300 gram Mandler
- Lidt salt
- 250 gram Dadler
Fyld
- 4 stk Modne avocadoer
- 150 gram Kokosolie
- 2 stk Vaniliestænger
- 200 gram Agave eller ahornsirup
- 200 gram kakao pulver
Sådan gør du
- Blend først mandler
- Tilsæt og blend dadlerne i en god Foodprocessor.
- Pres bunden ned i springformen
- Blend alle ingredienserne til fyldet i en blender
- Smør fyldet på bunden i et jævnt lag.
- Stil kagen i fryseren et par timer.
- Server evt. med blendet hindbær ( kogt og gen-indfryst) og citron.
Chokolade cupcakes med icing
Kært barn har mange navne. På dansk muffin med glasur, på engelsk cupcake med icing og i den amerikanske udgave er det cupcake med frosting.
Glasuren kan variere men tager normalt udgangspunkt i flødeost eller smør blandet med flormelis og evt. lidt mælk.
Lad børnene hjælpe til med pynten og vær kreativ med søvlperler, slik og hvad I ellers kan finde på.
Dej
- 200 gram Hvedemel
- 150 gram Sukker
- 40 gram Kakao
- 2,5 tsk Bagepulver
- 2,5 dl Mælk
- 50 gram Smør
- 0,5 tsk Vaniliesukker
- 80 gram Chokolade – mørk
Icing – Glasur
- 300 gram Flormelis
- 80 gram Smør
- 1,5 spsk Mælk
- 2 tsk Frugtfarve
- 0,5 stk Citron
- 1 stk Pyntekrymmel
Sådan gør du
- Mel, sukker, kakao og bagepulver sigtes i en skål.
- Smelt smørret i en gryde under jævn varme og rør mælken i, til blandingen er fingervarm (ca. 37 grader). Tilsæt vaniliesukker og rør.
- Hæld mælkeblandingen i skålen med melblandingen og rør med en grydeske. Dejen må gerne være klumpet.
- Hak chokoladen groft og tilsæt chokoladen i dejen.
- Tænd ovnen på 180 grader (170 grader ved varmluft), mens du lader dejen stå 15 minutter i skålen.
- Fordel dejen i 12 muffinformen. Hver form skal være 2/3 fuld. Stil formene med afstand på bageplade. Hvis du bruger genbrugsforme så husk at smør formene først.
- Bag kagerne 20-25 minutter. Du kan se om kagerne er færdige efter 20 minutter med en strikkepind. Hænger der dej ved, skal de have lidt længere.
- Lad kagerne køle af inden du pynter med icing.
- Icing – Flormelis og smør piskes i en skål ved lav hastighed.
- Mælken, (og evt. saften af ½ citron, hvis du ønsker en frisk glasur) tilsættes og piskes ved høj hastighed i 5 minutter, til cremen er luftig og let.
- Tilsæt frugtfarve i den ønskede farve. Hvis blandingen herefter virker lidt tynd, kan du tilsætte mere flormelis. Konsistensen skal være tyk.
- Sæt icing på køl i 30 minutter hvorefter den sprøjtes på kagerne med en flødeskumsprøjte. Pyntes til sidst med det ønskede krymmel.
Orange chokoladekage
Appelsin er perfekt til at give chokoladekagen et smagfuldt løft.
Denne version er super hurtig og kan bruges til både søndagshygge og fødselsdag.
Opskriften er udviklet af Anitta Dalsgaard, som er kliniks diætist og prædiker lidt, men rigtig godt princippet.
For hende er der ikke nogle forbudte fødevare, det gælder istedet om at spise lidt mindre af det rigtig gode.
Værd at vide:
Du kan lave en variation af kagen ved at tilsætte 1,5 dl kokosmel.
Opskriften er nok til 4 små, men rigtig gode portioner.
Det skal du bruge:
- 1 stk Skal af økologisk citron
- 85 gram smeltet smør
- 45 gram Kakao
- 150 gram Mel
- 1 tsk Bagepulver
- 2 stk Æg
- 150 gram Sukker
- 1,25 dl Appelsinsaft
Sådan gør du
- Riv appelsinskal, og smelt smør.
- Bland kakao, mel, bagepulver og revet appelsinskal.
- Pisk æg og sukker sammen, til det er lyst og boblende.
- Bland skiftevis melblanding og appelsinssaft i ægge-sukker-massen med en grydeske.
- Vend hurtigt det smeltede smør i til sidst.
- Hæld dejen i en springform med bagepapir, og bag kagen i ca. 1 time ved 175℃.
Brownies
Chokoladekagernes rolls royce er brownies og her er en lækker opskrift på fra Morten Heiberg.
Portionen er til ca en 12-15 stykker.
Det skal du bruge:
- 250 gram Mørk chokolade, 66 %
- 125 gram Smør
- 85 gram Mel
- 2 spsk Kakao
- 2 tsk Bagepulver
- 5 stk Æg
- 1 knivspids Salt
- 380 gram Sukker
Sådan gør du
- Smør en lille kvadratisk eller rektangulær bageform med et tyndt lag smør og drys den med mel, sørg for at det overskydende mel vendes ud af formen.
- Hak chokoladen fint og skær smørret i mindre stykker.
- Smelt chokoladen med smørret i en kasserolle.
- Tænd ovnen på 180°.
- Sigt mel, kakao, bagepulver og salt sammen.
- Pisk æg og sukker sammen i en røremaskine, skru ned på laveste trin og tilsæt den lune chokolademasse. Hvis du tilbereder dejen med elpisker, er fremgangsmåden den samme.
- Rør melblandingen i dejen, når dejen er homogen. Pas på ikke at røre dejen sej, den skal kun lige være rørt sammen.
- Hvis du har lyst, kan du hakke 100 g ekstra chokolade af samme slags, som du kom i dejen, og vende det i nu.
- Bag kagen på midterste rille i ovnen i ca. 30 min. Lad kagen afkøle i formen.
Hvid chokoladekage “limies”
En »Limie« betyder på engelsk en meget bleg person.
Her dækker navnet over hvide chokoladekager med lime – syrlige og søde på en gang.
Opskriften er fra Alette Bertelsen, der er forfatter til kagekogebogen “Kager, der smager”.
Værd at huske: Limies skal spises samme dag, de er bagt. Husk, at det er nemmere at rive skallen af limefrugterne, før de presses.
Det skal du bruge
Limelage
- 2 stk Saft fra lime
- 0,75 dl Sukker
Limie
- 125 gram Smør
- 1 stk Vaniljestang
- 4 stk Æg
- 200 gram Sukker
- 2 stk Reven skal fra lime
- 250 gram Hvedemel
- 2,5 tsk Bagepulver
- 1 dl Mælk
- 100 gram Hvid Chokolade
- 50 gram Grofthakkede hasselnødder
Sådan gør du
- Smelt smørret og lad det køle af.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen (smid ikke stangen ud, men lav dit eget vaniljesukker).
- Pisk æg, sukker og vaniljekorn skummende og rør smørret i.
- Rør limeskal i.
- Bland mel og bagepulver og rør det i dejen skiftevis med mælken.
- Hak chokolade og hasselnøddekerner groft og vend det i dejen.
- Hæld dejen i et ildfast fad og bag den ca. 25 minutter ved 175°.
- Kog imens ingredienserne til limelagen sammen i 5-6 minutter.
- Lad kagen afkøle i 10 minutter, før du overhælder den med lage.