Close
Log Ind Opret Bruger
Colestrum – råmælk, den første livsvigtige ernæring til baby
facebook pinterest twitter

Colestrum – råmælk, den første livsvigtige ernæring til baby

Avatar
22 marts 2013, 13:47 contsite1

Colestrum
Den første ernæring dit lille nyfødte barn vil få, hvis du skal amme, er råmælk, også kaldet colestrum.
En del gravide oplever, at råmælken begynder at vise sig allerede i graviditeten.

Den første ernæring dit lille nyfødte barn vil få, hvis du skal amme, er råmælk, også kaldet colestrum. Det er en gullig, tyk væske, som indeholder koncentreret næring og antistoffer, så dit barn får den bedst mulige start på livet.

Råmælken løber til efter fødslen, da de hormoner der forårsager veerne vil få brysterne til at producere mælk.

En del gravide oplever dog, at råmælken begynder at vise sig allerede i graviditeten. Hos nogle lækker brystet ligefrem, og det kan måske endda være nødvendigt at bruge ammeindlæg. Hos andre løber brystet måske en smule, når brysterne får opmærksomhed under samleje, mens nogen slet ikke ser skyggen af råmælk.

Råmælk – colestrum – er den første ernæring til din baby. Hvor tidligt råmælken kan dannes er individuelt. Nogle danner råmælk allerede det øjeblik, de er blevet gravide – oftest kun for flergangsgravide. Andre oplever det først til sidst i graviditeten eller slet ikke. Man kan også godt opleve, at råmælken pludselig forsvinder igen i graviditeten.

Sådan får du baby til at tage sut imellem måltiderne

 

Råmælken forsvinder ikke

Hvis du har oplevet at have råmælk i graviditeten, og den en dag ikke er der mere, så betyder det ikke, at den er væk for evigt. Der vil hele tiden blive produceret nyt råmælk, så du skal ikke være bekymret for, om din baby bliver snydt, når du engang har født.

Din krop vil bare begynde at producere nyt colestrum, når du har født.

Hvis du slet ikke har oplevet at have råmælk i brysterne, er tanken om hvorvidt du overhovedet kan danne mælk måske nærliggende. Her er der dog heller ingen grund til bekymring. Mælken skal nok løbe til, når du har født. Det er faktisk også det mest praktiske for dig, så selvom det kan virke træls at dine bryster er tomme, mens alle andres løber, så er du den mest heldige.

Nogle kvinders bryster løber ikke, men de er i stand til at presse nogle dråber ud, hvis de trykker på brystet. Brysterne er sådan indrettet, at jo mere du udskiller, jo mere vil de producere.

Så du kan rent faktisk fremprovokere en mælkeproduktion, som jo i graviditeten udelukkende vil være en belastning. Så fingrene væk, selvom det er forunderligt hvilke tricks, at kroppen kan.

 

Se også: Tasken til fødslen- og de første dage efter