Close
Log Ind Opret Bruger
Nakkefoldsscanning: Læs alt om 12 ugers scanningen
facebook pinterest twitter

Nakkefoldsscanning: Læs alt om 12 ugers scanningen

Avatar
5 januar 2023, 11:20 Redaktionen

sorthvid, baby, skanning, scanning, gravid, mor, baby

Som gravid får du tilbudt forskellige undersøgelser hos det offentlige. Det er helt op til dig om du vil tage imod deres tilbud, men som udgangspunkt vil man altid anbefale at takke ja til tilbuddene. Den første ultralydsscanning du får tilbudt som gravid, er en 1. trimesterscanning også kendt som Nakkefoldsscanning. 

 

Hvad er en nakkefoldsscanning? 

En nakkefoldsscanning er en type ultralydsscanning, der udføres i løbet af en graviditet for at vurdere fostrets udvikling og sundhed. Scanningen fokuserer på det såkaldte nakkefold, som er en fold i huden på fosterets nakke.

En nakkefoldsscanning tilbydes til alle gravide kvinder i hele landet i starten af graviditeten. Den bruges til at beregne risikoen for tre kromosomsygdomme. Sammen med en blodprøve fra kvinden, kaldet doubletest, undersøges risikoen for Downs Syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) og Pataus syndrom (trisomi 13). Blodprøven tages i graviditetsuge 8-9 og nakkefoldsscanningen bliver lavet i graviditetsuge 11-13.

Formålet med nakkefoldsscanningen er at vurdere fostrets udvikling og sundhed ved at måle tykkelsen på nakkefolden. En tyk nakkefold kan være et tegn på, at fosteret har en højere risiko for at have Downs syndrom eller andre genetiske afvigelser.

Egen læge giver information om scanningen ved første graviditetsundersøgelse og viderehenviser til sygehuset, som vil indkalde til undersøgelsen.

 

Hvordan udføres en nakkefoldscanning?

Du vil blive indkaldt til nakkefoldsscanningen af hospitalet, hvor du skal føde. Modtager du ikke en indkaldelse, er det en god idé selv at ringe og spørge til det.

Ultralydsscanningen foretages af specialtrænet personale på en ultralyds- eller svangreafdeling. Der bliver scannet gennem maveskindet. Det vigtigste ved scanningen er at måle tykkelsen på fosterets nakkefold. Det er denne måling sammen med niveauet af to proteiner målt i blodprøven (doubletest) og moderens alder, som tilsammen giver et risikoestimat for de tre kromosomsygdomme.

Længden fra fosterets hoved til numse måles, og denne måling giver en terminsdato, som er mere præcis end terminsberegningen målt ud fra menstruationen. Terminsdatoen kan altså blive rykket et par dage og få gange også uger. Ved scanningen gennemgås også hele fosteret. Man ser efter at der er et hoved, to arme og to ben. Man ser at der er en brystkasse med et hjerte som slår og en bughule, hvorfra navlesnoren går. Det er en overordnet scanning, og man ser ikke efter misdannelser. Det er for tidligt at sige noget om fosterets køn.

 

Sådan ser fosteret ud ved scanningen:

 

Nakkefold scanning

 

Hvad er formålet ved en nakkefoldsscanning? 

  • Følger baby udviklingen og slår hjertet
  • Få fastlagt din terminsdag
  • Er der en ellere flere fostre
  • At undersøge om fosteret har en øget risiko for Downs syndrom eller andre genetiske afvigelser (som fx Edwards Syndrom og Pataus Syndrom)
  • At bidrage til en fuldstændig vurdering af fostrets sundhed ved at kombinere resultaterne af nakkefoldsscanningen med andre undersøgelser såsom blodprøver og fostervandsprøver.

 

Hvad er høj og lav risiko for prøverne? 

Når din baby har fået målt sin nakkefold, sammenholdes denne med de blodprøver som du har fået taget nogle uger forinden. Svaret inddeles i høj og lav risiko. 
Er din risikosvar 1:500, betyder det at 1 ud af 500 gravide havde et barn i maven med Down Syndrom. 

Ved risiko for Downs Syndrom over 1:300 og risiko for de to andre kromosomsygdomme over 1:150, afsluttes man uden yderligere undersøgelser. Det vurderes nemlig, at risikoen for kromosomsygdommene er meget lille.

Hvis risikoen i stedet er under de to grænser, tilbydes man yderligere undersøgelser. Dette vil man komme til at tale med en speciallæge om. I samråd med lægen vælges den bedste videre undersøgelse. Viser scanningen, at der er noget galt med fosteret eller at fosteret har én af de tre kromosomsygdomme, skal der indhentes tilladelse til en senabort, hvis graviditeten ønskes afsluttet. Denne gives i langt de fleste tilfælde.

 

Skema over graviditetsundersøgelser

Skema over graviditetsundersøgelser

 

Læs også: 

 

Kilder:

DSOG guidelines

Laegehaandbogen.dk

Af Læge Malene Skorstengaard