NIPT-testen: hvad er det og hvad kan det bruges til?
NIPT står for “Non-Invasive Prenatal Test”, og det er en form for blodprøve, som kan bruges til at screene for visse kromosomale abnormiteter hos fosteret. NIPT-testen er ikke-invasiv, hvilket betyder, at den ikke indebærer nogen risiko for abort eller skade på fosteret.
Hvordan virker NIPT-testen?
NIPT-testen fungerer ved at analysere DNA fra fosteret, som findes i moderens blod. Under graviditeten frigiver fosteret små mængder af DNA i moderens blodbanen, som kan detekteres ved hjælp af en blodprøve. DNA’et fra fosteret kan derefter analyseres for at detektere kromosomale abnormiteter.
Hvornår kan man få testen?
NIPT-testen kan normalt udføres fra den 10. graviditetsuge og fremefter, men nogle steder kan den først udføres fra den 12. graviditetsuge. Det er normalt kun tilgængeligt for kvinder med en høj risiko for at få et barn med en kromosomfejl.
Hvad kan testen opdage?
NIPT-testen kan opdage nogle af de mest almindelige kromosomfejl, herunder Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) og Pataus syndrom (trisomi 13). Det kan også opdage kønskromosomabnormiteter såsom Turner syndrom (XO) og Klinefelter syndrom (XXY).
Hvordan tolkes resultaterne?
Resultaterne fra en NIPT-test viser normalt en sandsynlighed for, om fosteret har en kromosomfejl eller ej. Hvis testen viser en høj sandsynlighed for en kromosomfejl, kan det anbefales at få en yderligere diagnostisk test, såsom fostervandsprøve eller moderkagebiopsi, for at bekræfte diagnosen.
Hvad er fordelene ved testen?
Fordelene ved testen er, at det er en sikker og ikke-invasiv metode til at screene for kromosomale abnormiteter. Det kan også udføres tidligt i graviditeten, hvilket giver kvinder mulighed for at tage en informeret beslutning om deres graviditet og eventuelle yderligere undersøgelser.
Kilde: Sundhed.dk
Dette har måske din interesse: