Close
Log Ind Opret Bruger
Næsespray som gravid: Hvorfor må man ikke bruge den?
facebook pinterest twitter

Næsespray som gravid: Hvorfor må man ikke bruge den?

Avatar
20 februar 2023, 11:24 Redaktionen

næsespray gravid

 

Som gravid er det vigtigt at tage ekstra forholdsregler for at sikre, at både mor og barn er sunde og raske. Mens mange medicin er sikre at tage under graviditet, er der visse typer medicin, som bør undgås, og næsespray er en af dem. I denne artikel vil vi se nærmere på hvorfor næsespray bør undgås under graviditet og hvad du kan gøre i stedet for at lindre forkølelse og næsestop.

 

Få flere gode fif: Næsespray under graviditet – hjælp?

 

Hvorfor bør man undgå næsespray som gravid?

Selvom næsespray kan være effektiv til at lindre symptomer på forkølelse, er der visse grunde til, at det ikke er anbefalet under graviditet.

 

Øget risiko for blødning

Næsespray kan øge risikoen for blødning, da det indsnævrer blodkarrene i næsen. Under graviditet er blodkarrene allerede mere sårbare, og næsespray kan øge risikoen for næseblod eller andre blødninger.

 

Potentielle bivirkninger

Næsespray kan have visse bivirkninger, som kan være skadelige for dig og din baby. Blandt bivirkningerne kan nævnes øget hjertefrekvens, hovedpine og svimmelhed.

 

Ukendte risici for fostret

Mens der er begrænset forskning på, hvordan næsespray kan påvirke fostret under graviditet, er der ingen garanti for, at det er sikkert at bruge.

 

Hvad kan du gøre i stedet for at bruge næsespray?

Når du er gravid og har tilstoppet næse, er der flere alternativer til næsespray, som er sikrere at bruge under graviditet. Nogle af disse alternativer omfatter:

  • Dampbad: Damp kan lindre næsestop og hævelse i næsen. Du kan tage et dampbad ved at hælde kogende vand i en skål og derefter indånde dampen i cirka 10 minutter.
  • Saltvandsopløsning: Saltvandsopløsning kan hjælpe med at skylle slim ud af næsen og lindre hævelse. Du kan købe saltvandsopløsning på apoteket eller lave din egen ved at blande en teskefuld salt i en kop varmt vand.

Det er vigtigt at tale med din læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl om, hvilke medicin der er sikre for dig at bruge.