Close
Log Ind Opret Bruger
Alkohol når du er gravid: Forstå sundhedsstyrelsens anbefalinger
facebook pinterest twitter

Alkohol når du er gravid: Forstå sundhedsstyrelsens anbefalinger

Avatar
30 oktober 2023, 10:16 Redaktionen

 

At være gravid er en bemærkelsesværdig tid, hvor sundhedsbeslutninger har indflydelse på både din egen sundhed og dit ufødte barns trivsel. Én sådan beslutning handler om alkoholforbrug under graviditeten. Denne artikel belyser Sundhedsstyrelsens anbefalinger og konsekvenserne af alkoholforbrug under graviditeten.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen er klar i sin anbefaling: gravide og kvinder, der forsøger at blive gravide, bør undgå alkohol. Selv moderat alkoholforbrug kan have alvorlige konsekvenser for det ufødte barn. Da alkohol kan skade fosteret allerede i de tidlige stadier af graviditeten, anbefales kvinder, der planlægger at blive gravide, også at afstå fra alkohol som en sikkerhedsforanstaltning.

 

Læs også: Spørg Jordemoderen: Alkohol i din tidlige graviditet (video)

 

Hvad er konsekvenserne ved at drikke alkohol når du er gravid?

Konsekvenserne af alkoholforbrug under graviditeten kan variere afhængigt af mængden og tidspunktet for indtagelse. Der er ikke en kendt sikker nedre grænse for alkoholforbrug under graviditeten. Her er nogle af de potentielle konsekvenser:

Dit fosters påvirkning af alkoholen

  • Tidligt forbrug: Hvis en kvinde har indtaget alkohol tidligt i graviditeten, før hun vidste, at hun var gravid, er der normalt ingen vedvarende effekt på fosteret. Det afgørende er at stoppe med at drikke alkohol, når graviditeten er kendt.
  • Afhængighed: Nogle kvinder kan have svært ved at stoppe med at drikke alkohol, enten på grund af psykisk eller fysisk afhængighed. Det er vigtigt at søge hjælp så hurtigt som muligt, da alkoholabstinensbehandling kan være nødvendig for at beskytte fosteret.

Skader ved forskellige typer forbrug

  • Lav risiko: Et lavt alkoholforbrug eller episodisk højt forbrug (dvs., mindre end syv genstande om ugen eller en enkelt episode med fem genstande eller mere) har usikre virkninger på fosteret. Nogle undersøgelser antyder skader, mens andre ikke gør. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor en nul-tolerance når det kommer til alkohol indtagelse under graviditeten.
  • Moderat risiko: Et moderat alkoholforbrug (en til to genstande dagligt) øger risikoen for fosterskader, herunder spontan abort, dødfødsel, for tidlig fødsel og væksthæmning af barnet.
  • Øget risiko: Ved et dagligt alkoholforbrug på mere end én genstand i de første 12 uger af graviditeten øges risikoen for misdannelser i organer som hjerte, nyrer, øjne, ører, skelet og negle. Forbrug på en til to genstande pr. dag i hele graviditeten øger risikoen for misdannelser i kønsorganer, urinveje og brok.
  • Alvorlig risiko: Dagligt forbrug af mere end seks genstande kan føre til det alvorligste resultat, kendt som føtalt alkoholsyndrom (FAS). Børn med FAS kan have særlige ansigtstræk, væksthæmning, neurologiske udviklingsforstyrrelser og lavere kognitive evner.

At forstå Sundhedsstyrelsens anbefalinger og konsekvenserne ved alkoholforbrug under graviditeten er afgørende for at beskytte dit ufødte barn. Hvis du har bekymringer eller brug for støtte til at håndtere alkoholafhængighed under graviditeten, bør du søge hjælp fra læger, jordemødre eller specialiserede behandlingscentre.

Vores vigtigste budskab er enkelt: Undgå alkohol under graviditeten for at sikre dit barns sundhed og velvære.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen