10 husmorråd til en god nattesøvn for gravide
Du har nok forventet at få søvnmangel, efter at du har født dit barn, men de færreste er faktisk klar over at søvnmangel allerede begynder under graviditeten.
Derfor har vi samlet de her husmorråd til at få en god nattesøvn som gravid.
Nattesøvn i første trimester
Søvnproblemer under graviditeten starter allerede i første trimester, hvor hyppige ture til badeværelset i løbet af natten (for at tisse eller kaste op) afbryder din skønhedssøvn.
Og så er der alle de andre ting: halsbrand, sult, livagtige drømme, kramper i benene og angst.
Heldigvis venter andet trimester lige rundt om hjørnet, og det er den såkaldte ”honneymoon” periode, hvor du kan få sovet igennem.
Søvnproblemer i tredje trimester
I tredje trimester, hvor du har brug for at sove ekstra meget, for at sætte det overskud ind på søvnkontoen, som du får brug for at trække, når dit barn er født, bliver det endnu sværere at sove. Du kan ikke engang finde en behagelig stilling at sove i uden en hjælpende hånd – eller kran…?
Men det største problem er at maven trykker på blæren, så du hele tiden skal tisse. Og faktisk skal du ikke kun tisse for dig selv, din nyrer renser nemlig også væsken i din livmoder, sådan at du rent faktisk tisser for to.
Læs her: 9 husmorråd mod morgenkvalme.
Find den rigtige stilling at ligge i
Det allerbedste trick til en god nattesøvn, er at finde den rigtige stilling at sove i.
Gravide anbefales at sove på siden, både fordi det er mest behageligt i forhold til maven, og fordi man på den måde undgår at mave lægger et tryk på ryggen og de indre organer.
Mange gravide fortæller at de ligger bedst med en pude imellem benene og det øverste knæ bøjet.
Du kan bruge en graviditetspude, der er er stor og fyldig og til at sove med. Alternativt kan du allerede nu tage din ammepude i brug, og bruge den om natten.
10 husmorråd til nattesøvn:
1. Undgå koffein efter middag (herunder te, kaffe, cola og chokolade)
2. Drik dine otte glas vand om formiddagen og tidlig eftermiddag, og undgå for meget vand efter kl. 16.00. Hvis du er tørstig skal du selvfølgelig drikke, men prøv at nøjes med små slurke.
3. Dyrk motion i løbet af dagen og aftenen. Den daglige træning vil hjælpe dig med at sove bedre, så længe det er nogle timer før sengetid. Motion er nemlig energigivende, og du har brug for et par timer til at slappe af igen.
Læs mere: om motion under graviditeten.
4. Spis en snack lige før sengetid, så du undgår at vågne af sult omkring midnat. Det kan fx være en proteinbar eller en grovbolle, som giver maven noget at arbejde med i mange timer og holder dit blodsukker stabilt.
5. Tag et varmt bad inden sengetid. Det beroliger kroppen og får den til at slappe af.
6. Holdvinduet på klem, hvis vejret er til det. Den friske luft er søvndyssende og gør rummet mere behageligt.
7. Bed din mand om at nusse dig og dyrk sex, hvis du har lyst til det. Du kan også bede om en massage, der får jer begge til at slappe af.
8. Prøv afspændingsøvelser, hvor du fokusere på dybe vejtrækninger, meditation og visualiseringsteknikker. Forestil dig fx små får, der hopper over hegnet i en lang række.
9. Få installeret et svagt nattelys på badeværelset, så du ikke bliver vækket af det skarpe lys på badeværelset.
10. Hvis du ikke kan sove, så stå op og læs lidt i en bog, inden du prøver igen. Hvis du ligger med sammenpressede øjne, og insistere på at sove, bliver det kun sværere at falde i søvn.
Hvilke tricks bruger du til at falde i søvn?
Del dine tips og tricks med andre gravide på Min-Mave.dk.
Se en video om søvnstilling
3 svar til “10 husmorråd til en god nattesøvn for gravide”
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
Jeg tager en bad om aftenen og har en pude mellem benene 🙂
Følger rådene, men sover fortsat dårligt mest pgr. hedeture og bækkensmerter. Vågner badet i sved 🙁 SÅ er det godt der er barsel, så man kan tage en middagslur.
Jeg sover egentlig fint nok, eller dvs.. Jeg vågner hver gang jeg vender mig, for det gør så ondt i mine mavemuskler og i min lyske at flytte rundt på alle de kilo..