Close
Log Ind Opret Bruger
5 tips til at lede din familie som en business
facebook pinterest twitter

5 tips til at lede din familie som en business

Avatar
1 februar 2019, 08:16

led din familie som en virksomhed

Det kan godt lyde gammeldags, men ikke desto mindre er det stadig ofte sådan, at det er kvinden, der er chefen i hjemmet – også selvom utallige år med kvindekamp har forsøgt at gøre op med det.

Prøv og tænk over det:

Hvem hjemme hos jer, har i sidste ende ansvaret for at tingene bliver gjort?

Ja, ja du har selvfølgelig forsøgt at uddellegere opgaverne, men hvis de nu ikke bliver gjort af din mand eller børnene, hvem står så til aller sidst og må klare ærterne? Langt de fleste kvinder vil nok svare, at det er dem selv.

Så hvorfor ikke bare erkende det og gå til opgaven, som en sand leder fra erhvervslivet ville gøre det. Alle undersøgelser siger jo alligevel, at kvinder er de bedste ledere, så det er måske også mest naturligt, at det er dig, der har ledelses stafetten.

Her får du 5 tips, som en leder fra erhvervslivet ville bruge, for at få det meste og bedste ud af sit familieteam, i kampen om det ultimative mål: KVALITETSTID.

 

#1 Find dine familiemedlemmers styrker og svagheder

I erhvervslivet bruger man en personlighedstest for at finde ud af, hvor en medarbejder passer ind i et team og hvilke styrker og svagheder chefen skal tage højde for.

Du kender både din mand og dine børn rigtig godt, så du behøver nok ikke lave en direkte test. Lav istedet et ark hvor du svarer på følgende spørgsmål for hvert medlem af familien:

  1. Hvordan lærer x bedst?
  2. Hvad motiveres x af?
  3. Hvad er x svagheder?
  4. Hvad er x styrker

Svarene skal ikke bruges til at pege fingre af nogen, men tværtimod til at du som familiens leder bliver klar over, hvor du skal hjælpe lidt ekstra, og hvor du skal lade dem løse opgaven selv, så de kan få selvtillid ved selv at kunne.

 

#2 Hold ugentlige møder

Din familie er ikke bare nogle mennesker, der dukker op for at få smør på brødet. De er medejere af familien og derfor er det vigtigt, at de føler, de har indflydelse på de beslutninger, der bliver taget.

Beslutninger der kan tages på et familiemøde er fx:

  1. Hvad skal vi lave i weekenden?
  2. Hvordan sikrer vi at alle opgaver bliver løst til børnefødselsdagen på søndag?
  3. Hvordan gik sidste uges opgaver?
  4. Hvordan arrangerer vi julegave workshops, så alle får lavet gaver til alle?
  5. Hvad skal vi have til aftensmad?
  6. Var madpakkerne gode?
  7. Osv.

Når børn og mand er med til at træffe beslutningerne, får de en følelse af medejerskab og ansvar for at tingene kommer til at lykkes.

Husk at hygge omkring mødet med f. eks. the og frugt, for at markere at det også er en familiestund.

 

#3 Lav en familiemission

Skriv jeres vision og mission for familien ned. De kan fx være

Visioner

  1. En familie hvor alt hvad vi gør skal føre til kvalitetstid
  2. En familie hvor vi lever sundt og har det sjovt
  3. osv.

Missioner

  1. 30 minutters kvalitetstid for familien hver dag.
  2. Aftensmaden skal samle familien.
  3. Vi ses med øvrig familie mindst en gang om måneden.
  4. Vi finder sportsgræne og hobbier, der kan samle familien på ferier og weekender.
  5. osv.

 

#4 Vær forberedt på disruption

Disruption er et begreb fra erhverslivet, der beskriver hvordan teknologien forandrer markedet, til stor skade for de gamle virksomheders forretning. F.eks. da iPhonen kom og fuldstændig udryddede Nokia telefoner.

For mange familier sker der ligeledes på et tidspunkt noget, der ændrer din families hverdag markant. Det kan f.eks. være sygdom, skilsmisse, arbejdsløshed eller andre livsbegivenheder, der betyder, at I som familie bliver nødt til at etablere nogle nye strukturer omkring jeres hverdag.

Heldigvis er der masser I kan gøre for stadig at kæmpe for jeres vision:

  1. Lær af andre der har været i samme situation
  2. Nogle af de ting, jeres familie samles om, bliver måske umulige, men se om I kan finde nogle nye ting der er mulige for jeres familie at samles om.
  3. Ved skilsmisse bliver I færre deltagere til oplevelserne, men lad ikke det være en hindring. Find istedet andre fællesskaber I kan samles med, f.eks. med andre familier, der har børn i samme alder.

Det kan være en hjælp i en tid med sorg, hvis I voksne i familien på forhånd har aftalt, hvad I gør, hvis jeres familie bliver disruptet. På samme måde, som I har lavet testamenter og livsforsikringer.

 

#5  Bliv bedre med tiden

I dag er det sådan, at vi arbejder for at blive bedre til vores job, til vores hobbies og vores krop. Men det der betyder aller mest for os – familien – arbejder vi næsten ikke på at gøre bedre. Men fakta er, at vi ville kunne gøre en kæmpe forskel, hvis vi gjorde en lille indsats hver eneste dag, for at blive bedre til at være en del af familien.

Som med mavebøjninger og arbejdsopgaver, tager det øvelse inden man bliver ekspert, så derfor er det helt ok, hvis det ikke lykkes i første forsøg. Forbered istedet familien på at blive bedre med tiden.