RSV-virus vaccination: Lær alt om virussen og MATISSE studiet
Man ved, at respiratorisk syncytialvirus (forkortet RSV) er årsag til almindelige sygdomme i luftvejene. Faktisk er det den mest almindelige årsag til bronkiolitis (betændelse i de små luftveje) og lungebetændelse hos børn under 12 måneder. Hos de fleste små børn er RSV ofte mild og giver hvæsende vejrtrækning, hoste, nysen og løbende næse.
Men hos nogle spædbørn kan RSV være alvorligt og give problemer med at spise eller trække vejret. Dette gælder især for spædbørn, der er født for tidligt, eller som har problemer med hjerte eller lunger.
Hvad er RSV?
RSV er smitsom og spredes gennem kontakt med en person, der har virussen, ofte ved at nyse, hoste eller kysse.
Den kan også spredes ved at røre ved kontaminerede overflader, såsom dørhåndtag eller tæpper, og derefter røre ved munden, næsen, eller øjnene. Når spædbørn bliver syge af RSV, er
de som regel smittebærende i ca. 3 til
8 dage, og de får det normalt bedre efter en uge eller to. Sygdomme forårsaget af RSV forekommer som regel om efteråret, vinteren eller tidligt om foråret.
Hvad er det, MATISSE-vaccinestudiet for vordende mødre undersøger?
Vi undersøger, om en forsøgsvaccine mod RSV kan aktivere en vordende moders immunsystem, så det danner antistoffer, som yder beskyttelse mod RSV, der kan videregives til barnet, der er under udvikling. Vi arbejder på at forstå, om vaccinen er sikker, og om den kan hjælpe med at beskytte spædbørn mod RSV, efter barnet bliver født.
Hvem kan deltage?
Du kan være egnet, hvis du:
- er mellem 18 og 49 år
- er sund og rask og venter et enkelt sundt og rask barn
- er i 24. til 36. graviditetsuge, når du modtager studievaccinen
- ikke planlægger at føde dit barn hjemme
- er villig og i stand til at komme til studiebesøg og følge instruktionerne fra dit studieteam
Du skal opfylde andre krav for at deltage, og studiepersonalet vil tale med dig om disse krav under et screeningsbesøg.
Hvordan virker vaccinen?
Vacciner er en vigtig og sikker måde til at beskytte sig selv mod sygdomme, allerede før man bliver syg. Vacciner arbejder på forskellige måder for at øge kroppens forsvarssystem (eller immunsystem). Med vaccinen i MATISSE-studiet gøres dette ved at injicere en lille smule af et protein, der ligner RSV.
Når du får en vaccine, producerer din krop sygdomsbekæmpende proteiner, der kaldes antistoffer. De hjælper med til at beskytte dig, hvis du bliver udsat for den rigtige sygdom i fremtiden.
Vil du modtage forsøgsvaccine eller placebo?
Hvis du er egnet til at deltage i MATISSE-studiet og beslutter dig for at deltage, vil du få en injektion af enten RSV-forsøgsvaccinen (vaccinen vi undersøger) eller placebo. Frivillige deltagere får ikke lov til at vælge, hvad de modtager. Denne beslutning vil blive truffet tilfældigt, som at slå plat og krone. Du har lige stor chance for at
få forsøgsvaccinen eller placeboen. Hverken du eller studiepersonalet vil vide, hvad du fik.
Placebo ligner forsøgsvaccinen og gives på samme måde, men den indeholder ingen aktive ingredienser. Når nogle frivillige deltagere får placebo og andre får forsøgsvaccinen, kan forskerne sammenligne disse grupper for bedre at forstå, om ændringer i dit helbred eller dit barns helbred skyldes forsøgsvaccinen og ikke noget andet.
Hvor lang tid skal jeg deltage i studiet?
Der er fire planlagte studiebesøg over en periode på cirka 10 måneder, efter du får vaccinen. Ved det ene af disse besøg vil du få din vaccination, et andet finder sted på hospitalet, når dit barn bliver født, mens nogle kan blive udført telefonisk. Du vil have regelmæssig kontakt med studiepersonalet, enten gennem en e-dagbog eller med telefonopkald under hele studiet. Disse kontakter har til formål at konstatere, om dit barn har haft behov for at blive set af en læge mellem studiebesøgene.
Hvor længe vil mit barn deltage i studiet efter han/hun er født?
Dit barn kan være involveret i MATISSE-studiet i optil 12 eller 24 måneder. I dette tidsrum skal barnet komme til studiebesøg på en studieklinik cirka hvert halve år. Derudover kan barnet have ekstra uplanlagte studiebesøg, hvis barnet bliver set af en læge på grund af vejrtrækningsproblemer eller andre luftvejsproblemer.
Hvad nu hvis jeg indgår i MATISSE- vaccinestudiet for vordende mødre og senere skifter mening?
Du vælger helt selv, om du vil deltage i et klinisk studie. Hvis du beslutter dig for at deltage, kan du også til enhver tid skifte mening og forlade studiet. Det vil ikke påvirke din eller dit barns almindelige behandling. Vi beder dig blot om at fortælle det til studieteamet, hvis du beslutter dig for at udtræde, så de kan tjekke dit helbred og dit barns helbred en sidste gang.
Du har måske spørgsmål om MATISSE-studiet, som ikke er dækket her. Kontakt studieteamet for en uforpligtende snak.
Kontakt
Læs mere “Grundlæggende oplysninger om maternelle vacciner og vaccineforsøg”
- Odense Universitetshospital Projektsygeplejerske Bente Ramskover, [email protected]
- Aarhus Universitetshospital Projektsygeplejerske Yordanos Yehdego, [email protected] Telefon: 24777995
- Hvidovre Hospital Projektsygeplejersker Louise Krohn-Dehli 29787847 og Dorthe Petersen 21284575