Close
Log Ind Opret Bruger
Vendingsforsøg – Når baby har hovedet opad
facebook pinterest twitter

Vendingsforsøg – Når baby har hovedet opad

Avatar
22 marts 2013, 13:04 contsite1

Vendingsforsøg

Hvis baby har hovedet opad til sidst i graviditeten tilbydes den gravide et vendingsforsøg. Det går ud på, at en erfaren læge eller jordemoder forsøger at vende barnet gennem maveskindet på den gravide.

Et barn skal helst fødes med hovedet først, for at fødslen kan kaldes normal. Dette skyldes for det første, at hovedet er det største på barnet og resten af kroppen derfor nemt kommer ud, når først hovedet er født.

En anden, og i virkeligheden meget mere væsentlig grund er, at barnet skal rotere sin vej ned gennem bækkenet, for at kunne blive født.

Og denne rotation er nødt til at starte med hovedet. Hvis barnet ikke roterer korrekt, kan det resultere i, at barnet ikke kan komme ud og må forløses ved et akut kejsersnit.

Læs også: Hold hovedet koldt under fødslen fødsel

 

Hvornår anbefales vendingsforsøg?

Nogle børn vender dog forkert, når man nærmer sig terminen, og det er som skrevet meget uhensigtsmæssigt.

Gravid kvinde undersøges af jordemoder. Man kan godt forsøge at føde barnet med numsen først, en såkaldt sædefødsel, men det frarådes i langt de fleste tilfælde, da det indebærer stor risiko for både barn og mor i sandsynligvis vil ende i akut kejsersnit.

Man vil derfor altid anbefale et planlagt kejsersnit – men kvinden vil blive støttet, hvis hun ønsker en sædefødsel og lægerne ikke kan se medicinske problemer (fx for lille bækken/for stort barn) i det, udover de normale risici. (Stor bristning, risiko for barnets helbred, risiko for at hovedet sætter sig fast og ikke kan komme med ud.)

I alle tilfælde vil man dog tilbyde den gravide et vendingsforsøg.

Spørg Jordemoderen: Vendingsforsøg – se hvad du selv kan gøre i denne video

Sådan foregår et vendingsforsøg

Det går ud på, at en erfaren læge eller jordemoder forsøger at vende barnet gennem maveskindet på den gravide.

Man møder ind og blive scannet for at sikre sig, at barnet ikke allerede vender korrekt.

Den gravide vil få en næsespray eller en indsprøjtning for at få livmoderen til at slappe af, så den ikke fremprovokeres til at lave veer.

Herefter vil lægen/jordemoderen forsøge at dreje barnet en halv omgang ved at tage fat om barnets numse og hoved.

Barnets tilstand vil blive nøje overvåget, ligesom man altid vil stoppe, hvis den gravide får det dårligt.

Det er et forsøg man gør, og ingen af parterne skal udsættes for unødvendige belastninger – derfor vil man altid acceptere, hvis forsøget ikke lykkes.

Ca. hvert andet vendingsforsøg lykkes og vil først forsøges gennemført efter 37+0, da et barn sagtens kan nå at vende sig selv indtil da. Efter 37+0 har barnet ikke plads til selv at rotere rundt.

Man kan altid takke nej til et vendingsforsøg, da det er et tilbud til den gravide.

Læs også: Uge 34+0 skal din baby vendes?