Close
Log Ind Opret Bruger
Misdannelsesscanning: Hvad kan man forvente?
facebook pinterest twitter

Misdannelsesscanning: Hvad kan man forvente?

Avatar
13 april 2023, 10:03 Redaktionen

Misdannelsesscanning, også kendt som 2. trimesterscanning eller 20. ugers scanning, er en vigtig del af graviditetsforløbet for at undersøge fosteret for eventuelle misdannelser og afvigelser. Denne type scanning udføres normalt mellem uge 18 og 22 af graviditeten og er en rutinemæssig undersøgelse, som mange gravide kvinder vælger at få for at sikre sig, at deres baby er sund og trives.

 

Hvad er en misdannelsesscanning?

En misdannelsesscanning er en ultralydsscanning, der udføres af en specialuddannet sonograf eller en jordemoder. Det er en ikke-invasiv procedure, der bruger lydbølger til at skabe billeder af fosteret i livmoderen. Under scanningen undersøges fosteret nøje for at identificere eventuelle misdannelser eller afvigelser i organer, knogler og væv.

 

Læs også: Scanning i graviditeten – lær alt om dem

 

Hvad kan man se på en misdannelsesscanning?

En misdannelsesscanning kan give en række værdifulde oplysninger om fosterets udvikling og sundhed. Under scanningen kan man se på organerne, herunder hjertet, hjernen, lungerne, nyrerne og maven, for at sikre, at de udvikler sig korrekt. Knoglerne, herunder arme, ben, ryg og kranium, kan også undersøges for at opdage eventuelle afvigelser. Desuden kan man vurdere placeringen af moderkagen og mængden af fostervand omkring barnet.

 

Hvornår skal man til misdannelsesscanning?

Misdannelsesscanning udføres normalt mellem uge 18 og 22 af graviditeten. Dette tidspunkt er valgt, fordi det er en periode, hvor de fleste af de vigtigste organer og systemer hos fosteret allerede er udviklet, og det er derfor muligt at opdage eventuelle afvigelser eller misdannelser. Det er vigtigt at bemærke, at misdannelsesscanningen er en frivillig undersøgelse, og det er op til den gravide kvinde og hendes partner at beslutte, om de ønsker at få den udført.

 

Se her hvordan en misdannelsesscanning foregår

 

Kan man stadig få abort efter en misdannelsesscanning?

Ja, det er stadig muligt at få abort efter en misdannelsesscanning, hvis der opdages alvorlige misdannelser eller afvigelser hos fosteret. Dette er en personlig beslutning, som den gravide kvinde og hendes partner skal træffe i samråd med deres læge eller sundhedspersonale. Resultaterne af misdannelsesscanningen kan give vigtig information, som kan hjælpe med at træffe beslutningen om eventuel abort, hvis der er behov for det.

 

Hvordan udføres en 20. ugers scanning?

En 20. ugers scanning udføres normalt ved at anvende en ultralydsmaskine på den gravide kvindes mave. Denne metode er smertefri og indebærer ingen risici for hverken den gravide eller baby.