Close
Log Ind Opret Bruger
Ultralydsscanning i graviditeten: Alt du skal vide om scanningerne
facebook pinterest twitter

Ultralydsscanning i graviditeten: Alt du skal vide om scanningerne

Avatar
25 juli 2022, 10:31 Redaktionen

nakkefoldsscanning

Er du gravid og er i tvivl om, hvilke undersøgelser du kan forvente at få tilbudt i løbet af graviditeten? I Danmark tilbydes der en række undersøgelser til gravide, så både mor og barn har det godt under graviditeten. Læs med her og få et overblik over de forskellige undersøgelser, du kan forvente at få tilbudt som gravid i Danmark.

I Danmark indgår gravide kvinder i ”Svangreomsorgen” som er lige for alle. Denne indebærer typisk to ultralydsscanninger, nemlig tilbuddet om ”Nakkefoldsscanningen” og dertilhørende risikoberegning omkring uge 12 i graviditeten samt ”Misdannelsesscanningen” i uge 20.

 

Hvad er ultralydsscanning?

Under graviditeten tilbydes der ultralydsscanninger. Dette er en undersøgelse, hvor man bruger lydbølger til at skabe et billede af fosteret inde i livmoderen. Der tilbydes typisk to ultralydsscanninger under graviditeten: én omkring uge 12-14 og én omkring uge 20-24. Ultralydsscanningen giver mulighed for at følge med i barnets udvikling og sikre, at alt forløber som det skal.

En ultralydsscanning er en metode, hvor lydbølger sendes ind i kroppen og giver et svar tilbage. Det svar kan en computer omdanne til et sort/hvidt billede, og det er den type billede du modtager til graviditetsscanningerne. 

Man bruger ultralydsscanninger til graviditeter, men også i andre sammenhænge hvor man skal undersøge sygdomme. 

Selve undersøgelsen foregår typisk ved, at man får smurt en gelé på huden, der hvor man ønsker at scanne. Herefter flyttes scanneren hen over huden indtil lydbølgerne omdannes til et billede. At blive ultralydsscannet er ikke forbundet med nogen fysiske smerter eller ubehag.

Ultralydsscanning

 

Hvad kan man se på ultralydsscanning?

Hvad og hvor meget man kan se på ultralydscanningen afhænger af, hvor langt henne i graviditeten man er. Men det er blandt andet organer, arme, ben, vejrtrækning, størrelse og fostrets position. Hvis du er i tvivl om hvor langt du er henne i din graviditet så brug for Terminsberegner

I den tidlige graviditet kan man ved at ultralydsscanne vaginalt finde ud af, hvor langt henne i graviditeten kvinden er og ud fra det sætte en terminsdato. Ved at måle fosteret fra “kronen til rumpen” også kaldet CRL, dvs. længden fra toppen af hovedet til halen får man et mål i mm.

Da fostre i langt de fleste tilfælde vokser ret ens tidligt i graviditeten, ved man bagefter ud fra målet, hvor langt henne kvinden er i graviditeten. Målet omregnes til gestationsuger + dage, eksempelvis 6mm sv.t. “6+2”, hvor der menes 6 uger og 2 dage. Og her bliver det lidt sværere at forstå, for når man eksempelvis er 6+2 er man i gængs tale i uge 7. Dvs 6+2 er mellem 6. og 7. uge, altså igang med uge 7.

Den endelig CRL-mål bliver bestemt til nakkefoldsskanningen, hvor usikkerheden er mindst, +/- 3-5 dage. Her bliver den endelige terminsdato bestemt. Nakkefoldsskanningen ligger mellem 11 uger + 0 dage og 13 uger + 6 dage. Her er CRL 45-84mm.

 

Hvor lang tid tager en ultralydsscanning?

Det tager omkring 30 minutter at få foretaget en ultralydsscanning af et foster, men nogle gange kan det være nødvendigt at bruge lidt længere tid, hvis fostret ligger på en drilsk måde.

 

Hvor tidligt kan man blive ultralydsscannet?

Tidlige ultralydsscanninger i graviditeter er et populære, ufarlige og hos mange et betryggende element i den usikre periode fra positiv graviditetstest til tidspunktet for nakkefoldsscanning (ca. i uge 12). Scanninger kan være et ønske hos den gravide for at være sikker på hun i det hele taget ér gravid, særligt hvis hun har tidlige tab bag sig, eller den kan indgå i et behandlingsforløb hos patienten med blødning og/eller smerter, der observeres for symptomer på truende spontan abort eller graviditet uden for livmoderen.

Scanningen udføres på offentlige hospitaler oftest vaginalt frem til graviditets uge 12, da det giver det bedste billede og er den eneste måde man med sikkerhed kan udtale sig om diagnoser. Fra ca. uge 10 vil både offentlige og private scanningssteder dog overveje om den abdominale (på maven) scanning kan benyttes i stedet.

I forhold til den tidlige scanning er viden om hvor langt man er henne vigtig for at afstemme forventningerne til scanningen. Hvis man lige har testet positiv, og således formentlig er ca. 4 uger fra sin sidste menstruations første dag, vil en tidlig scanning ikke vise noget der kan forsikre hverken den gravide eller gynækologen om, at graviditeten er sund og levedygtig.

Venter man til uge 5 eller 6 er billedet næsten det samme, men her tror mange gravide, at de bør kunne se det såkaldte hjerteblink, da fosterets hjerte begynder at slå omkring denne tid.

Er der ingen andre årsager end behovet for vished, bør man vente til ca. uge 8-9 regnet fra sidste menstruation før man foretager scanningen. Populariteten omkring tidlige scanninger har ført til et veludbygget netværk af private scanningsklinikker, der udfører alle former for scanninger igennem graviditeten, men som kræver betaling fra deres kunder.

 

Er der nogen risiko forbundet med ultralydsscanninger?

Mange gravide tror, at det er skadeligt for fostret at foretage en ultralydsscanning pga. lokal opvarmning. Det er vigtig at understrege, at det ikke er tilfældet. Tidlige scanninger med moderne maskiner opvarmer kun minimalt og udføres så hurtigt, at der ikke kan ske en opvarmning, der påvirker graviditeten. Visse producenter af ultralydsscannere fraråder dog at benytte funktionen til at lytte på hjertelyden før uge 10-12. Denne funktion målretter ultralyden direkte mod hjertet, hvilket potentielt kan være skadelig for fosteret i de tidligste uger. Vent derfor til tidspunktet for nakkefoldsscanningen med at høre hjertet slå. De5 eneste der kan være farligt ved tidlige ultralydsscanninger kommer således fra den psykologiske side, som nævnt under timing/forventninger, og er en paradoksal utryghed, som man bør undgå ved at vente med at lade sig scanne til man har nogenlunde sikre forventninger.

Ultralyd har været brugt til at undersøge graviditet og fødsel de sidste 30 år, og der er ingen undersøgelser som indikerer, at det skulle have nogen skadelig effekt på fostret – heller ikke langtidseffekter.

Kilde: sundhed.dk.