Close
Log Ind Opret Bruger
5 tips til at blive en stærk morprenør
facebook pinterest twitter

5 tips til at blive en stærk morprenør

Redaktionen
5 september 2016, 11:16 Redaktionen

Momprenør's er lidt nemmere hvis du følger disse råd

At blive iværksætter som gravid, barslende eller mor til små børn, er ikke længere noget med at hækle hagesmækker og sælge dem. Det er seje kvinder, der har gode ideer, store forretningsplaner og ikke mindst et brændende ønske om at kunne aflevere sent og hente tidligt.

I USA har den store bølge af mødre, der beslutter sig for at sige deres gode job op, og forfølge drømmen om at eje sin egen forretning fået betegnelsen ”mompreneurs”.

Men lad os da bare kalde det morprenør her på Min-Mave.dk 🙂

 

Digitale muligheder og hjemmearbejde

En af de store grunde til den stigende trend er, at den digitale tidsalder har gjort det muligt at drive en forretning hjemmefra og om aftenen, når børnene sover.

Det giver en enorm fleksibilitet, som er interessant for mange kvinder, der ønsker mere plads til børnene i hverdagen, samtidig med at de ikke vil gå på kompromis med karrieren.

Du kan også bruge et digitalt regnskabsprogram til at holde styr på det hele. På amino.dk kan du se en guide til regnskabsprogrammer, hvad de koster og hvem der skal vælge hvad.

 

Hårdt arbejde som morprenør

Selvom man arbejder hjemmefra og nyder stor flesibilitet som forretningsejer, så er det alligevel et hårdt job, som kan knække nakken på de fleste.

Derfor er det vigtigt at passe på sig selv, og lægge en plan for, hvordan man får succes både derhjemme og i forretningslivet. Det får du nogle gode råd til her.

 

1) Hvem gør hvad derhjemme?

Hvis du er i et parforhold, så snak med din partner om hvordan I fordeler arbejdet i hjemmet. Selvom det i dag er normen, at danske mødre arbejder, så viser undersøgelser, at det stadig er kvinderne, der står med hovedansvaret for husholdningen og børnene, fx i forbindelse med sygdom.

Snak også om hvorvidt I skal have hjælp – rengøring, babysitter eller måske endda en aupair?

Hvis du er alene, så få al den hjælp du kan og sørg for at sætte dit netværk af veninder, bedsteforældre osv. op rundt omkring dig, så du kan få hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

 

2) Strategier der giver succes

Du kan sagtens få en succeshistorie ud af dit iværksætterliv med en smule sult, flid og planlægning. De følgende er de vigtigste strategier for succes:

 

Gør din passion til din levevej

At blive iværksætter kræver masser af passion og energi, derfor hjælper det meget, hvis du arbejder med noget, som du virkelig brænder for.

En anden bonus er, at det gør det nemmere for dig at sælge noget du brænder for. Man sælger nemlig altid begejstring, og det kan mærkes hvis du ikke er ægte begejstret.

 

Læg vægt på struktur og effektivitet

Optimer konstant dine arbejdsprocesser, så du ikke spilder din tid unødvendigt. Du er jo en travl mor med familie, så der er ikke meget tid til overspring og omveje.

En god måde at effektivisere sin tid er fx at slukke sit internet i 1-2 timer dagligt, hvis det er muligt. Det er utroligt hvor fokuseret og effektivt, der arbejdes, når man ikke bliver forstyrret af forskellige notifikationer og mails.

En anden måde at effektivisere på, er at lave mad til 2-3 dage af gangen. Så der ikke skal laves mad hver aften.

En tredje måde: Hvis du har medarbejdere, så fortæl dem at du fx ikke vil forstyrres mellem klokken 9-11, medmindre lokummet brænder.

Osv. – der er masser af måder at effektivisere på.

 

Planlæg kvalitetstid

Kvalitet kan ofte gøre op for kvantitet. Hvis du ikke har oceaner af tid sammen med dine børn, så sørg i stedet for at gøre tiden særlig.

Planlæg minimum 30 minutter om dagen, hvor du lægger mobiltelefonen fra dig og laver noget sammen med dine børn. Det kan være at tegne, lægge puslespil, gå på legepladsen eller lave mad sammen. Så længe fokus er fuldstændig på jeres samvær og I snakker og hygger jer, så er det en kvalitetsstund, hvor I knytter bånd.

 

Hyr dine børn til arbejdet

Hvis det er muligt, så lad dine børn hjælpe til for lidt lommepenge. De vil oftest syntes det er både sjovt og lærerigt, også selvom det bare består i at pakke postpakker eller lignende. Og så er der også den bonus, at I er sammen.

 

3) Vær standhaftig

Der er ingen, der laver en forretningssucces på en enkelt nat. Det kræver flid og mange måneders hårdt arbejde at gøre noget til en succes. Også når det ser ud til, at din forretning overhovedet ikke rykker sig i den rigtige retning.

Men hvis du er standhaftig, analysere hvad du kan gøre bedre og knokler videre, så er der stor chance for at det nok skal lykkes i sidste ende.

 

4) Snak med andre mompreneurs

De eneste der virkelig forstår, hvor hårdt det er at takle familieliv og forretningsliv på en gang, er andre mompreneurs, derfor er det en rigtig god idé at finde støtte netop her.

De kan også give tips til alt det praktiske, der kan være svært at finde ud af, hvis man endnu ikke har prøvet det.

Amino har startet et debatforummet “De seje tøser”, hvor der kun er adgang for kvinder.

 

5) Hav realistiske forventninger

Selvom det er lettere end nogensinde før at blive iværksætter, så er det alligevel vigtigt at have realistiske forventninger til sig selv, både så du ikke knækker nakken eller kommer til at føle dig som en fiasko.

At have realistiske forventninger, en god plan og masser af støtte fra familie og venner, er en kæmpe styrke, som vil bære dig sikkert i havn.