Close
Log Ind Opret Bruger
Selvstændig med mave – Tjeklisten til barselsdagpenge
facebook pinterest twitter

Selvstændig med mave – Tjeklisten til barselsdagpenge

Redaktionen
29 august 2016, 12:34 Redaktionen

Anette Damgaard er selvstændig iværksætter og gravid

Er det overhovedet klogt at starte sin egen enmandsvirksomhed, når man står i fjerde måned af sin graviditet? Svaret – for mit vedkommende – var ja. Selvfølgelig vil det altid komme helt an på den enkeltes situation, men hvis alternativet er dagpenge i resten af tiden indtil fødslen og derefter mange måneder på barsel, så er det helt klart et stort rungende ja. Så kommer hele universet heller ikke kun til at handle om den lille pode, som er på vej.

I februar 2016 blev jeg fyret fra mit tidligere arbejde. Jeg var på det tidspunkt to måneder henne. Jeg havde ikke fortalt min daværende chef omkring min graviditet. Det burde jeg nok have gjort, som min fagforening sagde, men forholdet mellem os var spændt, og jeg var ikke klar til at fortælle det. Han fik dog det sidste ord, og pludselig stod jeg fritstillet. Now what?

Jeg har tidligere været selvstændig, og jeg har altid sagt, at jeg elskede den tid. Frirummet, hvor jeg selv styrede arbejdsopgaverne og ikke skulle stå ansigt til ansigt med dårlige chefer. Men en ting er at drømme tilbage, en anden ting er at kaste sig ud i det – igen. Og kan man overhovedet få nogen form for succes, når maven vokser stødt?

Jeg spekulerede meget. Samtidig drak jeg en hulens masse kaffe med mit gode netværk. Skulle jeg gå efter det sikre lønnet job eller blive selvstændig igen? Jeg var 100 % ærlig over for alle dem, jeg mødtes med. Skulle de skaffe mig et job på arbejdsmarkedet, så var jeg nødt til at fortælle dem om graviditeten. De skulle ikke ende med at have anbefalet mig, og få måneder senere skulle jeg gå på barsel. Man skal værne om sit netværk, synes jeg!

En af mine tidligere kolleger – som samtidig er blevet min gode veninde – anbefalede mig fra starten at kaste mig ud i det selvstændige erhverv igen. Jeg havde jo løn i nogle måneder fra det gamle arbejde, så jeg havde en indkomst. Og gik det helt galt som selvstændig, som hun sagde, så måtte jeg kaste mig ud i dagpengeland. Så simpelt var det. Og hun havde jo ret.

Min mand var i samme båd som hende. Det afgørende argument var: ”Anette, du var jo så glad som selvstændig. Du har aldrig været mere glad.”. Og så gjorde jeg det. Oprettede atter CVR-nr på virk.dk, og så var jeg i gang. Jeg var nu Digital Marketing-rådgiver med fokus på sociale medier og marketing. Og ja, så simpelt var det. Næste projekt var så at få nogle kunder!

Mit netværk er mit levebrød

Overskriften siger det hele. Jeg har absolut ikke været aggressiv i at markedsføre mig selv. Men mit netværk er mit levebrød. Jeg har altid gjort en dyd ud af at pleje mit både private og professionelle netværk, fordi jeg gennem årene har set, hvad det har ført med sig. Både af job, bolig, transport, osv. Og da jeg offentliggjorde på LinkedIn og Facebook, at min gamle virksomhed “Medielover” nu var genåbnet, fik jeg – foruden de mange lykønskninger – mange tilkendegivelser fra det professionelle netværk, som hurtigt førte kunder med sig.

Der var helt klart en opstartsperiode, hvor jeg investerede i kunderne og ikke fik det store økonomiske udbytte. Men heldigvis havde jeg min løn fra den tidligere arbejdsgiver at leve for. Mit udgangspunkt var derfor, at jeg de sidste lønnede måneder skulle lægge ekstra kræfter i virksomheden for at indhente kunder, og derefter skulle jeg bare tjene over dagpengesatsen. Det var selvfølgelig langt under min egentlige løn, men min egen trivsel under graviditeten vægtede langt højere end det økonomiske aspekt. Jeg skulle udfordres fagligt, men jeg skulle samtidig kunne være i situationen, i takt med at denne bette voksede inde i maven.

Jeg fik efter kort tid plads på et bureau, hvor jeg havde min daglige gang og kunne udføre mine opgaver for kunderne. Jeg var chefen. Jeg styrede, hvornår jeg kom og gik. Og om der var dage, hvor jeg havde brug for at være hjemme. Samtidig kunne jeg gå til en masse yoga om formiddagen, hvilket var meget effektivt for den hårdt pressede krop. Det var således på mine præmisser, at jeg startede min virksomhed. Og det gav mig en indre ro.

Barsel som selvstændig

Jeg har nu kun halvanden måned til termin. Jeg skal snart på barsel. Og en masse spørgsmål er begyndt at hobe sig op:

  • Hvad med kunderne, når jeg pludselig har en skrigende unge på armen?
  • Er jeg berettiget barsel som selvstændig?
  • Hvor længe kan jeg være på barsel?
  • Etc.

De seneste par måneder har jeg fået et tæt samarbejde med andre selvstændige, hvilket betyder, at jeg trygt kan overlade mine kunder til andre, når hverdagen pludselig ændrer sig til babygylp. Det er selvfølgelig med en vis betænkelighed at overlade kunderne til andre; kan jeg få kunderne tilbage bagefter? Og vil de blive behandlet godt?
Det må tiden vise.. Men jeg stoler på mine samarbejdspartnere og sætter min lid til, at det nok skal gå godt i den periode. Jeg har ikke fundet en substitut til alle kunder endnu, og måske kommer det heller ikke til at ske. Men det går nok. For vigtigst af alt er, at kunderne kender til min situation. De ved, at jeg er gravid og kun var tilgængelig i en vis periode. Og så må vi om nogle måneder atter hive fat i hinanden, hvis/når en ny opgave skulle kræve det.

Jeg ER berettiget barsel. Der er dog forskel på, om den udregnes ud fra, om man har haft sin virksomhed i 1 år med overskud. Eller om virksomheden er under 1 år. Det er individuelt, og på Borger.dk under Orlov og barsel kan man klikke på “Selvstændig på barsel” og finde ud af, hvor meget man er berettiget. Derudover kan man gribe fat i Udbetaling Danmark, som også kan svare på en masse spørgsmål.

Jeg går på barsel en måned før termin. Hvor længe jeg reelt set forbliver på barsel, har manden og jeg ikke bestemt os for endnu. Det kommer helt klart an på, hvilket barn vi får. Men jeg ved, at der foreligger en mulighed for mig som selvstændig, som jeg kraftigt overvejer at gøre brug af. Efter de første tre måneder på barsel, overgår jeg til forældreorlov, hvor jeg som selvstændig har mulighed for at få mindre udbetalt, hvis jeg ønsker at gå tilbage til at arbejde nogle få timer om ugen. Det positive er her, at man så kan forlænge sin forældreorlov i sidste ende, så man ikke kun har de klassiske 32 uger. Man kan således tilpasse sin forældreorlov og forlænge med fx et halvt år, så man både kan holde gang i sin virksomhed, men samtidig også være der for sit barn.

Hvordan jeg ender med at tage forældreorloven, venter jeg lidt med at beslutte. Men jeg skal i hvert fald tilbage til min virksomhed, når jeg og den lille er klar til det. For livet som selvstændig er fantastisk. Det er hårdt i perioder, hvor man skal knokle for at få kunder, indberette moms og skat, selv betale pension, afsætte til ferien osv., men jeg synes, at det er det hele værd. For jeg er glad hver dag. Og det betyder alt, når man snart står med et barn på armen.

Om lykken stadig vil være der, når barnet kommer, eller om praktiske – og økonomiske – forpligtelser senere vil fylde mere og derfor sende mig tilbage på arbejdsmarkedet, må tiden vise. Jeg ved, at der findes fantastiske virksomheder med gode chefer. Det er bare mit arbejde at finde dem til den tid, hvis det er.

Det vigtigste er, at jeg intet fortryder ved at oprette mit CVR-nr under min graviditet. Tværtimod. Det var det bedste, jeg kunne gøre for mig selv.

Tjekliste for oprettelse af virksomhed

Oprette CVR-nr -> www.virk.dk

Find bankinstitut (opret erhvervskonto)

Oprette NemId – Erhverv

Oprette E-boks – Erhverv

Find Revisor – eller gør-det-selv (Dinero.dk eller Billy.dk)

Find pensionsselsskab

Søge barselsdagpenge

Virk.dk -> Ansøg om barsel (sørg for at ha’ alle rettigheder – ellers tag fat i NemFusion)

Forskellige scenarier:

Virksomhed i 1 år – du får barselsdagpenge ud fra dit overskud

Virksomhed under 1 år – du får barselsdagpenge ud fra din tidligere indkomst. Læs mere her

Læs mere på Borger.dk under Selvstændig på barsel

Ring evt. Til Udbetaling Danmark, hvis du har flere spørgsmål

 

Kærlig Hilsen

Anette Damgaard Skrumsager, Medielover

 

Min-Mave Iværksætter er sponsoreret af vores gode venner fra Dinero Regnskabsprogram. Ønsker du hjælp til at overføre dit regnskab fra et andet regnskabsprogram, så skriv til [email protected], så hjælper vi dig videre 🙂

Dinero er en fantastisk hjælp til iværksættere