Close
Log Ind Opret Bruger
Ultralydsscanning i graviditeten
facebook pinterest twitter

Ultralydsscanning i graviditeten

Redaktionen
25 juli 2021, 01:31 Redaktionen

nakkefoldsscanning

I Danmark indgår gravide kvinder i ”Svangreomsorgen” som er lige for alle. Denne indebærer typisk to ultralydsscanninger, nemlig tilbuddet om ”Nakkefoldsscanningen” og dertilhørende risikoberegning omkring uge 12 i graviditeten samt ”Misdannelsesscanningen” i uge 20.

Alle graviditetsscanninger herudover skal i offentligt regi have en særlig årsag for at blive udført. Det kan fx være en kvinde med mange tidlige tab, der ønsker at forsikre sig om, at graviditeten udvikles planmæssigt, en kvinde der er meget usikker på hvor langt hun er henne i graviditeten og ønsker at vide dette med sikkerhed eller alle tidligt gravide med symptomer på problemer med graviditeten.

 

Hvad er ultralydsscanning?

En ultralydsscanning er en metode, hvor lydbølger sendes ind i kroppen og giver et svar tilbage. Det svar kan en computer omdanne til et sort/hvidt billede, og det er den type billede du modtager til graviditetsscanningerne. 

Man bruger ultralydsscanninger til graviditeter, men også i andre sammenhænge hvor man skal undersøge sygdomme. 

Selve undersøgelsen foregår typisk ved, at man får smurt en gelé på huden, der hvor man ønsker at scanne. Herefter flyttes scanneren hen over huden indtil lydbølgerne omdannes til et billede. At blive ultralydsscannet er ikke forbundet med nogen fysiske smerter eller ubehag.

Ultralydsscanning

 

Hvad kan man se på ultralydsscanning?

Hvad og hvor meget man kan se på ultralydscanningen afhænger af, hvor langt henne i graviditeten man er. Men det er blandt andet organer, arme, ben, vejrtrækning, størrelse og fostrets position. Hvis du er i tvivl om hvor langt du er henne i din graviditet så brug for Terminsberegner

I den tidlige graviditet kan man ved at ultralydsscanne vaginalt finde ud af, hvor langt henne i graviditeten kvinden er og ud fra det sætte en terminsdato. Ved at måle fosteret fra “kronen til rumpen” også kaldet CRL, dvs. længden fra toppen af hovedet til halen får man et mål i mm.

Da fostre i langt de fleste tilfælde vokser ret ens tidligt i graviditeten, ved man bagefter ud fra målet, hvor langt henne kvinden er i graviditeten. Målet omregnes til gestationsuger + dage, eksempelvis 6mm sv.t. “6+2”, hvor der menes 6 uger og 2 dage. Og her bliver det lidt sværere at forstå, for når man eksempelvis er 6+2 er man i gængs tale i uge 7. Dvs 6+2 er mellem 6. og 7. uge, altså igang med uge 7.

Der er i de seneste 20 år i Danmark arbejdet på, at Gestationsalderen udtrykkes ved fulde uger + dage, fx. 6 + 2, som er entydigt. I den tidlige graviditet er der en vis måleusikkerhed. Usikkerheden består i at, som i kan se ovenfor, er der tale om få millimeter til centimeter der måles med et ultralydsapparat gennem kroppens væv. Den endelig CRL-mål bliver bestemt til nakkefoldsskanningen, hvor usikkerheden er mindst, +/- 3-5 dage. Her bliver den endelige terminsdato bestemt. Nakkefoldsskanningen ligger mellem 11 uger + 0 dage og 13 uger + 6 dage. Her er CRL 45-84mm.

Frem til tiden for nakkefoldsskanningen er fosteret i en ‘afslappet’ position, hermed ment at den ikke bevæger sig i andre positioner som strakt eller mere foldet der kan indvirke på målingen. Tiden til nakkefoldskanningen bestilles med et kvalificeret bud på Gestationsalderen. Beregnet ved sidste menstruations første dag (SM) + 14 dage (ægløsningstidpunktet). Terminsdatoen kan så beregnes med : SM + 14 dage + 266 dage (gennemsnitlig graviditetslængde) lig med 280 dage.

 

Hvor lang tid tager en ultralydsscanning?

Det tager omkring 30 minutter at få foretaget en ultralydsscanning af et foster, men nogle gange kan det være nødvendigt at bruge lidt længere tid, hvis fostret ligger på en drilsk måde.

 

Hvor tidligt kan man blive ultralydsscannet?

Tidlige ultralydsscanninger i graviditeter er et populære, ufarlige og hos mange et betryggende element i den usikre periode fra positiv graviditetstest til tidspunktet for nakkefoldsscanning (ca. i uge 12). Scanninger kan være et ønske hos den gravide for at være sikker på hun i det hele taget ér gravid, særligt hvis hun har tidlige tab bag sig, eller den kan indgå i et behandlingsforløb hos patienten med blødning og/eller smerter, der observeres for symptomer på truende spontan abort eller graviditet uden for livmoderen.

Scanningen udføres på offentlige hospitaler oftest vaginalt frem til grav. uge 12, da det giver det bedste billede og er den eneste måde man med sikkerhed kan udtale sig om diagnoser. Fra ca. uge 10 vil både offentlige og private scanningssteder dog overveje om den abdominale (på maven) scanning kan benyttes i stedet.

I forhold til den tidlige scanning er viden om hvor langt man er henne vigtig for at afstemme forventningerne til scanningen. Hvis man lige har testet positiv, og således formentlig er ca. 4 uger fra sin sidste menstruations første dag, vil en tidlig scanning ikke vise noget der kan forsikre hverken den gravide eller gynækologen om, at graviditeten er sund og levedygtig.

Venter man til uge 5 eller 6 er billedet næsten det samme, men her tror mange gravide, at de bør kunne se det såkaldte hjerteblink, da fosterets hjerte begynder at slå omkring denne tid.

Det er korrekt, men betyder ikke, at man med sikkerhed kan se hjertet slå på dette tidspunkt, da der er tale om et meget lille et af slagsen. Læg dertil den usikkerhed der er i, hvorvidt man er 5 uger fra sin sidste menstruation og så kan man hurtig stå i en situation, hvor man som gravid forventede ét resultat, og scanningen viste et andet. Derefter vil man ofte få en tid mere om fx én uge til kontrol – en uge som kan være ubehagelig, hvis man er blevet usikker ud fra den første scanning. Det er meget normalt, at netop det at man skal til scanning kan gøre den gravide nervøs, og man bør derfor vente så længe som man kan før man tager den tidlige graviditetsscanning.

Er der ingen andre årsager end behovet for vished, bør man vente til ca. uge 8-9 regnet fra sidste menstruation før man foretager scanningen. Populariteten omkring tidlige scanninger har ført til et veludbygget netværk af private scanningsklinikker, der udfører alle former for scanninger igennem graviditeten, men som kræver betaling fra deres kunder.

 

Hvad koster ultralydsscanning?

Det er vigtigt at understrege, at alle scanninger koster penge. Dette gælder også i offentlig regi, hvor de personer som skal udføre scanningen skal have løn og den tid det tager at scanne er tid de ikke kan bruge på patienter, der måske har mere brug for hjælp. Det er derfor at adgangen til tidlige scanninger i offentlig regi går igennem den gravides egen læge, som kan henvise til undersøgelse, såfremt det skønnes nødvendigt.

I det private koster ultralydsscanninger (og andre scanninger i graviditeten) typisk mellem 500-1000 kr.

 

Er der nogen risiko forbundet med ultralydsscanninger?

Mange gravide tror, at det er skadeligt for fostret at foretage en ultralydsscanning pga. lokal opvarmning. Det er vigtig at understrege, at det ikke er tilfældet. Tidlige scanninger med moderne maskiner opvarmer kun minimalt og udføres så hurtigt, at der ikke kan ske en opvarmning, der påvirker graviditeten. Visse producenter af ultralydsscannere fraråder dog at benytte funktionen til at lytte på hjertelyden før uge 10-12. Denne funktion målretter ultralyden direkte mod hjertet, hvilket potentielt kan være skadelig for fosteret i de tidligste uger. Vent derfor til tidspunktet for nakkefoldsscanningen med at høre hjertet slå. De5 eneste der kan være farligt ved tidlige ultralydsscanninger kommer således fra den psykologiske side, som nævnt under timing/forventninger, og er en paradoksal utryghed, som man bør undgå ved at vente med at lade sig scanne til man har nogenlunde sikre forventninger.

Ultralyd har været brugt til at undersøge graviditet og fødsel de sidste 30 år, og der er ingen undersøgelser som indikerer, at det skulle have nogen skadelig effekt på fostret – heller ikke langtidseffekter. Kilde: sundhed.dk.