Close
Log Ind Opret Bruger
Double test og tripletest
facebook pinterest twitter

Double test og tripletest

Avatar
19 august 2022, 11:02 Redaktionen

Double test er en blodprøve gravide får foretaget

 

Hvis du er gravid, kan din læge eller jordemoder anbefale, at du tager en eller flere prænatale tests for at vurdere din babys sundhed. To af de mest almindelige tests er doubletest og tripletest. I denne artikel vil vi uddybe, hvad disse tests indebærer, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

 

Hvad er en doubletest?

En doubletest er en blodprøve og denne test måler mængden af to hormoner i din blodstrøm: humant choriongonadotropin (hCG) og proteinet pregnancy-associated plasma protein A (PAPP-A), der begge dannes i moderkagen.. Disse hormoner er til stede i din krop, når du er gravid, og mængden af dem kan indikere, om der er en risiko for, at dit barn har en kromosomafvigelse, såsom Down syndrom. 

 

Læs også: Lægebesøg i din graviditet: Dit første besøg hos lægen

 

Hvornår skal en doubletest udføres? 

Testen skal udføres mellem uge 8+0 0g 13+6 og den skal tages senest 4 dage før din nakkefoldscanning. Du vil få svar ved nakkefoldscanningen.

Ved nakkefoldskanningen måles tykkelsen på en væskebræmme i nakken, som alle fostre har mellem uge 11+3 og 13+6. Sammenholdt med værdien af PAPP-A, beta-HCG og din alder fås herefter en risikoberegning.

 

Hvad undersøger man for ved en doubletest? 

  • Trisomi 21 kaldes også Downs Syndrom. Downs Syndrom giver mental retardering og en øget risiko for blandt andet hjertefejl.
  • Trisomi 13 og 18 er meget sjældne syndromer, der medfører svære misdannelser, og børn med et af disse syndromer lever kun kort tid efter fødslen.

 

Hvad sker der hvis risikoen for syndromer er høj efter doubletest?

Det er vigtigt at huske, at der er tale om en risikoberegning, det vil sige, at man ikke med 100% sikkerhed kan udelukke, at barnet har trisomi 13, 18 eller 21, selvom risikoen er meget lille.

Hvis risikoen for et af de ovennævnte syndromer er høj, vil du blive tilbudt en moderkageprøve.

Prøven siger med sikkerhed, om barnet har en af de ovennævnte eller andre kromosomfejl. Der er ca. 0.5% risiko for abort hvis man foretager en moderkageprøve.

Du kan desuden få foretaget en blodprøve for at undersøge barnets risiko for trisomi 13, 18 og 21. Prøven kaldes Non-Invasiv Prenatal Diagnostik (NIPT), og den undersøger det DNA fra barnet, som findes i moderens blod.

Prøven kan finde næsten alle tilfælde af trisomi 13, 18 og 21. Der er dog stadig tale om en sandsynlighed, det vil sige prøven er ikke 100% sikker, og den undersøger ikke for andre kromosomfejl.

Hvis du får konstateret en høj risiko for trisomi, kan du tale med en læge på afdelingen om, om NIPT er relevant for dig.

Det er vigtigt at understrege, at det er frivilligt at få taget doubletesten og nakkefoldsskanningen. Da man netop ikke får et 100% sikkert svar med testen, skal man overveje om man er parat til konsekvensen af en risikoberegning med høj risiko.

 

Læs også: Scanninger i graviditeten: Lær alt om dem

 

Hvad er en tripletest?

En tripletest er en screeningstest, der udføres under graviditeten for at evaluere risikoen for, at dit barn kan have en kromosomafvigelse. Testen udføres normalt mellem 14. og 20. uge af graviditeten og måler mængden af tre forskellige stoffer i din blodstrøm. Disse stoffer inkluderer alphafetoprotein (AFP), estriol og humant choriongonadotropin (hCG).

Tripletesten måler mængden af tre stoffer i din blodstrøm. Disse stoffer er:

  • Alphafetoprotein (AFP): AFP er et protein, der produceres af din babys lever. Høje niveauer af AFP kan indikere, at dit barn har en neuralrørsdefekt, såsom rygmarvsbrok.
  • Estriol: Estriol er en type østrogen, der produceres af din babys lever og morkage. Lave niveauer af estriol kan indikere, at dit barn har en kromosomafvigelse.
  • Humant choriongonadotropin (hCG): hCG er et hormon, der produceres af morkagen. Høje niveauer af hCG kan indikere, at dit barn har en kromosomafvigelse.

 

Hvad bruges disse resultater til? 

Resultaterne af tripletesten gives normalt som sandsynligheden for, at dit barn har en kromosomafvigelse eller en neuralrørsdefekt. Hvis din sandsynlighedsværdi er højere end gennemsnittet, kan din læge eller jordemoder anbefale yderligere tests, som f.eks. en diagnostisk test. Det er vigtigt at huske på, at tripletesten ikke er 100% pålidelig, og falske positive og falske negative resultater kan forekomme.

En tripletest er en frivillig test, og det er op til dig at beslutte, om du vil tage testen eller ej. Din læge eller jordemoder kan rådgive dig om fordele og ulemper ved testen og hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt testen er rigtig for dig.

 

Hvad er en høj og lav risiko?

Du vil modtage et samlet resultat fra alle prøverne. Dette resultat inddeles i enten høj eller lav risiko. Hvis du får et resultat som hedder 1:500, betyder det, at ud af 500 børn vil der kun være 1 barn med misdannelsessyndromer. 

  • Risiko for Downs syndrom angives som høj hvis den har et resultat under 1:250 
  • Risiko for misdannelser angives for høj hvis den har et resultat under 1:10 eller og let forhøjet under 1:50

 

Kilder:

Sundhed.dk

Rigshospitalet