Close
Log Ind Opret Bruger
Hver fjerde graviditet er en ups’er
facebook pinterest twitter

Hver fjerde graviditet er en ups’er

Julie - Min-Mave.dk
2 juli 2019, 00:49 Julie - Min-Mave.dk

uventet gravid

En ny undersøgelse, som BT har fået foretaget, viser, at hver fjerde graviditet er en såkaldt ups’er. For 20 år siden, i 1993, var det blot 15 % af graviditeterne, der var ikke-planlagte.

Planlagt graviditet eller ej

Formanden for landets sundhedsplejersker, Susanne Hede, peger på, at det relativt store antal ikke-planlagte graviditeter kan have noget at gøre med, at vores hverdag er så kontrolleret og målrettet.

Hun forklarer; ”De unge har fuld adgang til prævention og vi ser faktisk også, at brugen af fortrydelsespiller er steget. De unge er utroligt målrettede og kontrollerede i forhold til uddannelse og karriere. Derfor tror jeg, at det store antal kan handle om, at når barnet ikke var positivt planlagt, så oplever de det som ‘ikke planlagt’, når de bliver gravide”.

Skrøne om graviditet og amning

Seniorforsker Mogens Christoffersen fra Socialforsknings Instituttet har et lidt andet bud på en forklaring. Han gætter på, at det ofte er etablerede par, der oplever en uventet graviditet – måske fordi de ikke troede, de kunne få flere børn og derfor er begyndt at tage lidt lettere på brug af præventionen.

Han peger desuden på, at nogen måske fortsat ikke er klar over, at det er en gammel skrøne, at man ikke kan blive gravid, mens man ammer.

Danskerne er for dårlige til at lave børn

Ønskebarn på trods

Familievejleder Lola Jensen minder om, at selvom graviditeten måske var uventet, er der tale om et ønskebarn, da forældrene jo ellers havde valgt en abort.

Til BT fortæller hun, at man ikke behøver forklare en 4-årig, hvorvidt det var planlagt eller ej, men hendes holdning er samtidig, at man skal være ærlig, hvis man bliver spurgt direkte.

I følge undersøgelsen er 26 % af graviditeterne i Sydjylland ikke-planlagte, mens tallet for Sjælland er 21 %

Kilde: BT.dk

Deltag i debatten

  • Er dine børn planlagte eller ikke-planlagte ønskebørn?